Ναι μεν το υδατοδρόμιο Κέρκυρας αδειοδοτήθηκε αλλά, αν δεν προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η αδειοδότηση και άλλων υδατοδρομίων στα Επτάνησα και τη Δυτική Ελλάδα, τότε θα είναι δώρο άδωρο αφού δρομολόγια υδροπλάνων δεν θα μπορούν να εκτελούνται.
ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ
{source}
<iframe width=”640″ height=”360″ src=”https://www.youtube.com/embed/FOVXTXVAF1o?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}
{source}
<iframe width=”640″ height=”360″ src=”https://www.youtube.com/embed/-1jgu9aWRSA?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε την Παρασκευή με θέμα την ανάπτυξη των υδροπλάνων στο Ιόνιο ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Ο ΟΛΚΕ ολοκλήρωσε τη διαδικασία και έχει ήδη καταθέσει πλήρη φάκελο για τους Παξούς, ενώ αναμένεται η αδειοδότηση –αν όλα πάνε καλά- να έχει δοθεί εντός του Μαρτίου.
Απαιτείται δίκτυο
Το ζητούμενο, πλέον, είναι να προχωρήσει η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αδειοδότηση υδατοδρομίων στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, στις ηπειρωτικές ακτές της περιοχής μας αλλά και στην Πελοπόννησο ή και τα Γιάννενα, ώστε η λειτουργία εταιριών δρομολόγησης τακτικών και τουριστικών πτήσεων υδροπλάνων να καταστεί βιώσιμη. Με αδειοδοτημένο σήμερα μόνο το υδατοδρόμιο Κέρκυρας, δρομολόγια δεν μπορούν να ξεκινήσουν και κάθε εταιρία, για να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα δημιουργίας δικτύου δρομολογίων και ανάπτυξης ενός μίνιμουμ πτητικού έργου.
«Είναι πολύ σημαντικό μετά το υδατοδρόμιο Κέρκυρας να αδειοδοτηθούν υδατοδρόμια και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, στη Λίμνη των Ιωαννίνων και στην Πάτρα που θα επιτρέχει τη βιώσιμη λειτουργία των υδροπλάνων στην υπόλοιπη περιοχή μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε μήνυμά του στην ημερίδα, ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας υπογράμμισε ότι «το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα υδατοδρόμια είναι δεδομένο και, μάλιστα, εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή».
Κατατέθηκε ο φάκελος των Παξών!
Ο Σπ. Ανδριώτης έκανε γνωστό ότι ήδη ο ΟΛΚΕ έχει καταθέσει στο αρμόδιο Υπουργείο και τον τεχνικό φάκελο για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου των Παξών, ενώ ήδη οι έλεγχοι των εγχειριδίων του οποίου ολοκληρώθηκαν. Τις επόμενες εβδομάδες καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνει ο επιτόπιος έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή και η πεποίθηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΚΕ είναι ότι η άδεια θα έχει δοθεί μέσα στο Μάρτιο.
«Οι καθυστερήσεις που υπήρξαν για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Κέρκυρας, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η εμπειρία που αποκτήθηκε στην Κέρκυρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε με ταχείς ρυθμούς να ολοκληρωθεί η διαδικασία και για τα υπόλοιπα υδατοδρόμια της περιοχής μας».
Μάλιστα, κάλεσε φορείς από περιοχές στο υπόλοιπο Ιόνιο και όχι μόνο να προχωρήσουν τις διαδικασίες, δηλώνοντας ότι ο ΟΛΚΕ θα σταθεί αρωγός ώστε με την εμπειρία που απέκτησε, να βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών.
