Συναγερμός έχει σημάνει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΙΝ η δραματική κατάσταση που υφίσταται στον ελαιώνα της νότιας Ιταλίας, που έχει προσβληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το μικρόβιο της «ξυλέλλας» το οποίο οδηγεί στην πρόωρη γήρανση και ξήρανση των δέντρων.
Με υπολογιζόμενα αυτή τη περίοδο πάνω από 11 εκατομμύρια δέντρα να έχουν προσβληθεί στη γειτονική χώρα, οι ελληνικές υπηρεσίες δίνουν μάχη για να μην καταφέρει να περάσει η ασθένεια στην Κέρκυρα, που θα σημάνει και την ολοκληρωτική καταστροφή του δικού μας ελαιώνα.
Η ξυλέλλα, επιστημονικά αποδιδόμενη ως «σύνδρομο ταχείας ξήρανσης και παρακμής της ελιάς» προς το παρόν δείχνει να βρίσκεται υπό έλεγχο ως προς την εξαγωγή της από το ιταλικό έδαφος, χωρίς όμως κανείς να είναι βέβαιος, για την πιθανή προσβολή των ελληνικών δέντρων. Άλλωστε και στην Ιταλία, αρχικώς θεώρησαν το φαινόμενο ως προσβολή σε μικρό όγκο δέντρων στην περιοχή της Καλλίπολης, με τη συνέχεια να έχει πάρει όμως τραγικές διαστάσεις μιας και έχει προσβάλει το σύνολο του νότου, με την περιοχή μόνο του Μπάρι να έχει προς το παρόν αποφύγει την καταστροφή.
Το βασικό πρόβλημα που υφίσταται είναι ότι δεν υπάρχει θεραπεία, κανένα φάρμακο και κυρίως απουσιάζει πλήρως η σχετική βιβλιογραφία, άρα και μελέτες για να επικουρηθούν οι γεωπόνοι στον αγώνα τους για τη σωτηρία των δέντρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μικρόβιο μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι δεν προσβάλλει τις ελιές, οπότε και ουδέποτε υπήρξαν σχετικές μελέτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μόνη μέθοδος αντιμετώπισης που προτείνεται από τους ειδικούς είναι η πρόωρη παρατήρηση, η κοπή των μολυσμένων στελεχών των δέντρων και η άμεση καύση τους, ώστε να προληφθεί η πιθανή μετάδοση της μόλυνσης. Ενώ από τη διεύθυνση γεωργίας με συνεχή επικοινωνία τους και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, κινούνται στο να ελέγξουν το δυνατόν καλύτερα τα φυτώρια, που εισάγουν δενδρύλλια, αλλά και μέσω των τελωνείων ώστε να περιορίσουν τις εισαγωγές μολυσμένων δέντρων.
Ο φόβος των τοπικών υπηρεσιών είναι ότι σε περίπτωση που ύπαρξη μόλυνση στα κερκυραϊκά δέντρα, θα οδηγηθούμε στην κοπή των δέντρων με άμεσες συνέπειες, τόσο στον φυσικό περιβάλλον και κατά προέκταση στον τουρισμό, αλλά και στην παραγωγή λαδιού, όπως και την εξαγωγή ξυλείας, που πλέον θα μπει σε καραντίνα από τις υπόλοιπες περιοχές, που θα προσπαθήσουν με τη σειρά τους να περιορίσουν τις πιθανότητες μετάδοσης της ασθένειας στις περιοχές τους.
Πηγή: Κερκυραϊκή Άποψη
Τελευταία σχόλια