Η συμμετοχή μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν σημαντική. Στην εισήγηση που παρουσίασε εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ ΙΠ ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου Περικλής Παπαβασιλείου τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι η «αξιολόγηση» των ΑΕΙ (όπως και η πρόσφατη που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο) δεν έρχεται να λύσει τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης προς το συμφέρον των εργαζομένων και της νεολαίας. Έρχεται να ελέγξει πόσο προχωρά η εμπορευματοποίηση και το ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οργανικότερη σύνδεση του περιεχομένου των σπουδών και της έρευνας με τα συμφέροντα και τις επιταγές των μεγάλων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου: “Η απάντηση στην ολομέτωπη αυτή επίθεση δεν είναι το Πανεπιστήμιο που εξυπηρετούσε το σύστημα στο παρελθόν, αλλά η παιδεία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Απάντηση είναι η δημιουργία σύγχρονου επιστημονικού δυναμικού και η ανάπτυξη της επιστήμης στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα αναπτύσσεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, πλήρως απαλλαγμένη από τα δεσμά των μονοπωλίων. Μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα συνενώνει τη θεωρία με την πράξη και θα στηρίζεται σε ενιαία και υποχρεωτική δωδεκάχρονη βασική εκπαίδευση. Που θα κατοχυρώνει επιστημονικά αντικείμενα βασιζόμενα σε συγκροτημένα προγράμματα σπουδών, τα οποία θα εξασφαλίζουν υψηλής στάθμης μόρφωση συνδυασμένη με επιστημονική και επαγγελματική ειδίκευση. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση που θα επιδιώκει την ισότιμη συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς άλλων χωρών και θα διεκδικεί την αναβάθμιση της θέσης του ελληνικού πανεπιστημίου στο διεθνές επιστημονικό περιβάλλον.
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να δημιουργηθεί ένα συντονισμένο μέτωπο φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων, που θα απομονώσει τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό και όσους σπέρνουν αυταπάτες και εμπορεύονται ελπίδες μετακυλώντας το κόστος της εκπαίδευσης στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους (όπως συμβαίνει και με την επιβολή διδάκτρων, σε πρώτη φάση, στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών). Ένα μέτωπο που να απαιτεί την κατάργηση των διδάκτρων σε οποιαδήποτε βαθμίδα σπουδών, που θα διεκδικεί αποκλειστικά και πραγματικά δημόσια και δωρεά Παιδεία και Έρευνα η οποία θα εξασφαλίζει την πρόοδο και την ευημερία του λαού και όχι τα συμφέροντα των αγορών”.
Τελευταία σχόλια