Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
ΕΡ: Ζούμε σε μια περίοδο κοσμοϊστορικών γεγονότων. Περιμένατε κ. Γκίκα μια τέτοια εξέλιξη στην Τουρκία; Στην Κεμαλική – υποτίθεται – Τουρκία;
ΑΠ: Συμφωνώ μαζί σας, ότι διάγουμε μια περίοδο μεστή γεγονότων. Όπως γνωρίζετε προέρχομαι από το Στράτευμα, ήμουν Αξιωματικός του ΠΝ, και πολλές φόρες, στην καριέρα μου, έχω βρεθεί και συνεργαστεί, με Τούρκους Αξιωματικούς, ή έχω φοιτήσει με Τούρκους Αξιωματικούς, σε Στρατιωτικά σχολεία, και πράγματι αυτό που έβλεπα ήταν ότι είναι πολύ βαθιά ριζωμένη μέσα τους η Κεμαλική παρακαταθήκη, αυτό που λέμε «Κεμαλισμό». Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το 1988 που βρισκόμουν στην Αμερική σε κάποια εκπαίδευση, υπήρχε μια εορταστική εκδήλωση που ονομαζόταν «International day», Διεθνής Ημέρα δηλαδή, εκεί λοιπόν οι Τούρκοι Αξιωματικοί, προκειμένου να δείξουν ότι και η χώρα τους έχει σύγχρονο, δυτικό πρόσωπο, σύμφωνα πάντα με τα κοσμικά κεμαλικά πρότυπα, υποχρέωναν τις συζύγους τους να συμμετέχουν σε επιδείξεις μόδας για να δείξουν ότι υπάρχει και στην Τουρκία «υψηλή ραπτική», όπως δηλαδή έκαναν οι Ιταλοί, οι Αμερικάνοι, οι Ισπανοί κ.α.
Όλο αυτό λοιπόν το σύστημα ανετράπη τα τελευταία 15 χρόνια, προοδευτικά, από το κόμμα του κ. Ερντογάν.
Ήταν αναμενόμενο λοιπόν αυτή η ανατροπή να δημιουργήσει αντιδράσεις. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ερντογάν, είχε στο παρελθόν σύμμαχό του τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αυτή την στιγμή είναι ο νούμερο ένα εχθρός του, και η αντιπαλότητα αυτή επέτεινε το πρόβλημα.
Κάποια στιγμή λοιπόν θα εκδηλώνονταν οι αντιδράσεις του ‘Κεμαλικού’ και του ‘Γκιουλενικού’ κατεστημένου εναντίον του Ερντογάν. Όπως αποδείχθηκε όμως, η δύναμη του Ερτογάν ήταν μεγαλύτερη από αυτή που υπολόγιζαν οι αντίπαλοί του. Να σημειώσουμε επίσης, ότι η επιρροή του Κεμαλισμού με την έννοια που την γνωρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και το γόητρο του τουρκικού Στρατού μειώθηκε, τόσο λόγω της στρατηγικής που εφάρμοσε ο Ερντογάν, όσο και λόγω της ευρείας χρήσης του διαδικτύου και των ΜΜΕ στην ζωή των πολιτών. Και ξέρετε είναι σχήμα οξύμωρο να πολεμάς τα ΜΜΕ – όπως έκανε ο Ερντογάν – και να σώζεσαι τελικά από αυτά.
ΕΡ: Για την συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν στους συλληφθέντες στρατιωτικούς και τις εικόνες που βλέπουμε με λυντσαρίσματα, με ξυλοδαρμούς των στρατιωτικών πως το σχολιάζετε;
ΑΠ: Είναι σκληρές και απαράδεκτες εικόνες. Ξέρετε ότι από όλες τις Διεθνείς Συνθήκες, απαγορεύονται τέτοιες συμπεριφορές και ακριβώς αυτό, δείχνει το που έχει φτάσει η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία. Σε μια χώρα που η παρακαταθήκη του Κεμάλ παραμένει ισχυρή, που ο Στρατός ήταν υπεράνω όλων, το να ευτελίζονται με αυτόν τον τρόπο οι Στρατιωτικοί, καταλαβαίνετε τι μετάλλαξη συντελείται και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό και στην κοινωνία της Τουρκίας αλλά και στο ίδιο το Στράτευμα.
ΕΡ: Πως βλέπετε τα πράγματα από δω και πέρα;
ΑΠ: Σίγουρα μπαίνουμε σε μια περίοδο πάρα πολύ δύσκολη για την Τουρκία. Ήδη υπάρχει σημαντική αποδιοργάνωση του Στρατού, έχει ουσιαστικά αποσαθρωθεί, η Διοίκηση, και θα πάρει χρόνο για να μπορέσει ο Τουρκικός Στρατός, να επουλώσει τις πληγές του και να επανέλθει σε κάποια ηρεμία, και δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ο διασυρμός για παράδειγμα αρχηγών και στρατηγών με ιστορία στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα φέρει πράξεις αντεκδίκησης; Οι εκκαθαρίσεις στο Δικαστικό Σώμα, στην Αστυνομία, στο τουρκικό Δημόσιο, κλπ, τι αντιδράσεις θα φέρουν; Θεωρώ λοιπόν ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ρευστή και δεν αποκλείω τίποτα.
