Στο προαύλιο του ναού τιμές απέδωσε άγημα της Προεδρικής Φρουράς ενώ από το πυροβολείο του λόφου του Λυκαβηττού, έπεσαν είκοσι ένας τιμητικοί κανονιοβολισμοί.
Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, έως και αύριο θα τηρηθεί δημόσιο πένθος και οι σημαίες των δημοσίων καταστημάτων θα κυματίζουν μεσίστιες. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε πως έως αύριο Τετάρτη, θα υπάρχει βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.
Στην εξόδιο ακολουθία παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πρώην υπουργοί και βουλευτές, καθώς και πλήθος κόσμου.
Η σορός του πρώην ΠτΔ θα μεταφερθεί στην Πάτρα, όπου αύριο Τετάρτη θα γίνει η ταφή.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος
Ο Κωστής Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία μέχρι το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
Το 1964, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, ύστερα από τρεις ανεπιτυχείς συμμετοχές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Το 1974, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Το Δεκέμβριο του 1981, διεκδίκησε την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέχρι το 1985.
Το Σεπτέμβριο του 1984, ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πήρε 41 ψήφους χάνοντας την προεδρεία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Το 1985, αποχώρησε από τη ΝΔ και στις 6 Σεπτεμβρίου ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα.
Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο.
Τρεις μέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.
Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, επανεξελέγη από τη Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 269 ψήφους (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές).
Με την εκλογή του αυτή, -η επίσημη ορκωμοσία τελέσθη στις 11 Μαρτίου-, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.
Τον Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Σημειώνεται ότι διετέλεσε Πρόεδρος Δημοκρατίας από 08/03/1995 έως 09/03/2000 και από 11/03/2000 έως 12/03/2005.
Η Κέρκυρα για τον Κωστή Στεφανόπουλο
Κώστας Νικολούζος, Δήμαρχος Κέρκυρας: “Η είδηση του θανάτου του Κωστή Στεφανόπουλου, προκαλεί πανελλήνια συγκίνηση. Αποχαιρετούμε με σεβασμό τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος υπήρξε και επίτιμος Δημότης του Δήμου μας από το 1996.
Ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος, στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του, υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος. Ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, για δύο θητείες, τίμησε το αξίωμα με υποδειγματικό ήθος.
Εκ μέρους Δήμου Κέρκυρας και προσωπικά, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του”.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης, πρ. Δήμαρχος Εσπερίων, δικηγόρος: “Ο θάνατος του Κωστή Στεφανόπουλου και η ιστορική αποτίμηση της προσωπικότητάς του αποδεικνύει με βεβαιότητα την φτώχεια του σημερινού πολιτικού μας συστήματος στο να αναδεικνύει προσωπικότητες
αντίστοιχου κύρους που να μπορούν να λειτουργούν ενοποιητικά προς το λαό και προς το πολιτικό σύστημα. Ειδικά τώρα που η πατρίδα υφίσταται τέτοιους κινδύνους και το πολιτικό μας σύστημα παραπαίει ανάμεσα στις μικροκομματικές ιδιοτέλειες και στις προσωπικές μικρότητες , τέτοιου είδους απώλειες φαντάζουν μέγιστες.
Μπορεί να υπηρέτησε ο Κωστής Στεφανόπουλος την δεξιά παράταξη , μπορεί να συμμετείχε αναμφισβητήτως στις πολιτικές της όλα αυτά τα δίσεκτα χρόνια της εμφυλιακής, μετεμφυλιακής και μεταδιδακτορικής περιόδου με τις ιστορικές ευθύνες που επωμίζεται η παράταξη αυτή , αλλά η μετέπειτα πολιτική στάση του ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέδειξε την εντιμότητα του, το αναμφισβήτητο κύρος του, την ανιδιοτέλειά του και κυρίως την αποδοχή του από το πολιτικό σύστημα και το λαό. Η αναγνώριση της συνεισφοράς του αυτής από τους πολιτικούς του αντιπάλους προσδίδει σε αυτούς την ιδιότητα της μεγαλοσύνης. Γιά αυτό πρέπει να τιμηθεί από όλους . Η καλύτερη δε απόδοση τιμής στον θανόντα είναι να παραδειγματισθούν οι πολιτικές ηγεσίες από την ζωή του και το δημοκρατικό ήθος του”.
Μερόπη Υδραίου, επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δήμου Κέρκυρας, δικηγόρος: “”Έφυγε” ένας πολιτικός με σοβαρό και ουσιαστικό πολιτικό λόγο, με έργο και προσφορά στον τόπο και στην πολιτική ιστορία του, έντιμος και ηθικός, που ήξερε να κερδίζει το κύρος και το σεβασμό των πολιτών και των συνομιλητών του, που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και του αξιώματος που κατείχε, το οποίο και τίμησε, ένας πραγματικός Έλληνας!”.
Ιωάννης – Ανδρέας Ρίγγας, πρ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, δικηγόρος: “Σπουδαίος άνθρωπος και μεγάλος πολιτικός άνδρας. Κόσμημα για την Δεξιά Παράταξη και την πολιτική μας ζωή. Δυστυχώς, για τον Τόπο δεν ήταν το πολιτικό πρότυπο που “αντέχει” η ελληνική κοινωνία και η πολιτική ζωή. Αλλά και “ξένος” για τα πρότυπα που έχουν επικρατήσει στην ΝΔ. Αιωνία του η μνήμη…”.
Στέφανος Γκίκας, πρ. Βουλευτής ΝΔ: “Ένας ευπατρίδης και έντιμος πολιτικός έφυγε από τούτη τη ζωή, αφήνοντάς μας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Πρόεδρο ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, καθότι καλός φίλος του πατέρα μου, και είχα εντυπωσιαστεί από το ήθος, την σοφία, την ρητορική του ικανότητα και πάνω από όλα για την εντιμότητά του. Πρόεδρε θα σε θυμόμαστε πάντα. Η Πατρίδα σε ευγνωμονεί για όσα προσέφερες….”.
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Συντονιστική Γραμματεία Κέρκυρας: “Ο Κωστής Στεφανόπουλος, έδωσε κύρος στο θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, προτάσσοντας τη σοβαρότητα, το μέτρο, την υπευθυνότητα.
Πήγε ενάντια στις προσταγές της κοινωνίας του θεάματος κι αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον Ελληνικό λαό. Ανήκε σε διαφορετικό πολιτικό, χώρο αλλά δεν δίστασε να παρέμβει με γενναιότητα σε φλέγοντα ζητήματα, όπως η περίπτωση του σημαιοφόρου αλβανικής καταγωγής Οδυσσέα Τσενάϊ, τονίζοντας ότι ένα παιδί που μετέχει της ελληνικής παιδείας κι αριστεύει, ασφαλώς δικαιούται να είναι Έλληνας.
Σε μια εποχή που σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για πολλούς αποτελεί εύκολη λύση το καταφύγιο στο λαϊκισμό, το ήθος, η συνέπεια και η απλότητα του Κωστή Στεφανόπουλου θα μας λείψουν ιδιαίτερα”.
Φωτογραφία από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, στους Παξούς, 20/5/2003.
Τελευταία σχόλια