Κυνηγημένη από την κρίση, όχι του Πάρι αλλά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Ωραία Ελένη καταφεύγει σε ευημερούσες οικονομίες της Δύσης προσφέροντας επί χρήμασι την -ακόμη σφύζουσα από ηδονή- σάρκα της. Υιοθετώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «BELLEΛEN» χορεύει προκλητικά και υπόσχεται στιγμές άκρατου πάθους στα έκπληκτα μάτια που τη θωπεύουν. Ιδιαίτερα λαλίστατη εξηγεί πως βρέθηκε στην αλλοδαπή, τη λατρεία που τρέφει στην Αφροδίτη (αν και θεραπαινίδα στο ναό της Αρτέμιδος), εξυμνεί τη μεγαλύτερη ιστορία αγάπης στην ελληνική μυθολογία ανάμεσα σ’ αυτήν και τον Πάρι και καταριέται τον πανάσχημο Μενέλαο αποκαλύπτοντας πως την απέκτησε με προξενιό. Η κόρη του Διός ομιλεί, εξ ανάγκης, την αγγλική∙ φρικτά τουριστικά. Κύριο μέλημά της να κατακτήσει την απόλυτη προσοχή των απανταχού μισοκοιμισμένων ανδρών που διασκεδάζει. Να τους κάνει να δουν τον άνθρωπο και όχι το κορμί, να (απ)ελευθερώσει ένα κομμάτι της ψυχής της ύστερα από αιώνες αφόρητης σιωπής. Ένας μονόλογος που αποκαθιστά τη μυθολογική αλήθεια, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον Ευριπίδη (!)
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Ερμηνεία – χορογραφία: Φένια Αποστόλου
Μουσική επιμέλεια: Νατάσα Λιτσαρδοπούλου
Φωτισμοί – φωτογραφίες: Τάσος Σκλαβούνος
Παραγωγή: Χοροθέατρο Λυδία Λίθος
Ακούγονται οι ηθοποιοί:
Κωνσταντίνα Τάκαλου – Αφροδίτη
Γιώργος Παπαγεωργίου – Πάρις
Μηνάς Χατζησάββας – Διόσκουροι
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε την άνοιξη του 2015 στο Από Μηχανής Θέατρο της Αθήνας.
Το κείμενο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αιγόκερως με εισαγωγικό σημείωμα της καθηγήτριας Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καίτης Διαμαντάκου – Αγάθου.
ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ
/ Σχολεμβούργου 39, Τένεδος (είσοδος Νέου Φρουρίου) – Παλιά Πόλη, Κέρκυρα. Τηλέφωνο κρατήσεων: 26610 27794.
Παρασκευή 8 και Σαββάτο 9 Ιανουαρίου 2016, στις 9:30μ.μ.
Γενική είσοδος: 8 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 60 ‘
Φένια Αποστόλου
Σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν. Συνεργάστηκε με την ομάδα χορού “Οκτάνα” και με το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για 2 χρόνια. Αποτέλεσε μέλος της χορογραφικής ομάδας των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 σε χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου και σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαιωάννου. Χορογράφησε για την ομάδα “NEILYS” σε συμπαραγωγή με το Κ.Θ.Β.Ε. την παράσταση “ΤΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑ”. Το 1996 ιδρύει το χοροθέατρο “Λυδία Λίθος” και συνεργάζεται αρχικά, με τον Δήμο Αθηναίων στα ΔΡΩΜΕΝΑ 96. Το 2003 βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το βραβείο Project Exchange, για την χορογραφική δουλειά στην ταινία χορού “Nightmares”. Η ταινία συμμετείχε σε διεθνή video dance φεστιβάλ όπως στο Dance on Camera Festival, Νέα Υόρκη, στο Festival Internazionale di videodanza, Νάπολη , στο OXFORD INTERNATIONAL FESTIVAL OF FILMS , στο Dance Camera West Film Festival, Los Angeles, στο Festival de Videodanza de Buenos Aires και στο Film Festival of Cyprus. Το 2006 η ομάδα, με το έργο “ΕΝΟΣ ΘΕΟΥ ΒΟΣΚΗ” συμμετείχε στο φεστιβάλ “δια-ροές” που οργάνωσε το χοροθέατρο “ΡΟΕΣ” της Σοφίας Σπυράτου. Το “Chair’s Tragedy” solo έχει παρουσιαστεί στα ακόλουθα φεστιβάλ: It’s LIQUID International Art Show-Contemporary Venice at Pallazo Flangini / 3rd Open September Arts Festival in THEATROVICTORIA / 3η πλατφόρμα σύγχρονου ελληνικού χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2008. ΓΕΦΥΡΕΣ Αθήνα Βερολίνο / 15 Quinzena de Danca de Almada, Portugal 2007 / Νύχτες NOVA PARS 2007 στο θέατρο Altera Pars / 5ο Φεστιβάλ Χορού Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων 2006 Θέατρο Αργώ / 1ο Pocket Theatre Festival in Athens Θέατρο Φούρνος (2ο Βραβείο) / Video Art Festival Τεχνόπολις, Γκάζι. Με το solo “No limits at all” συμμετείχε στο 1st BALKAN PERFORMING ARTS MARKET. Το 2008 η ομάδα επιχορηγήθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού για την παραγωγή του έργου “Miss Julie” του August Strindberg που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Σουηδικής πρεσβείας. Το 2009 σκηνοθέτησε την μουσικοχορευτική παράσταση με 9 ηθοποιούς “Ισόβια Ξανθιά”, που παρουσιάστηκε στο House of Art στο Γκάζι. Το 2013 χορογράφησε τους “Τρεις Σωματοφύλακες”, μία συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος και της Torus Knot dance company. “Οι Τρεις Σωματοφύλακες” συμμετείχαν στο 12ο Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, στο Ακροποδητί DanceFest στην Σύρο, στο DanceDays 2013 στα Χανιά, στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών στην Θεσσαλονίκη και στο Studio Κινητήρας στην Αθήνα στο τέλος της χρονιάς. Το καλοκαίρι του 2013 χορογράφησε σε ντουέτο το Απομεσήμερο ενός Φαύνου του Claude Debussy στο πάρτυ Πανσέληνος του διάσημου καλλιτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου στην Κεφαλονιά. Το 2013, η Φένια σκηνοθέτησε και χορογράφησε τον “Πελεκάνο” του Αυγούστου Στρίντμπεργκ σε παραγωγή του
Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος που και τέλεσε υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας. “Ο Πελεκάνος” ολοκλήρωσε συνολικά 40 παραστάσεις ξεκινώντας στο Φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις ΙΙΙ στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton 7 και συνεχίζοντας στο Από Μηχανής Θέατρο με δύο κύκλους παραστάσεων πριν και μετά το Πάσχα. Το “Milady’s Dinner” video dance film παρουσιάστηκε στο 4ο Athens Video Dance Project στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στο ΑΝΑΚΑΤΑ Festival στην Θεσσαλονίκη, στο Artfools Festival στην Λάρισα, στα πλαίσια του CINEDANS Dance on Screen Festival στο Άμστερνταμ, στο 3rd Open September Arts Festival και στο 2nd Handmade and Recycled Theater Festival στην Αθήνα. Το 2014, η Φένια παρουσίασε τους “Τρεις Σωματοφύλακες” στο Studio Κινητήρας και αναβίωσε το “Chair’s Tragedy” σε ντουέτο στο 13ο Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο ίδρυμα Κακογιάννης στην Αθήνα, στο Θέατρο Κήπου στην Θεσσαλονίκη και στο Βενιζέλειο Ωδείο στα Χανιά στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Dance Days 4 2014. Επίσης, τo έργο “Οι Τρεις Σωματοφύλακες” παρουσιάστηκε στα πλαίσια του XI ProART Festival 2014 της Πράγας στην Τσεχία τον Αύγουστο.
Δημήτρης Φοινίτσης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης σε μικρασιατική οικογένεια. Σπούδασε στο μεταπτυχιακό τμήμα Δημιουργικής Γραφής της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (διπλωματική εργασία στο Θεατρικό Έργο), στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (κατεύθυνση Θεατρολογίας με διπλωματική εργασία στη Σκηνοθεσία), στο Scuola di Lettere e Filosofia – Universita degli Studi di Genova, στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Θεμέλιο» και στη Σχολή Δημοσιογραφίας «ΑΝΤ1». Έχει γράψει θεατρικά έργα, μονολόγους, διηγήματα και παραμύθια. Εργάστηκε επί σειρά ετών στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο της Αθήνας και της περιφέρειας ως πολιτιστικός συντάκτης, εκφωνητής ειδήσεων και ραδιοφωνικός παραγωγός. Μετά από συνεργασίες στις κρατικές σκηνές και το ελεύθερο θέατρο εγκατέλειψε το επάγγελμα του ηθοποιού για να στραφεί –καλλιτεχνικά- στη σκηνοθεσία. Ιδρυτικό μέλος και σκηνοθέτης της «Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ» (www.protasi.org), έχει ανεβάσει κλασσικά και σύγχρονα έργα σε, κυρίως, μη θεατρικούς χώρους. Μεταξύ άλλων έχει καταπιαστεί με κείμενα των Γιόχαν Άουγκουστ Στρίντμπεργκ («Δεσποινίς Τζούλια», «Η πιο δυνατή», «Ο Πελεκάνος»), Γιάννη Ρίτσου («Φιλοκτήτης», «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος»), Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (πασχαλινά και χριστουγεννιάτικα διηγήματα), Έλενα Σοπράνο («Η Ταξιθέτρια»), Χουάν Κάρλος Ρούμπιο («Οι πληγές του ανέμου»), Μαρία Μπενέτ Ι Ζουρνέτ («Υπόγειο»), Άκη Δήμου («Ανδρομάχη ή Τοπίο Γυναίκας στο Ύψος της Νύχτας»), Ανδρέα Φλουράκη («Κάσσυ»), Κλαίρης Λιονάκη («Πραγματικότητα»), Ράινερ Μαρία Ρίλκε («Ελεγείες του Ντουίνο»), Γκότφριντ Άουγκουστ Μπύργκερ («Λεονώρα»), Κωνσταντίνου Θεοτόκη («Κορφιάτικες Ιστορίες»). Εκτός ομάδας ανέλαβε την σκηνοθετική επιμέλεια των θεατρικών έργων «Balance» στις Αναγνώσεις του Εθνικού Θεάτρου και «Μήδεια show» στο Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας του Ι.Τ.Ι. στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής σε δημόσια σχολεία Ε.Α.Ε.Π. στη Ρόδο, την Κρήτη και την Κέρκυρα ενώ παράλληλα διοργανώνει εργαστήρια θεατρικής γραφής στα μέρη που εργάζεται. Από τις Εκδόσεις Αιγόκερως κυκλοφορούν η πρώτη τετραλογία θεατρικών έργων του με γενικό τίτλο «Dominatrix», ένα δίπτυχο έργων docudrama με γενικό τίτλο «ΕΓΚΑΤΑλελειμμένοι μια τριλογία αρχαιόθεμων έργων με γενικό τίτλο «BELLEΛΕΝ».
Τελευταία σχόλια