Ομιλητής σε εκδήλωση για τη «Γεωπολιτική Οικονομία και Ενέργεια στην Περιοχή», την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ήταν ο βουλευτής Κερκύρας Κώστας Παυλίδης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε στην ομιλία του τον τρόπο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Κ. Παυλίδης υπογράμμισε, καταρχάς, ότι είναι δύσκολο να μιλά κανείς για προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας όταν δεν υπάρχει ένα χειροπιαστό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δε βρισκόμαστε στο τέλος, ούτε καν στην αρχή του τέλους, αλλά μόλις στο τέλος της αρχής. Πρόκειται για μια μακροχρόνια οικονομική και πολιτική διαδικασία και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουν και οι πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνικοί παράγοντες, συνολικά όλο το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον».
Σημείωσε ότι οι προϋποθέσεις για τη μεσοπρόθεσμη επιστροφή στην ανάπτυξη είναι –στο εσωτερικό της χώρας- η δημοσιονομική ισορροπία, η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε συνδυασμό με την αποφυγή μαζικής δημιουργίας νέων, η αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, πακέτο Γιουνκέρ, αναπτυξιακός νόμος), η ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας και η κοινωνική ομαλότητα.
Εκτός χώρας, οι προϋποθέσεις είναι να κλείσει η αξιολόγηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, η συμφωνία των μεσοπρόθεσμων πρωτογενών πλεονασμάτων και η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.
Ως αποτέλεσμα, θα αρθεί η αβεβαιότητα και θα δημιουργηθεί ένας σταθερός και ασφαλής διάδρομος προσέλκυσης επενδύσεων, η αξιοπιστία της χώρας μας θα ανακτηθεί και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ενώ παράλληλα θα προκύψει ρευστότητα στην οικονομία.
Ωστόσο, τη συνολική διαδικασία επηρεάζουν αστάθμητοι εξωτερικοί παράγοντες (ιστορική ενδεχομενικότητα – απροσδόκητο στην ιστορική διαδικασία).
Στη συνέχεια, ο Κ. Παυλίδης εξειδίκευσε τις προϋποθέσεις αυτές, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να καθοριστούν τα επιδιωκόμενα χαρακτηριστικά της εθνικής οικονομίας στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα. «Δεν είμαι από τους οπαδούς της ακύρωσης της μεταπολιτευτικής περιόδου, παρ’ όλ’ αυτά έχει έντονα χαρακτηρισμένη παθογένεια η 40ετία μετά τη δικτατορία. Αξιοποιώντας τα θετικά και χτυπώντας τα αρνητικά, πρέπει να κουβεντιάσουμε ειλικρινά τι είδους ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό θέλουμε». «Πρέπει να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα απ’ την αρχή, να αφήσουμε τις παθογένειες σε όλα τα επίπεδα της μεταπολίτευσης, γιατί η εμπειρία έδειξε ότι η πορεία αυτών των 40 ετών επιβεβαίωσε τα λόγια του Μπέρτολτ Μπρεχτ “τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται. Είναι ακόμη χειρότερα”».