Οι αντιφάσεις αλλά και οι συγκρούσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο καλά κρατούν αλλά και οξύνονται. Μια πολύ πιθανή έξοδος της Βρετανίας με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το οποίο ο Κάμερον υποσχέθηκε να διεξαχθεί το αργότερο στα τέλη του 2017 δημιουργεί τεράστιους πονοκεφάλους τόσο στο γερμανικό διευθυντήριο όσο και στους κύκλους των Βρυξελλών. Η ανησυχία μεγαλώνει παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό που φθάνει στο 21% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστο, την ίδια στιγμή που το 43% των Βρετανών ψηφοφόρων θέλει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ενώ μόνο το 36% θέλουν να παραμείνει η χώρα τους σ΄ αυτήν. Εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που θέλουν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ ανεβαίνει στο 54% και όσων θέλουν την παραμονή στο 46%,
Πριν από ένα χρόνο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 51% και 49%. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την ουσιαστική απειλή από την δημόσια δέσμευση της Μαρί Λεπέν για δημοψήφισμα με το ίδιο ερώτημα, σε περίπτωση νίκης του ακροδεξιού κόμματος της στις εκλογές του 2017 για τη προεδρία… Έτσι είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσει ένας αλληλοεπηρεασμός σε συνάντηση με τον βρετανικό και τον Γαλλικό ευρωσκεπτικισμό! Τάση που ενισχύεται και από το συνεχώς αυξανόμενο Γερμανικό ιμπέριουμ…
Η πραγματοποίηση του Βρετανικού δημοψηφίσματος και μια πιθανή έξοδος της Βρετανίας θα ήταν στην πραγματικότητα ένας τεκτονικός σεισμός που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην ΕΕ, καθώς θα σήμαινε την απόσχιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας και μιας από τις δύο μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως και στην Ιταλία πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά υπέρ της εξόδου της χώρας αυτής από την ΕΕ να αλλάζουν ταχύτατα .
Έτσι η έξοδος από την Ευρωζώνη ως σύνθημα συσπείρωσης παρουσιάζεται στη χώρα αυτή σε κάθε ευκαιρία. Διαμορφώνοντας εκτός άλλων και ένα ετερόκλητο πολιτικό μέτωπο που αποτελείται από τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, τη Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με την υποστήριξη και μιας ισχυρής μειοψηφικής μερίδας της Confindustria, του ιταλικού ΣΕΒ δηλαδή, που συνθλίβεται από τις Γερμανικές βιομηχανικές εξαγωγές. Χαρακτηριστικό αυτής της διαμορφούμενης κατάστασης είναι και οι ψευτοπαληκαρισμοί για εσωτερική κατανάλωση, του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ρέντσι: «’Αγκελα, μην μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση» , θεατρική ατάκα που ειπώθηκε κατά την Ευρωπαϊκή σύνοδο των Βρυξελλών!
Εκτός από τάσεις εξόδου κρατών από την ΕΕ υπάρχουν και τάσεις απόσχισης περιοχών από το κεντρικό κράτος, όπως η Σκωτία, η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων και η Κορσική. Η περίπτωση της Καταλονίας έχει ήδη δρομολογηθεί για τα καλά σε πορεία απόσχισης από τη Μαδρίτη! Στη Σκωτία το κίνημα ανεξαρτητοποίησης από τη Βρετανία παραμένει ζωντανό περιμένοντας μια δεύτερη ευκαιρία.. Ενώ οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία «ξύπνησαν» το εν ύπνω εθνικιστικό κίνημα για αυτονομία της Κορσικής.
Αξίζει κανείς να αναφερθεί και στην περίπτωση της κάποτε ακμάζουσας οικονομικά Φινλανδίας. Η οποία ενεργώντας ως κράτος «Μαντάμ Σουσού» , νεόπλουτος χώρα δηλαδή του Βορά , ήταν αλαζονική και αδιάλλακτη προς τον φτωχό Νότο και ειδικά απαξιωτική προς τη χώρα μας. Υποστηρίζοντας μετά πάθους τη πολιτική λιτότητας του γερμανικού διευθυντηρίου. Αυτά μέχρι πριν από δύο χρόνια, όμως βυθισμένη σήμερα σε μια αυξανόμενη ύφεση, βλέπει την υποστήριξη της παραμονής της στην Ευρωζώνη να καταρρέει δημοσκοπικά στο ποσοστό του 54%. Με τη συνέχιση της λιτότητας θα δούνε οι Φινλανδοί, το ποσοστό αυτό να κατεβαίνει όσο το ρευστό θα στερεύει…
Και εκεί σήμερα ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία και στις τράπεζες τροφίμων. Η αποδοκιμασία της επιβαλλόμενης δημοσιονομικής λιτότητας και της συνεχιζόμενης ύφεσης, σε όλες σχεδόν τις πρόσφατες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις δείχνει ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής εξαθλίωσης κυρίως των λαϊκών στρωμάτων, σύντομα θα μεταβληθεί σε ευρύτερο κίνημα με εκρηκτικές διαστάσεις… Όμως αυτή η πιθανή εξέλιξη δεν δείχνει να επηρεάζει για αλλαγή πολιτικής τον σκληρό πυρήνα του Βερολίνου, ο οποίος φαίνεται να ετοιμάζεται για τυχόν συρρίκνωση ή ακόμα και διάλυση της Ευρώπης… Έτσι παρά τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, υπογράφει, με την ανοχή και της Γαλλίας, διμερές επίπεδο συμφωνίας με τη Μόσχα για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Northstream 2 στη Βαλτική! Ενώ για την Ιταλία (εδώ ο Ρέντσι βουβάθηκε!), την Ελλάδα και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο εκβιασμός προκειμένου να ξεχάσουν οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της κατασκευής του Southstream πάει σύννεφο!
Τελευταία σχόλια