Ο κ. Σταϊκούρας επιχείρησε να εμφανίσει την κατάσταση της οικονομίας το ΄14 ως σταθεροποιημένη, επιτιθέμενος στο ΣΥΡΙΖΑ για διάλυση των επιτευγμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και για συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας σε συνδυασμό με χιλιάδες λουκέτα στην αγορά επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης.
Στον κ. Σταϊκούρα απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Κερκυραίος βουλευτής, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η τότε κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει μεθοδολογία για αλλοίωση των δεικτών αλλά και τα ελάχιστα κονδύλια που είχαν δοθεί σε περίθαλψη και ασφάλιση.
Τι είπε ο Σταϊκούρας
Ο συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι έχει επιφέρει δυσμενή εξέλιξη στους οικονομικούς δείκτες μετά τη σταθεροποίηση που είχε επιτευχθεί από το κόμμα του 2014: “Το οικονομικό κλίμα και οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνεχώς υποχωρεί. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών διαρκώς συρρικνώνεται, κυρίως λόγω της επιβολής νέων άμεσων και έμμεσων φόρων. Τα ‘λουκέτα’ στην αγορά και η ‘επιχειρηματική μετανάστευση’ πολλαπλασιάζονται. Περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων εξακολουθούν να υπάρχουν. Η ‘εσωτερική στάση πληρωμών’ συνεχίζει να υφίσταται, με τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Ενώ δημιουργούνται και μια σειρά από ‘ωρολογιακές βόμβες’ στα θεμέλια της οικονομίας, με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών, την κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, τη διόγκωση των ‘κόκκινων δανείων’ και τα προβλήματα ρευστότητας σε δημόσιους φορείς, όπως είναι η ΔΕΗ και οι αστικές συγκοινωνίες», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Οι απαντήσεις Παυλίδη
Ο Κώστας Παυλίδης, απαντώντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, σημείωσε ότι το έλλειμμα της Κεντρικής διοίκησης ήταν 5 δισ. ευρώ αντί για ένα δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν γύρω στο μισό δισ. αντί των 4,5 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος. «Τριπλάσιο έλλειμμα κεντρικής διοίκησης και εννεαπλάσιο προς τα κάτω το πλεόνασμα σε σχέση με τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2014».
Σε σχέση με το ΑΕΠ, ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «το 2014 έφτασε στο ιστορικό χαμηλό της εξαετίας 2008-2014 των 179 δισ. ευρώ, όταν δύο χρόνια πριν ήταν στα 193 δισ. Αντίστοιχα, το χρέος απ’ το 130% το 2009 μέχρι το 181% στο 2014 ήταν το μεγαλύτερο, ιστορικά, υψηλό ποσοστό χρέους ως ΑΕΠ, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο του 2012 με το PSI που παρουσίασε μία κάμψη στο 158% του ΑΕΠ, όταν την προηγούμενη χρονιά είχε 176%. Και πολύ γρήγορα -μέσα σε δύο χρόνια- ξαναήρθε στο 176%, εκτινάχθηκε στο 181% το 2014 και να σας θυμίσω ότι το 2015 ήταν ξανά στα επίπεδα του 2011, του 2012 και του 2013 -στο 176%- σε μια περίοδο δύο εκλογικών μαχών και ενός δημοψηφίσματος».
Όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική εκείνης της περιόδου, ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι δόθηκαν στην ασφάλιση και στην περίθαλψη 14 δισ. ευρώ λιγότερα (ποσοστό μειωμένο κατά 20%) «αντί για 72 δισ., δόθηκαν 58 δισ. ευρώ», ενώ «τα εισπραχθέντα υπόλοιπα εσόδων από το 2012 που ήταν 55 δισ. εκτινάχθηκαν το 2014 στα 76 δισ.».
Το χάος στο ΕΣΠΑ
Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Κ. Παυλίδης τόνισε ότι παρουσιάστηκε υστέρηση της απορρόφησης κατά 20%: «Απορροφήσαμε 5 δισ. λιγότερα, μέσα από μια διαδικασία που την αντιμετωπίσαμε στο νέο ΕΣΠΑ, με υπερδεσμεύσεις που έφταναν το 150% σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των έργων και τα οποία καλύφθηκαν από εθνικούς πόρους ή σε βάρος του νέου ΕΣΠΑ, με ημιτελή έργα και επιστροφή κοινοτικής δαπάνης 1 δισ. περίπου και με ανεκτέλεστα υπόλοιπα τα οποία δεν απορροφήθηκαν κοντά στα 2,5 δισ.».
Τελευταία σχόλια