ΕΡ: Για τον Ερντογάν τι λέτε; που κινείται; που αποβλέπει;
ΑΠ: Βρήκε την ευκαιρία τώρα ο Ερντογάν να ξεκαθαρίσει όλους τους αντιπάλους του. Πιστεύω ότι ο Ερντογάν κινείται – ίσως είναι λίγο υπερβολικό αυτό που θα πω – όμως θεωρώ ότι εκεί πάει το πράγμα, στα πρότυπα του Σαντάμ Χουσεΐν, που αν θυμάστε, με το «Μπααθικό» καθεστώς του στο Ιράκ, ήλεγχε τους πάντες και τα πάντα. Πάει να δημιουργηθεί λοιπόν ένα τέτοιο δικτατορικό καθεστώτος και στην Τουρκία, όμως δεν ξέρω κατά πόσο τελικά θα επιτευχθεί, διότι ένα μεγάλο μέρος – το μισό του Τουρκικού λαού – είναι απέναντι από τον Ερντογαν.
Άρα λοιπόν μπαίνουμε σε μια περίοδο ανακατατάξεων στην γείτονα χώρα και θα πρέπει και η Ελληνική Κυβέρνηση, το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, να παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Διότι ξέρετε δεν θα επηρεαστούμε ενδεχομένως μόνο στο θέμα του μεταναστευτικού – προσ
φυγικού για παράδειγμα, αλλά θα επηρεαστεί και η οικονομία μας. 1.000.000 Τούρκοι τουρίστες ήρθαν πέρυσι στην χώρα μας. Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς μας Εταίρους. Άρα η κατάσταση στην χώρα αυτή μας επηρεάζει άμεσα. Δεύτερον, δεν ξέρει κανείς αν όλη αυτή η αναταραχή κάποια στιγμή εξαχθεί δυτικότερα κατά την προσφιλή μέθοδο των Τούρκων…. Άρα λοιπόν θέλει πολύ προσοχή από την Ελληνική πλευρά και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση διότι είναι επικίνδυνοι οι καιροί και οι γεωπολιτικές διεργασίες και ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι συνεχείς και απρόβλεπτες.
ΕΡ: Για τους 8 Τούρκους πιλότους τι λέτε; Θα πρέπει να εκδοθούν όπως προστάζει η Τουρκία;
ΑΠ: θα πρέπει να αφήσουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να αποφασίσει, υπάρχουν Διεθνείς Συνθήκες, νομίζω ότι ήταν άκαιρη και όχι σωστή η ενέργεια του ΑΝΥΕΘΑ κ. Βίτσα να προτρέξει και να πει ότι είναι πολύ ισχυρά τα επιχειρήματα της Τουρκικής Κυβέρνησης για την έκδοση των οχτώ. Ας μην επηρεάσουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη, ας αφήσουμε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις Συνθήκες και ας δοθεί ο απαραίτητος χρόνος.
Πάντως το γεγονός και μόνο ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα κατηγορεί τον Ερντογάν για τους λυντσαρισμούς, τους ξυλοδαρμούς και τον διασυρμό των Στρατιωτικών, οι οποίοι συμμετείχαν – άθελα τους ή ηθελημένα – στο πραξικόπημα, έχει επίσης την σημασία του. Και βεβαίως αν συνυπολογίσουμε τις φωνές για επαναφορά της θανατικής ποινής, τότε όλα δείχνουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τα Δυτικά και Ευρωπαϊκά ιδεώδη και αυτό είναι επίσης ένα στοιχείο που θα πρέπει να απασχολήσει την χώρα μας.
ΕΡ: Για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Τζιχαντιστών στην Ευρώπη, ένα σχόλιο;
Στην Ευρώπη έχουμε πράγματι μεγάλο πρόβλημα με τους Τζιχαντιστές – Ισλαμιστές. Αυτό που έγινε στην Νίκαια, στο Μπατακλάν, στο Βέλγιο κλπ. είναι ένας απρόβλεπτος κίνδυνος που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Όλα αυτά τα μηνύματα μίσους που κατακλύζουν το διαδίκτυο και παροτρύνουν τους Μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, να πάρουν ένα όπλο, ένα αυτοκίνητο και να σκοτώσουν «άπιστους» – αν είναι δυνατόν εν έτει 2016 – δυστυχώς βρίσκουν οπαδούς.
Θα πρέπει οι υπηρεσίες ασφαλείας όλων των χωρών να συνεργαστούν, τα κράτη να αυξήσουν την επαγρύπνηση και ετοιμότητά τους και με την χρήση της τεχνολογίας να περιορίσουν και να εξαλείψουν τέτοια φαινόμενα. Ο δρόμος φοβούμαι θα είναι μακρύς.
Τελευταία σχόλια