Η παγκοσμιοποίηση έχει αλλάξει τα διεθνή δεδομένα. Μια οικονομική μεταβολή στη μια άκρη του κόσμου επηρεάζει τα οικονομικά δεδομένα στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Αυτό έχει και πολιτικές επιπτώσεις.
Οι Γερμανοί τα τελευταία χρόνια το παράκαναν. Με τις νεοφιλελεύθερες υφεσιακές εμμονές τους αποσκοπούν στον περιορισμό της παγκόσμιας ζήτησης, που ευνοεί τα γερμανικά προϊόντα ως περισσότερο ανταγωνιστικά. Η πολιτική αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κορυφαία οικονομική επιλογή των Η.Π.Α. για την ενίσχυση της ρευστότητας και τον περιορισμό της λιτότητας προκειμένου ν΄ ανακάμψει η αμερικανική οικονομία με την αύξηση των εξαγωγών αμερικάνικων προϊόντων.
Τα γερμανικά προϊόντα και ιδίως τ’ αυτοκίνητα χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και στην αμερικανική αγορά. Έτσι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία της VW εκτόπισε από την κορυφή των παγκόσμιων πωλήσεων πρώτα την αμερικανική GENERAL MOTORS και πρόσφατα την ιαπωνική TOYOTA. Οι γερμανοί αξιοποίησαν την οικονομική τους ισχύ μετατρέποντάς την και σε πολιτική καθορίζοντας τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. με εργαλείο το ισχυρό ευρώ. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Οι γερμανοί είναι γνωστοί για την υπεροψία, το πείσμα και την έλλειψη ευελιξίας.
Τελευταία εντάθηκε ακόμη περισσότερο η ανησυχία του αμερικανικού παράγοντα για την επιστροφή του γερμανικού ηγεμονισμού στην Ευρώπη, όπως έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα με τα γνωστά αποτελέσματα. Έτσι αποφάσισε να δώσει ένα ισχυρό προειδοποιητικό χτύπημα στους γερμανούς.
Η VW προκειμένου να ξεπεράσει τις υψηλές προδιαγραφές που έχουν θεσπίσει οι ΗΠΑ για τον περιορισμό των καυσαερίων που εκπέμπουν τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα, εγκατέστησε ένα λογισμικό που αντιλαμβάνεται τον έλεγχο του οχήματος και κατά
την διάρκειά του παραποιεί το αποτέλεσμα των μετρήσεων μειώνοντας προσωρινά τις εκπομπές ρύπων!
Η αποκάλυψη του σκανδάλου από τους αμερικανούς, που φαίνεται να το γνώριζαν ή να το υποψιάζονταν αρκετό καιρό πριν, έχει τεράστια σημασία όχι μόνο οικονομική αλλά γεωπολιτική και ενεργειακή.
Οι οικονομικές συνέπειες για τη Γερμανία δεν είναι μόνο η διεκδίκηση αποζημίωσης 18 δις δολαρίων των αμερικανών από το γερμανικό καμάρι, την VW, αλλά η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας των γερμανών. Τι έχουν να πουν τώρα για τους <<τεμπέληδες>> έλληνες που δήθεν τους αποκρύπτουν οικονομικά στατιστικά στοιχεία ή για τους διεφθαρμένους χαραμοφάηδες του ευρωπαϊκού νότου που θέλουν δήθεν να ζουν με δανεικά σε <<βάρος>> τους ;
Η υπόθεση αυτή θα πλήξει σε σημαντικό βαθμό στην παγκόσμια αγορά το κύρος της ένδειξης made in Germany με δυσμενείς επιπτώσεις για ολόκληρη την γερμανική βιομηχανία, τις γερμανικές εξαγωγές, την εσωτερική απασχόληση και τους μισθούς των γερμανών εργαζομένων.
Ταυτόχρονα θα επηρεάσει τη νέα παγκόσμια ενεργειακή στροφή στη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δίνοντας ώθηση στην αγορά και εξέλιξή τους.
Τέλος και κυρίως η διεθνής αξιοποίηση του σοβαρού σκανδάλου θα δώσει τη δυνατότητα στους ανταγωνιστές της Γερμανίας να περιορίσουν την γεωπολιτική της επιρροή όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και ευρύτερα ( λ.χ. Ουκρανικό, σχέσεις με τη Ρωσσία, προσφυγικό πρόβλημα).
Ειδικότερα στην Ευρωζώνη ίσως οι Γερμανοί αντιληφθούν ότι είναι ανάγκη να εγκαταλείψουν τον ρόλο του αυταρχικού αφεντικού και να επιδιώξουν τη στενότερη και ειλικρινή συνεργασία με χώρες του περιφρονημένου Νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία κ. λ. π. προκειμένου να προασπίσουν το πληττόμενο διεθνές κύρος της ΕΕ.
Έτσι η διαμόρφωση μιας νέας γεωπολιτικής συγκυρίας είναι πιθανό να ευνοήσει την υπόθεση της απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Αλήθεια καιρό έχουμε ν΄ ακούσουμε τον κ. Σόϊμπλε. Τι έχει να πει για όλα τα παραπάνω;
Τελευταία σχόλια