Η επιστολή της Πανδή (29/11/2016)
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με το σχετικό του παρόντος πληροφορηθήκαμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση ή μη μεταβατικών εδρών των Διοικητικών Εφετείων και των Διοικητικών Πρωτοδικείων της Χώρας, και γι αυτό η Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων συλλέγει στοιχεία για το θέμα.
Σας ενημερώνουμε ότι στη μεταβατική έδρα του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, στην Κέρκυρα, εκδικάζεται σημαντικός αριθμός υποθέσεων που συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του συνολικού έργου του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων.
Το γεγονός αυτό άλλωστε είχε ληφθεί υπόψη προκειμένου να γνωμοδοτήσουν αρμοδίως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να δημιουργηθεί η μεταβατική έδρα στην Κέρκυρα.
Ο συνδυασμός του παραπάνω παράγοντα με την παράμετρο της καλής εξυπηρέτησης των διάδικων, λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της περιοχής, και των δυσκολιών στις μετακινήσεις που προκύπτουν από αυτή, συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων και χρόνου που αφορούν τις μετακινήσεις και ενισχύει το επιχείρημα της εγκατάστασης και διατήρησης της μεταβατικής έδρας στην Κέρκυρα.
Η τυχόν κατάργηση της μεταβατικής έδρας του Διοικητικού Εφετείου, στην Κέρκυρα, θα επιφέρει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες της Κέρκυρας που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, αφού οι διάδικοι θα αναγκάζονται να μετακινούνται στα Ιωάννινα μαζί με τους πιθανούς μάρτυρες και τους συνηγόρους τους. Επιπλέον το δημοσιονομικό όφελος από μια τέτοια ενέργεια θα είναι σημαντικά δυσανάλογο σε σχέση με το κόστος σε πόρους και χρόνο που θα επωμιστούν οι κάτοικοι της Κέρκυρας.
Στόχος όλων μας είναι η ισότητα στην πρόσβαση όλων πολιτών στις Υπηρεσίες του Δημοσίου με τρόπο που δεν δημιουργεί σύγχυση ούτε στις ίδιες τις Υπηρεσίες άλλα ούτε και στην κοινωνική συνείδηση των πολιτών. Η εύρυθμη και καλή λειτουργία του συστήματος Δικαιοσύνης εξαρτάται κυρίως απ’ την ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων – εκδίκαση υποθέσεων και στην αξιοπιστία που προσδίδει ένα σύστημα εύρυθμης επίλυσης διαφορών, εύκολα προσβάσιμο και ανοικτό στους πολίτες και στην κοινωνία. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να διευκολύνεται η πρόσβαση σε τέτοιου είδους Υπηρεσίες, ιδίως σε νησιωτικές
περιοχές, με μεγάλο πληθυσμό, όπως η Κέρκυρα, και όχι να σχηματίζονται υπόνοιες για πιθανή μείωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών του.
Πιστεύουμε ότι, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, και λόγω της νησιωτικής και Ιόνιας καταγωγής σας, θα εξασφαλίσετε το Δημόσιο Συμφέρον ενισχύοντας συνολικά το Δικαστικό Σύστημα με επιπλέον λειτουργούς που θα συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του αλλά και στην αύξηση του ρυθμού εκδίκασης υποθέσεων. Επιπλέον οι περιφερειακές Υπηρεσίες του Συστήματος Δικαιοσύνης όπως και η προς εξέταση, θα ενισχυθούν λειτουργικά προκειμένου να αυξήσουν το επίπεδο της παρεχόμενης από αυτές υπηρεσίες, προς όφελος του κοινού, χωρίς να το επιβαρύνουν επιπλέον, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας.
Η ερώτηση Δένδια (1/12/2016)
Έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας έχει προκαλέσει η επανεξέταση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων / Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, της λειτουργίας της μεταβατικής έδρας Κέρκυρας του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, το οποίο συστάθηκε με το π.δ. 563/1989 (Α’ 239) και άρχισε να λειτουργεί από το 1993 (π.δ. 74/1993 – Α’ 33).
Για τη δημιουργία της εν λόγω μεταβατικής έδρας το 2009 είχαν ληφθεί υπόψη ο σημαντικός αριθμός υποθέσεων της περιφέρειας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας που εισάγονταν στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων (όχι ελάσσων του 25%) και η ανάγκη καλύτερης εξυπηρέτησης των διαδίκων λόγω και του κόστους που συνεπαγόταν η μετακίνηση των δικηγόρων, διαδίκων κ.α προς τα Ιωάννινα, λόγοι που είχαν αποτυπωθεί στις κατά νόμο απαιτούμενες σχετικές γνωμοδοτήσεις (υπ’ αρ. 265/2009 γνωμοδότηση ΣτΕ κ.α.).
Τυχόν κατάργηση της μεταβατικής έδρας θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων των πολιτών της Κέρκυρας, φυσική ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των δικηγόρων, διαδίκων, μαρτύρων κ.α. που θα πρέπει να μετακινούνται προς τα Ιωάννινα, συνέπειες, δηλαδή, δυσανάλογες προς όποιο τυχόν όφελος του Δημοσίου π.χ. από την αποφυγή
καταβολής οδοιπορικών εξόδων δικαστικών λειτουργών και γραμματέων (ιδ. Και από 25.11.2016 επιστολή του κ. Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης).
Τέλος επισημαίνεται ότι η κατάργηση της εν λόγω μεταβατικής έδρας, ιδία υπό την ως άνω δικαιολογία, θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με την υποχρέωση της Πολιτείας να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών και να μεριμνά για την ανάπτυξή τους (άρθρα 101, παρ.4, 106 παρ. 1 του Συντάγματος αρ. 174 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός
Τι προτίθεται να πράξει ώστε – σύμφωνα και με την αρχή της νησιωτικότητας – να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της μεταβατικής έδρας Κέρκυρας του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων.
Τελευταία σχόλια