Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 14 Ιουνίου, ωστόσο δόθηκε στη δημοσιότητα στις 16 Ιουνίου 2016, τα μέλη της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι “με έκδηλη αγωνία διαβάσαμε το Σ/Ν σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο» και συνεχίζουν:
«Μελετώντας το Σ/Ν και ειδικότερα διαβάζοντας τους πίνακες που αφορούν τις περιοχές που θα λάβουν την ειδική ενίσχυση, παρατηρήσαμε ότι το νησί της Κέρκυρας απουσιάζει από την κατηγορία των παραμεθόριων νησιωτικών περιοχών, με αποτέλεσμα να μην δικαιούται να λάβει την ανάλογη -όπως προβλέπεται- ειδική ενίσχυση. Παράλληλα, στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν χαρακτηριστεί ως παραμεθόριες, περιοχές οι οποίες απέχουν πολύ μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση από τα σύνορα σε σχέση με τη Κέρκυρα (π.χ. Ηγουμενίτσα).
Η αντίδρασή μας απορρέει από το γεγονός ότι τόσα χρόνια με τις πολιτικές των προηγούμενων κεντροδεξιών κυβερνήσεων ο νομός της Κέρκυρας παρέμενε στο περιθώριο των οποιονδήποτε κυβερνητικών επιλογών, όπως συμβαίνει με το μεταφορικό ισοδύναμο που ισχύει για όλα τα νησιά του Αιγαίου και όχι στα Ιόνια.
Μας δημιουργεί όμως και θλίψη γιατί διαπιστώνουμε ότι συνεχίζεται η ίδια λανθασμένη τακτική από μια κυβέρνηση της αριστεράς, τη φιλοσοφία της οποίας διέπει η αρχή της ισονομίας των πολιτών.
Είναι δεδομένο ότι ο νομός της Κέρκυρας συνεισέφερε και συνεισφέρει, αναλογικά με τον πληθυσμό του, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς ποτέ οι διοικούντες να ανταποδώσουν το ελάχιστο.
Κανείς δεν μπόρεσε να μας εξηγήσει επαρκώς γιατί εξαιρείται ο νομός Κέρκυρας, όταν:
Με βάση τον πολιτικό χάρτη, το βόρειο μέρος της Κέρκυρας σχεδόν το μισό νησί, βρίσκεται πάνω από την οριογραμμή των ελληνικών συνόρων με κοντινότερο μάλιστα σημείο τη περιοχή της Κουλουράς, η οποία ανήκει στη δημοτική ενότητα Κασσωπαίων και απέχει μόλις 1 ναυτικό μίλι από την απέναντι Αλβανική περιοχή.
Επίσης, η περιοχή της Κασσιόπης, έδρα του πρώην καποδιστριακού δήμου Κασσωπαίων, βρίσκεται απέναντι από τη πόλη των Αγίων Σαράντα σε απόσταση μόλις 6 ναυτικών μιλίων.
Τέλος, η πρωτεύουσα του νομού, η πόλη της Κέρκυρας, απέχει μόλις 5 ναυτικά μίλια από τις αλβανικές ακτές.
Αναφορικά με τις οποιεσδήποτε τυχόν αιτιάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, περί νομού με αυξημένο βιοτικό επίπεδο ή περί δημιουργίας προβλημάτων στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, θεωρούμε εξαρχής ότι είναι έωλες εφόσον το Ν/Σ συμπεριλαμβάνει και άλλα νησιά αντίστοιχου βιοτικού επιπέδου.
Κατόπιν τούτου, θεωρούμε επιβεβλημένο να χαρακτηριστεί ολόκληρος ο νομός της Κέρκυρας παραμεθόρια νησιωτική περιοχή.
Τέλος, καλούμε τους βουλευτές να συνταχθούν μαζί μας στην διεκδίκηση και υλοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματός μας”.
Τελευταία σχόλια