Στη Λευκάδα
Για έλλειψη ενδιαφέροντος εταιριών για το νησί του έκανε λόγο ο πρόεδρος του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου Λευκάδας Κ. Βλάχος: «Αν και δύο εταιρίες ενδιαφέρθηκαν αρχικά μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής για τη δημιουργία υδατοδρομίου στη Λευκάδα, στη συνέχεια «εξαφανίστηκαν» με αποτέλεσμα το θέμα να έχει ουσιαστικά «παγώσει», δήλωσε…
Πάντως, ο κ. Γκόβας μετά το ενδιαφέρον της Λευκάδας, θα προχωρήσει στις απαραίτητες επαφές για να ξεκινήσουν και στο νησί αυτό οι διαδικασίες.
Γκόβας: Εξαιρετική λύση το υδροπλάνο
Ο πρόεδρος της εταιρίας Ελληνικά Υδατοδρόμια, Τάσος Γκόβας, που έφερε εις πέρας τη διαδικασία αδειοδότησης του υδατοδρομίου του λιμανιού Κέρκυρας, στην παρουσίασή του έκανε μία ανάλυση της προηγούμενης περιόδου όπου υδατοδρόμια λειτούργησαν στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα.
Τόνισε ότι το κόστος κατασκευής και συντήρησης ήταν εξαιρετικά μικρό, αναφέροντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα των Παξών όπου η ξύλινη εξέδρα και το λυόμενο για το check – in των επιβατών δεν είχαν κόστος μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ!
Η λεπτομέρεια αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για ένα μικρό νησί στο οποίο δεν υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας χώρου υποδοχής συμβατικών αεροπορικών μέσων, έτσι, με ελάχιστο κόστος, δίνεται η δυνατότητα συγκοινωνιακής αεροπορικής σύνδεσης για τις ανάγκες τόσο του ντόπιου πληθυσμού όσο και της τουριστικής βιομηχανίας με ένα βιώσιμο πλάνο.
Ντούσικος: Δεν έχουμε ενδοιασμούς, αλλά να συνεξεταστούν όλες οι παράμετροι για να βελτιωθεί η νομοθεσία
Μία διαφορετική προσέγγιση υπήρξε από πλευράς του επιστημονικού συνεργάτη του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λάμπρος Ντούσικος, ο οποίος εκπροσώπησε το Στέφανο Σαμοΐλη στην ημερίδα της Παρασκευής, μετέφερε το πολύ θετικό κλίμα απέναντι στην ανάπτυξη των υδροπλάνων στη χώρα μας, όπως εκφράστηκε σε σύσκεψη που έγινε μόλις την Τετάρτη με τη συμμετοχή των υπουργών Θ. Δρίτσα και Γ. Σταθάκη αλλά έβαλε στη συζήτηση ορισμένες παραμέτρους εξέτασης ρυθμίσεων για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος: «Δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Παρόλα αυτά, η σημειακή επιχειρηματικότητα και επένδυση δεν μπορεί να είναι σημαντικότερη από τη συνολική αναπτυξιακή προσέγγιση. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για υδατοδρόμια θα πρέπει ουσιαστικά να βάλουμε πρώτα ένα μοντέλο διαχείρισης αυτού που ονομάζουμε ακτοπλοΐα και συγκοινωνία στα Ιόνια Νησιά. Για να πούμε λοιπόν ότι είναι αποδοτικά και να είμαστε σίγουροι ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο –και για αυτό θα προσπαθήσουμε να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες δίχως δίλημμα- θα πρέπει πρώτα να λύσουμε ένα πλέγμα τεραστίων προβλημάτων που τόσα χρόνια είχαν μείνει μετέωρα. Πρέπει οπωσδήποτε το Υπουργείο Ναυτιλίας βοηθώντας αυτή την προσπάθεια που κάνει ο ΟΛΚΕ, να συνυπολογίσει τι θα γίνει με τα μεγάλα προβλήματα των ορφανών λιμένων. Πρέπει να συνυπολογίσει τι θα γίνει με την εξαγγελθείσα προσπάθεια για κρατικά μέσα μεταφοράς στα Ιόνια και την υπόλοιπη Ελλάδα. Τρίτον, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική η συγκυβέρνηση στο ζήτημα του μοντέλου επιχειρηματικότητας που αναδεικνύεται. Ο ΟΛΚΕ και η εδώ εταιρία, για παράδειγμα είναι ένα υπόδειγμα και πάει καλά. Οι νόμοι, όμως, πιθανότατα να θέλουν έναν σκεπτικισμό γιατί ενέχουν ίσως και κάποια παράθυρα ασυδοσίας από κάποιους επίδοξους».
