Αυτό εκτιμούν τα ίδια τα στελέχη της γερμανικής κοινοπραξίας, όπως δήλωσε μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Stefan Schulte σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη το απόγευμα: «Έχουμε συγκεκριμένα σημάδια ότι οι όποιες συνομιλίες με την Ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκονται σε αναμονή τουλάχιστον για τις επόμενες τέσσερις με οκτώ εβδομάδες», δήλωσε.
Τι δημοσιεύουν τα γερμανικά ΜΜΕ
Γερμανικές εφημερίδες συνοδεύουν τις δηλώσεις του Schulte με ένα ιστορικό της υπόθεσης, αναφέροντας ότι η Fraport «κλείδωσε» την απόκτηση των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας τον περασμένο Νοέμβριο με το «πακέτο» να συμπεριλαμβάνει τους αερολιμένες της Κέρκυρας, της Ρόδου, της Κρήτης αλλά και της Θεσσαλονίκης, ενώ η νέα Αριστερή διακυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που εξελέγη τον Ιανουάριο, επανεξετάζει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των συντηρητικής κατεύθυνσης προκατόχων του και έχει ως στόχο την εκ νέου διαπραγμάτευση των συμβάσεων.
Η Fraport είχε προγραμματίσει τις εργασίες της με την εκτίμηση ότι η διαδικασία εξαγοράς θα είχε ολοκληρωθεί με την έναρξη του 2016, αλλά ο κ. Schulte αρνήθηκε τώρα να σχολιάσει σχετικά την αρχική εκτίμηση και τις προοπτικές, προτιμώντας να περιμένει την έκβαση των συνομιλιών.
Υπάρχει κινητικότητα, αλλά οι πληροφορίες είναι διαφορετικές από μέσο σε μέσο
Πάντως, ο Τσίπρας δεν έχει ανοίξει δημοσίως ακόμα τα χαρτιά του σχετικά με τις τελικές του αποφάσεις στο θέμα της εκποίησης των αερολιμένων και της αντιμετώπισης του διαγωνισμού από τον οποίο θεωρητικά περνούν στη Fraport. Ούτε έχει γίνει γνωστό τι συζητήθηκε για το θέμα με τη Μέρκελ, την προηγούμενη εβδομάδα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές εφημερίδες και οι ιστοσελίδες δημοσιεύουν διαφορετικές εκτιμήσεις, αναλόγως με την πολιτική τους κατεύθυνση!
Η εφημερίδα «Τα Νέα» του συγκροτήματος ΔΟΛ, υποστήριξε μέσα στην εβδομάδα ότι για την περίπτωση των αεροδρομίων, ο διαγωνισμός -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές προσκείμενες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι.Δραγασάκη- προχωρά κανονικά, με την ελληνική πλευρά να συζητά αυξημένα ανταποδοτικά τέλη για τους Δήμους: «Το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία ως προς αυτό δεν μοιάζει πολύ δύσκολο. Επομένως αμέσως μόλις δοθεί το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία, το ΤΑΙΠΕΔ θα συναντηθεί με τη γερμανική Fraport με αντικείμενο την εξεύρεση τρόπων ώστε να βελτιωθεί η συναλλαγή προς όφελος του Δημοσίου. «Το κριτήριό μας σε κάθε περίπτωση είναι να βρούμε τι μπορεί να γίνει στα πλαίσια του υπάρχοντος διαγωνισμού. Οχι να γίνουν κινήσεις που θα τον τινάξουν στον αέρα», λέει στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ».
Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα που ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή» υποστηρίζει ότι «όσον αφορά τη διαφωνία για τις ιδιωτικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά επιμένει σταθερά να λέει “όχι” στο ξεπούλημα, το οποίο αποδεχόταν η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ είναι ανοικτή σε συμπράξεις με αμοιβαίο όφελος. Αυτό σημαίνει ότι όπου υπάρξουν συμπράξεις, όπως ενδεχομένως στα περιφερειακά αεροδρόμια, ο ρόλος του Δημοσίου θα παραμείνει σημαντικός αν και όχι πλειοψηφικός. Θα απαιτείται όμως η σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου, ένα είδος βέτο, στη λήψη σημαντικών αποφάσεων».
Πάντως, φαίνεται πως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει από μηδενικής βάσης σα να μην υπήρχε ο διαγωνισμός που «κέρδισε» η Fraport, ωστόσο, οι πληροφορίες που διαρρέονται σε διαφορετικά media φέρνουν τις «κόκκινες γραμμές» σε διαφορετικά σημεία των όρων της παραχώρησης.
Τι θα κάνουν τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης;
Και μέσα στο πεδίο αυτό, αυτοδιοικητικά και πολιτικά στελέχη αλλά και φορείς που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές που βρίσκονται τα υπό παραχώρηση αεροδρόμια, τηρούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις έχοντας ήδη καταδείξει και με την κινητοποίηση του Μαρτίου ότι δεν πρόκειται να δεχθούν έτσι εύκολα μία «τούμπα» των προεκλογικών διακηρύξεων του κόμματός τους, ότι η σύμβαση για τα αεροδρόμια δεν πρόκειται να προχωρήσει και πως δεν θα γίνει αποδεκτό το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας με αποικιοκρατικούς όρους…
Μάλιστα, και στην Κέρκυρα όπου Δήμος και Περιφέρεια «ανήκουν» στο σημερινό κυβερνών κόμμα, οι ηγεσίες τους θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση αν κληθούν από τον Α. Τσίπρα να υποστείλουν «τη σημαία της επανάστασης» για το θέμα της Fraport, αφού θα πρέπει να εξηγήσουν στους δικούς τους ψηφοφόρους τους λόγους της μεταστροφής αυτής…
Τελευταία σχόλια