Μόνο που δυστυχώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν σημαντική πτώση του τουριστικού ρεύματος κατά 20% περίπου, βάσει των κρατήσεων σε ξενοδοχεία και καταλύματα.
Την εκτίμηση για την πτωτική πορεία αφίξεων τουριστών κατέθεσε μιλώντας στο Corfu-free-Press ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας Δημήτρης Διαβάτης, υποστηρίζοντας ότι ανάμεσα στις αιτίες της επαπειλούμενης μείωσης είναι και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση της χώρας αλλά και το γεγονός ότι το Πάσχα φέτος ημερολογιακά είναι αρκετά νωρίς.
Χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι παραμένουμε σταθερά αρκετά ακριβοί ως προορισμός, θα προσθέταμε εμείς, προσβλέποντας σε μια προς τα κάτω προσγείωση στις τιμές καταλυμάτων και ξενοδοχείων που αυτές τις ημέρες έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω προσδοκώμενης ζήτησης. Προσθέστε το πολύ ακριβό (πανάκριβο) αεροπορικό εισιτήριο και την κακή και δαπανηρή οδική σύνδεση με την πρωτεύουσα και έχετε μια αρκετά πλήρη εικόνα για το τι φταίει…
Οι πληρότητες
Σύμφωνα με τον κ. Διαβάτη αυτή τη στιγμή η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι της τάξης του 75% (το ίδιο αποτέλεσμα δείχνει και η πασίγνωστη σελίδα κρατήσεων booking.com). Έτσι ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια μικρή, έστω, άνοδος με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Το εμβληματικό ξενοδοχείο Καβαλιέρι (η καλύτερη επιλογή για να παρακολουθήσει κανείς το Πάσχα λόγω τοποθεσίας) δεν έχει κανένα διαθέσιμο δωμάτιο για τις ημέρες αυτές, το ίδιο και το πολύ κοντινό Σιόρα Βιτόρια. Λίγα δωμάτια διαθέτει το Corfu Palace στην τιμή των 1.400 ευρώ για 4ήμερο πακέτο διαμονής δύο ατόμων. Για 4ήμερο και μόνο διαθέτει και τα εναπομείναντα δωμάτιά του το Bella Venezia προς 800 ευρώ συνολικά για δύο άτομα και το City Marina προς 700 ευρώ. Τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της πόλης κυμαίνονται σε τιμές από 290 ευρώ το τριήμερο για 2 άτομα (Ατλαντίς) έως 478 ευρώ στο Κων/πολης και 600 στο Aquis Mon Repo με ημιδιατροφή.
Εκτός πόλης ενδεικτικές τιμές ξενοδοχειακών μονάδων για το τριήμερο από Μ. Πέμπτη μέχρι Κυριακή του Πάσχα, για διαμονή δύο ατόμων: Corfu Holiday Palace 370 ευρώ, Grecotel Corfu Imperial 480 – 720 ευρώ, Χανδρής 450 ευρώ, Divani 450 ευρώ, Elea 400 ευρώ αλλά και τα οικονομικότερα Royal με 284 ευρώ, Sunset με 243 ευρώ και Αίγλη με 174 ευρώ.
Τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία αυτά έχουν (σύμφωνα με τις ιστοσελίδες τους αλλά και τις γνωστές μηχανές αναζήτησης trivago, viva και booking.com) ελάχιστα δωμάτια προς διάθεση ενώ υπάρχει πάντα και η λύση της ενοικίασης τουριστικού καταλύματος που πέφτει πιο οικονομικά.
Και από το εξωτερικό;
Οι πτήσεις από Αθήνα, που θα περίμενε κανείς να είναι γεμάτες, έχουν ακόμη διαθέσιμα εισιτήρια με τιμές που ξεκινούν από 200 ευρώ μετ’ επιστροφής το 4ήμερο του Πάσχα, ενώ στα 177 τα αντίστοιχα εισιτήρια μετ’ επιστροφής από Θεσ/νίκη.
Από την άλλη όμως τη Μ. Εβδομάδα υπάρχουν πτήσεις της Easy Jet και της Ryanair από Ρώμη (Μ. Πέμπτη, Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα), Μάντσεστερ (Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή), Εδιμβούργο (πρωί Μ. Σαββάτου) και δύο πτήσεις την ημέρα από Λονδίνο όλη την Μ. Εβδομάδα. Άγνωστο αν οι αφίξεις εξωτερικού θα καταφέρουν να ισοφαρίσουν τη χασούρα από το εσωτερικό. Ενδεικτική τιμή εισιτηρίου Λονδίνο – Κέρκυρα – Λονδίνο στα 161 ευρώ και από και προς Ρώμη στα 71 ευρώ!!
Το στοίχημα
Το μόνο που απομένει είναι να ετοιμαστούμε για την περίοδο των γιορτών, φορώντας το καλύτερο χαμόγελό μας και παρουσιάζοντας την καλύτερη εικόνα που μπορούμε σε μια πόλη που έχουμε πολύ-βασανίσει και σε πείσμα μας αντέχει ακόμη. Παρά την έλλειψη υποδομών και τις ανοικτές πληγές της Κέρκυρας, αν το υψηλό κόστος διακοπών συνδυαστεί με παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών οι επισκέπτες θα μείνουν και θα πολλαπλασιαστούν, αν όχι, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Και της γκρίνιας μας. Τόσα χρόνια τώρα…
Τελευταία σχόλια