Στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στο ΣΚΑΪ έκανε δηλώσεις για το ΕΚΑΣ και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, το Σάββατο 2 Ιουλίου.
«Οι επιπτώσεις της κατάργησης του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν από τα ποσοστά αναπλήρωσης»
«Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι την οριστική του κατάργηση το 2018 ήταν μια μνημονιακή υποχρέωση που απορρέει και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αποτελούσε δεσμευτικό όρο. Το πρόβλημα ειδικά με το ΕΚΑΣ αφορά το γεγονός ότι από την έναρξη εφαρμογής του, το 1996 επί κυβέρνησης Σημίτη, δόθηκε ένα προνοιακό επίδομα, αντί να υπάρχει μια λογική ενσωματωμένη στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Δηλαδή, το ΕΚΑΣ είναι μια προνοιακή δαπάνη και όχι συνταξιοδοτική. Επομένως, πρόκειται για μια παθογένεια του ασφαλιστικού συστήματος», ανέφερε ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης.
Ο κ. Παυλίδης συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «το ασφαλιστικό σύστημα ζει ένα μεταβατικό στάδιο. Σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο θεωρώ ότι υπάρχει μια αδικία σε σχέση με το ΕΚΑΣ. Θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις που μπορούν το κομμάτι αυτό της μετάβασης και της κατάργησης του ΕΚΑΣ να αναπληρωθεί με άλλους όρους. Παρ’ όλ’ αυτά, θεωρώ ότι στη λογική και στην αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος η απώλεια απ’ το ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 θα ολοκληρωθεί και θα ενισχυθεί», επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν βαθμιαία από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν.
«Το μπόνους των 50 εδρών είναι διαστρέβλωση του πολιτικού συστήματος»
Παράλληλα, επιχειρηματολογώντας υπέρ της απλής αναλογικής, την οποία προωθεί η Κυβέρνηση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και που αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι το μπόνους των 50 εδρών, που ισχύει τώρα με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, ουσιαστικά δωρίζει στο πρώτο κόμμα επιπλέον ποσοστό 17% «που αποτελεί το άθροισμα των ποσοστών των τεσσάρων κομμάτων μετά τα δύο πρώτα. Αυτό δε λέγεται “μπόνους”, λέγεται διαστρέβλωση του πολιτικού συστήματος».
Επιπλέον, απαντώντας σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, σημείωσε: «Δεν μπορεί οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις να ξεχνιόνται στο όνομα των άλλων οικονομικών προβλημάτων».
Τελευταία σχόλια