Νικολούζος, Σκούρτης
Στην ημερίδα παρέστη και ο δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Τα υδροπλάνα θα έπρεπε να τα είχαμε υιοθετήσει ως μέσο συγκοινωνίας πολλές δεκαετίες πριν. Υπάρχουν χώρες που βασίζουν ένα ολόκληρο εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας στα υδροπλάνα. Για τα Ιόνια Νησίά θα είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ των νησιών μας και θα συμβάλλει τόσο στη συνοχή όσο και στη δημιουργία μιας κοινής ζωής».
Τέλος, την εμπειρία του από τη θητεία του ως αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας επί περιφερειακής αρχής Σπύρου, μετέφερε ο Χρήστος Σκούρτης.
Τα έξι –κατά Γαλιατσάτο- συμπεράσματα της ημερίδας
Να προχωρήσουν οι διαδικασίες σε όλα τα νησιά και να δούμε τη δυνατότητα επιδότησης εισιτηρίου
Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος υπογράμμισε έξι σημεία που, ως συμπεράσματα από την ημερίδα της Παρασκευής, θα αποτελέσουν το μπούσουλα για να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς:
• Επιβεβαιώνεται η σημασία της ύπαρξης ικανού δικτύου υδατοδρόμιων στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα για την άρση της απομόνωσης λόγω νησιωτικότητας, τη συνοχή της περιφέρειας και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
• Προκύπτει εξαιρετικά ήπιας μορφής περιβαλλοντικό αποτύπωμα τόσο στην εγκατάσταση όσο και στη λειτουργία των υδροπλάνων
• Απαιτείται τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και η Περιφέρεια θα μεταφέρει τις προτάσεις τόσο του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΚΕ όσο και της πλευράς του επιστημονικού συνεργάτη του βουλευτή με στόχο να είναι αποτελεσματικοί οι φορείς και το κράτος, γρήγοροι στις διαδικασίες και με σεβασμό στο συμφέρον του πολίτη.
• Εδραιώνεται η πεποίθηση ότι οι άδειες θα πρέπει να λαμβάνονται και να ανήκουν σε δημόσιους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα
• Ανακύπτει η ανάγκη λήψης άμεσων πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης, ενημέρωσης και υποβοήθησης των αρμόδιων φορέων της περιοχής με στόχο την όσο το δυνατό συντομότερη αποκατάσταση του δικτύου των υδατοδρομίων. Μάλιστα, θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έχει ήδη ξεκινήσει μια πρωτοβουλία αδειοδότησης δικτύου υδατοδρομίων στην περιοχή
• Επιβάλλεται η αναζήτηση μίας ενδεχόμενης δημόσιας, κρατικής ενίσχυσης των μεταφορών μέσω επιδότησης του εισιτηρίου ή και εφαρμογής της αρχής του μεταφορικού ισοδύναμου. Μέχρι τώρα, το μεταφορικό ισοδύναμο δεν αποτελούσε κυβερνητική πολιτική. Είναι ευκαιρία να τεθεί στη νέα κυβέρνηση και να δούμε στο πρώτο στάδιο της λειτουργίας του δικτύου τη δυνατότητα στήριξης για να κατέβει η τιμή του εισιτηρίου και να είναι προσιτό στον κόσμο. Σήμερα, άλλωστε, υπάρχει επιδότηση αεροπορικού εισιτηρίου, άρα, υπάρχει προηγούμενο.
Τελευταία σχόλια