Οι αστειότητες περί ανεξάρτητης Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να πάρουν τέλος. Ότι έπραξαν οι γαλαζοπράσινοι αιρετοί σε Δήμο και Περιφέρεια, πράττουν και οι αριστεροί νεοεκλεγμένοι, υπακούοντας τις προσταγές της ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ κυβέρνησης κάθε φορά.
Ποια η διαφορά; Καμία απολύτως.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ήταν μέχρι πρότινος κατάπτυστη ξαφνικά φαντάζει ως «μόνη λύση», «σωτηρία της χώρας» και «αναγκαιότητα». Τουλάχιστον αυτό λένε οι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ αιρετοί της αυτοδιοίκησης κι ας ξέρουν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν το αύριο των χρημάτων τους.
Από την άλλη πλευρά οι μέχρι πρότινος yesmen της κυβέρνησης Σαμαρά ενδύονται τον μανδύα του αγωνιστή, αποφασίζοντας ξαφνικά ότι «το καλό της αυτοδιοίκησης είναι πάνω από κόμματα», ότι «οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι απαράδεκτες και θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διάλογος» και άλλα τέτοια φαιδρά.
Και οι μεν και οι δε, απλά άλλαξαν στρατόπεδο και αντιδρούν αναλόγως. Ούτε τότε ούτε τώρα θα έπρεπε να γίνονται δεκτές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ούτε τότε ούτε τώρα θα έπρεπε να γίνονται δεκτές ωμές παρεμβάσεις στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, που όλοι γνωρίζουν ότι είναι εις βάρος τοπικών οικονομιών, κοινωνικών προγραμμάτων και του ίδιου του μέλλοντος του θεσμού. Ότι είναι εις βάρος των δημοτών εντέλει, γιατί το μόνο που απομένει είναι η θέσπιση αντισταθμιστικών μέτρων, ικανών να καλύψουν την χασούρα των ταμειακών διαθεσίμων, δηλαδή νέων δημοτικών φόρων.
Έχει δίκιο ο περιφερειάρχης που υποστηρίζει ότι «ορισμένα αυτοδιοικητικά στελέχη συντονίζονται με πολιτικές σκοπιμότητες», επικρίνοντας έτσι τη στάση του Δημάρχου Κεφαλονιάς, που σαφώς εκφράζει την πολιτική της ΝΔ. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους αυτοδιοικητικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν έχει καθόλου δίκιο ο περιφερειάρχης που ανακάλυψε μόλις εσχάτως και υποστηρίζει ότι η αυτοδιοίκηση οφείλει –λέει- να λειτουργεί με τρόπο συναινετικό(!) Γιατί το οφείλει, ποιος το λέει και από πού προκύπτει αυτό; Αντιθέτως η αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι αγωνιστική, διεκδικητική και καθόλου συναινετική σε ότι αντιτίθεται στα συμφέροντα των δημοτών.
Έχει δίκιο ο Δήμαρχος να αντιτίθεται «σε οποιαδήποτε ενέργεια θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όμως δεν συμμετείχε στη διαμαρτυρία του συνόλου των αιρετών για να το αποδείξει. Και δεν έχει καθόλου δίκιο να «λαμβάνει υπόψη του τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών πως η επίμαχη απόφαση δε θα έχει επιπτώσεις στους ΟΤΑ» καθώς στο πρόσφατο παρελθόν δεν έπραξε το ίδιο επί υπουργίας Μητσοτάκη.
Και τέλος και τα δύο συλλογικά όργανα, θα έπρεπε να είχαν συνεδριάσει άμεσα. Οι θέσεις του Περιφερειάρχη και του Δήμαρχου έχουν βαρύτητα, αλλά δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τις αποφάσεις των οργάνων. Ας περιμένουμε λοιπόν.
Και κάτι για το τέλος. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, θα μείνει εντελώς ασχολίαστη από τους αιρετούς του ΣΥΡΙΖΑ σε Κέρκυρα και Ιόνιο; Τέτοια κομματική νομιμοφροσύνη, πια;
*Αυτό είπε ο Αλέκος Αλαβάνος, όταν το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, το Μάρτιο του 2008. Έκτοτε ο Αλαβάνος έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου…
Τελευταία σχόλια