Η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων σε ανακοίνωσή της που υπογράφει η Πρόεδρος Ντίνα Ιωάννου επισημαίνει ότι το Νοσοκομείο Κέρκυρας είναι το μοναδικό Νοσοκομείο που παραμένει χωρίς διοίκηση μετά την παύση του Διοικητή Κώστα Γρηγορόπουλου αλλά και την συνταξιοδότηση του Δ/ντη της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Κάντα καθώς επίσης και η Νοσηλευτική Υπηρεσία η οποία είναι ακέφαλη λόγω συνταξιοδότησης.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση υπενθυμίζοντας την τραγική πραγματικότητα στο Νοσοκομείο με τα κενά σε 470 άτομα, σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό του Ιδρύματος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής
«Ακυβέρνητο καράβι εν μέσω τρικυμίας» το μοναδικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, ύστερα από την παύση του Διοικητή κου Κ. Γρηγορόπουλου, ως αποτέλεσμα «αξιοκρατικής αξιολόγησης», αλλά και την συνταξιοδότηση του Δ/ντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κου Κάντα στις 31/12/2015 καθώς επίσης και η Νοσηλευτική Υπηρεσία η οποία είναι ακέφαλη λόγω συνταξιοδότησης .
Σήμερα, παρά τα τόσα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, κανείς δεν είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις ή/και να δρομολογήσει λύσεις.
Η επίσκεψη του Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ, μετά από χρονικό διάστημα 10 και πλέον μηνών διαρκών προσκλήσεων, απεδείχθη πως ήταν απλά και μόνο για το «Θεαθήναι».
Ωστόσο, οι δύστυχοι πολίτες-κάτοικοι της Κέρκυρας των Παξών και των Διαποντίων Νήσων εξακολουθούμε να αισθανόμαστε ως παιδιά ενός κατώτερου θεού, «απολαμβάνοντας» την προκλητική, προσβλητική και τελικά επικίνδυνη αδιαφορία της κυβέρνησης, για άλλη μια φορά!!!
Η Κυβέρνηση, ως απάντηση στα πλείστες και σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, επέτρεψε τις προσλήψεις 2 Επικουρικών γιατρών, και μάλιστα με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ίδιου του Νοσοκομείου ο οποίος φτάνει για το 1ο πεντάμηνο σύμφωνα με την ενημέρωση των υπηρεσιών .
Για το Νοσηλευτικό κλάδο μιλάμε για μόνιμο προσωπικό 5 Νοσηλευτών & 2 ψυχ/κού & 1 Φαρμακοποιός , χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθούν, λόγω του Νόμου «ΠΡΑΞΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, Πράξη 51 της 30−12−2015. Κανείς δεν γνωρίζει και κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει υπεύθυνα εάν θα υπάρξει παράταση της ισχύος της 33/2006 Π.Υ.Σ. «Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα». Κανείς!!
Και σίγουρα αποτελεί κοροϊδία να θεωρείται πως με τα ελάχιστα άτομα τα οποία ΘΑ προσληφθούν κάποια ημέρα, πρόκειται να αντιμετωπιστεί η πέρα κάθε προηγούμενου υποστελέχωση των τμημάτων και των κλινικών, δεδομένου του γεγονότος ότι σύμφωνα με τον ισχύων οργανισμό λείπουν περίπου 470 άτομα.
Την ίδια ώρα, οι «πετσοκομμένοι» προϋπολογισμοί αποτελούν την αιτία για σοβαρές ελλείψεις υλικών, φαρμάκων, αντιδραστηρίων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως βέβαια συντηρήσεων και επισκευών του μηχαν/κού εξοπλισμού, ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα.
Βασικότατες εξετάσεις για τη διάγνωση και την πορεία της κάθε νόσου ΔΕΝ πραγματοποιούνται, με αποτέλεσμα ο κάθε ασθενής να είναι αναγκασμένος να απευθύνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη του, εάν και εφόσον βέβαια έχει αυτή τη δυνατότητα.
Ωστόσο, παρά τα υφεσιακά μέτρα που έχουν παρθεί στο πλαίσιο εφαρμογής του 3ου μνημονίου, οι ιδιωτικές εταιρείες και οι όμιλοι επιχειρηματικών συμφερόντων εξακολουθούν να λυμαίνονται το χώρο της δημόσιας υγείας.
Με το άκρως σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, με προγράμματα κλινικών και τμημάτων κάτω από τα όρια ασφαλείας και με την φανερή υποβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών, το Νοσοκομείο Κέρκυρας τείνει να απολέσει το χαρακτήρα του ως Νοσοκομείο δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών και να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, έστω και αν καλείται να καλύψει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού της Κέρκυρας.
Παρόλα αυτά, το από καιρό εξουθενωμένο προσωπικό συνεχίζει αγόγγυστα να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, δίνοντας καθημερινό αγώνα για να υπερβεί τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που καθιστούν το έργο τους εξαιρετικά δυσχερές.
Οι αναλογίες είναι σοκαρίστηκες: Μία νοσηλεύτρια σε 40 ασθενείς, μία βοηθός θαλάμου σε 3 και πλέον κλινικές, δύο τραπεζοκόμοι το πρωί και 3 στην απογευματινή βάρδια καλούνται να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς όλου του Νοσοκομείου, αλλά και του Ψυχιατρικού τομέα.
Αναπόφευκτα, η διαρκής υπερεντατικοποίηση της εργασίας και το έντονο ψυχολογικό και σωματικό στρες, ήδη έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε πολλούς συνάδελφους, χωρίς αυτό να το λαμβάνουν υπόψη τους οι υπεύθυνοι του αρμόδιου Υπουργείου.
Χαρακτηριστικό της υπερεντατικοποίηση της εργασίας είναι το γεγονός ότι τα οφειλόμενα ρεπό ξεπερνούν τα 6000 (!!!), χωρίς βέβαια να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση τους.
Βασικοί τομείς κλινικών όπως ο Χειρουργικός, ο Παθολογικός, τα Επείγοντα, λειτουργούν με ελάχιστους ή και καθόλου ειδικευόμενους.
Προφανώς, εξαίρεση στον κανόνα δεν αποτελεί ούτε το (ΤΕΠ) Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μαζί με το τμήμα της Βραχείας νοσηλείας το οποίο λειτουργεί υπό τριτοκοσμικές συνθήκες, συχνά χωρίς ειδικευόμενο, με μια μόνο Νοσηλεύτρια σε κάθε τομέα και τελικά χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, παραβιάζοντας με τον πλέον πρόδηλο τρόπο κάθε νόμο που ορίζει τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Όλα όσα προαναφέρονται και αφορούν στη λειτουργία του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Κέρκυρας, είναι γνωστά τοις πάσι, δυστυχώς όμως πάμε από το κακό στο χειρότερο.
Εκ του θεσμικού μας ρόλου, οφείλουμε για άλλη μια φορά να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να καταστήσουμε σαφές προς όλους ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Ο τομέας της Υγείας αποτελεί την εκ των ων ουκ άνευ πρώτη προτεραιότητα που οφείλουν να έχουν στην ατζέντα τους όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Κέρκυρας, γνωρίζοντας ότι οι διαμορφωμένες συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στο ακυβέρνητο καράβι του νοσοκομείου της Κέρκυρας,
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΎΝ και το 2016
Τελευταία σχόλια