Σύμφωνα με την είδηση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΠΕ/ΜΠΕ στα δύο από τα τρία Διαπόντια νησιά, Οθωνούς και Ερείκουσα, θα βρεθεί για λίγες ώρες, την 1η Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ερείκουσας, Ανδρέας Γουλής, «ο κ. Καμμένος αναμένεται να φτάσει με ελικόπτερο, πρώτα στο νησί των Οθωνών, όπου θα παραμείνει για περίπου δύο ώρες, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί με το ελικόπτερο, στο νησί της Ερείκουσας».
Οι δυσκολίες στα ακριτικά νησιά
Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών η μεταφορά από Κέρκυρα προς Διαπόντια Νησιά και το αντίθετο, γίνεται με μεγάλη δυσκολία, ενώ ένα μικρό πλοιάριο εξυπηρετεί τους κατοίκους με τρία δρομολόγια την εβδομάδα.
Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ερείκουσας, αυτό που αναμένεται να ζητήσει από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είναι η μέριμνά του για την τοποθέτηση ιατρού στο νησί της Ερείκουσας. «Αυτή τη στιγμή μόνο οι Οθωνοί διαθέτουν στρατιωτικό γιατρό, που τοποθετήθηκε προσφάτως, αρχές φθινοπώρου, ενώ σε δύσκολη κατάσταση και χωρίς ιατρική μέριμνα παραμένουν η Ερείκουσα και το Μαθράκι», είπε ο κ. Γουλής.
Ερωτηθείς ο αντιδήμαρχος, αν τίθεται θέμα παρουσίας στρατού στα Διαπόντια Νησιά, επεσήμανε ότι δεν είναι αναγκαίο, ενώ διευκρίνισε, ότι επαρκεί η παρουσία του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή.
«Τα Διαπόντια νησιά είναι ένα φιλήσυχο τουριστικό μέρος, αυτό που έχουν άμεσα ανάγκη οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι των νησιών είναι ιατρική φροντίδα. Στο παρελθόν με παρέμβαση του κ. Καμμένου την είχαμε, αυτό θα ζητήσουμε και όταν έρθει», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γουλής.
«Αμφισβητούμενη» περιοχή το Ιόνιο
Η έλευση Καμμένου προγραμματίζεται στον απόηχο των δηλώσεων του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και οι οποίες προκάλεσαν αίσθηση. Όταν ρωτήθηκε για τις ελληνικές έρευνες σε Ιόνιο και Ήπειρο για υδρογονάνθρακες και τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες ο κ. Ράμα μίλησε για «αμφισβητούμενη περιοχή όπου, υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν πηγές πετρελαίου και αερίου. Να ζητήσουμε από τους Έλληνες να κάτσουν κάτω με ένα πλάνο και να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα. Τα ναυτικά μίλια, τα θαλάσσια σύνορα, την κατάσταση πολέμου, αυτό το θέμα της ταφής των Ελλήνων στρατιωτών».
Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τις θαλάσσιες ζώνες είχε υπογραφεί το 2009, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν υπουργός Εξωτερικών, και βάση για αυτή ήταν η μέθοδος της μέσης γραμμής. Η κυβέρνηση Μπερίσα είχε δεχθεί τη συμφωνία, ωστόσο, ο Έντι Ράμα, ο οποίος βρισκόταν τότε στην αντιπολίτευση, είχε προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο εκτιμώντας ότι η συμφωνία δεν ικανοποιούσε τα συμφέροντα της χώρας. Το συνταγματικό δικαστήριο δικαίωσε την προσφυγή Ράμα και, ουσιαστικά, η συμφωνία έχει παραμείνει ανενεργή από τότε.
Οι δηλώσεις Ράμα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ
«Ακούστε, μιλάμε για μια αμφισβητούμενη περιοχή, όπου υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου. Κι αυτό που πάντα λέω, είναι γιατί δεν το βλέπουμε αυτό ως μια μεγάλη ευκαιρία να το διαλευκάνουμε όλοι μαζί και γιατί δεν προχωράμε περισσότερο τη συνεργασία σε αυτά τα μέρη; Διότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί και η Αλβανία θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για πολλούς Έλληνες. Αλλά και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συνεργασία με την Αλβανία και τους Αλβανούς. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε σε μόνο μια ιδέα, να συζητάμε, να συζητάμε και να επιλύουμε τα θέματά μας με υπομονή και θέληση, διότι δεν μπορώ να προβλέψω ένα διαφορετικό μέλλον από το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ μας».
Τελευταία σχόλια