Ποια ταξιδιωτική οδηγία για όσους ταξιδέψουν στην Ελλάδα; Ποιος την εξέδωσε; Είναι μερικά από όσα πρέπει να αναρωτιέται κανείς, όταν ακούει και βλέπει τα κεντρικά δελτία των 8 στην ελληνική τηλεόραση.. Τα ψεύδη και οι κινδυνολογίες καταρρέουν ειδικά αν κανείς έχει την υπομονή να ψάξει τις ηλεκτρονικές σελίδες βρετανικών, γαλλικών κλπ. ΜΜΕ.
Η Λονδρέζικη «Ιndependent» για παράδειγμα με δημοσίευμά της (πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική έκδοση) αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Ελλάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κρίση έχει δημιουργήσει πτώση στις τιμές, συνεπώς αποτελεί καλή ευκαιρία για κάποιον να την επισκεφθεί.
Το δημοσίευμα
Η εφημερίδα αναφέρει στο ρεπορτάζ της: «Τράπεζες, διαδηλώσεις για τις συντάξεις, καθυστερήσεις στις πληρωμές: κάθε μέρα ακόμη ένας συγκλονιστικός τίτλος – είδησης για την Ελλάδα, καθώς η χώρα προσπαθεί να διαπραγματευτεί περαιτέρω δάνεια από την Ευρώπη, ώστε να επιστρέψει τα χρήματα που έχει ήδη δανειστεί. Αλλά μήπως, τώρα είναι πραγματικά η καλύτερη στιγμή να επισκεφθείτε την Ελλάδα; Αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το 1,6 δις στο ΔΝΤ έως το τέλος του Ιουνίου, θα μπορούσε να χρεοκοπήσει. Κι αυτό θα οδηγούσε ίσως την κυβέρνηση να κάνει χρήση κρατικού ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων – ή να βάλει περιορισμούς στα μετρητά, όπως το πάγωμα χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αυτό όμως δεν είναι το τέλος του κόσμου για τους τουρίστες – ακόμη κι αν συμβεί κατά τη διάρκεια των διακοπών σας».
Foreign Office: Η τελευταία οδηγία εκδόθηκε το 2012!
Εντύπωση προκαλούν τα όσα αναφέρει η εφημερίδα περί δήθεν ταξιδιωτικής οδηγίας για τους Βρετανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα: «Ο Independent μίλησε με τα Υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών για αυτό το ρεπορτάζ – κανένα από τα δύο δεν γνώριζε καμία ταξιδιωτική προειδοποίηση που να σχετίζεται με την Ελλάδα. Το Υπουργείο Εξωτερικών τελευταία εξέδωσε ανακοίνωση στους τουρίστες το 2012, μας είπε εκπρόσωπός του, προκειμένου να παίρνουν αρκετά χρήματα μαζί τους για να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες και απρόβλεπτες καθυστερήσεις»
Στη χειρότερη περίπτωση υπάρχει χρόνος 18 μηνών…
Και συνεχίζει το βρετανικό δημοσίευμα: «Υπάρχουν φόβοι ότι αν επιτραπεί(;) στην Ελλάδα να πάει σε πτώχευση, θα εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να επαναφέρει το δικό της νόμισμα – τη δραχμή. Μέχρι τότε, η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ευρώ, και η λίρα δεν είναι τόσο ισχυρή έναντι του ευρώ από το 2007. Ακόμη όμως κι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, θα χρειαστούν διαδικασίες περίπου 18 μηνών για την επιστροφή στη δραχμή, στη διάρκεια των οποίων το ευρώ θα συνεχίσει να είναι το επίσημο νόμισμα.
Βρετανικό Ταχυδρομείο: Τα ίδια και το 2013
Ο Andrew Brown, εκπρόσωπος του Βρετανικού Ταχυδρομείου (τομέας ταξιδιωτικών χρημάτων) είπε ότι οι βρετανοί δεν πρέπει να πανικοβληθούν αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη: «Το 2013 που τα πράγματα είχαν φτάσει στα όρια στην Ελλάδα, υπάρχει ένα μικρό διάστημα με έλλειψη διαθεσιμότητας ρευστού στα ΑΤΜ και απροθυμία καταστηματαρχών να δεχθούν πιστωτικές/ χρεωστικές κάρτες». Ο κ. Brown συμβούλεψε τους ταξιδιώτες να παίρνουν μαζί τους αρκετά μετρητά και να χρησιμοποιούν θυρίδες για ασφάλεια.
Μειώσεις τιμών και στην Κέρκυρα
Επειδή η Ελλάδα μειώνει τις τιμές της, τα χρήματα των διακοπών θα κρατήσουν περισσότερο από πριν. Το ισοδύναμο των 500 λιρών σε ευρώ – που είναι το μέσο που δαπανά μια οικογένεια για διακοπές – θα έχει αγοραστική αξία μεγαλύτερη κατά 65 λίρες περίπου.. 65 λίρες είναι αρκετές για να καλύψουν ένα οικογενειακό γεύμα, μαζί με αγορά ποτών, σνακ και αντηλιακού στην Κρήτη και την Κέρκυρα. Οι τιμές σε Κρήτη και Κέρκυρα είναι χαμηλότερες κατά 13% σχετικά με πέρσι. Ο κ. Brown επίσης ανέφερε ότι το Βρετανικό Ταχυδρομείο έχει κατατάξει την Αθήνα ως την φθηνότερη πρωτεύουσα στην Δυτική Ευρώπη.
Πηγή: Ιndependent.co.uk
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
Ώρα για δράσεις στον τουρισμό
Οι πολιτικές, οικονομικές ή και κοινωνικές εξαρτήσεις των ελληνικών ΜΜΕ (ευτυχώς όχι όλων) έχει δημιουργήσει τις τελευταίες ημέρες ένα, άνευ προηγουμένου, μπαράζ δημοσιευμάτων, ρεπορτάζ και άρθρων σχετικά με την καταστροφή του μοναδικού (δυστυχώς) πόρου που έχει απομείνει στον τόπο: του τουρισμού.
Δικαίως οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό – επαγγελματίες και εργαζόμενοι – ανησυχούν για το μέλλον τους, καθώς υπάρχει ασάφεια στο τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και σημαντική υστέρηση ενημέρωσης από πλευράς κυβέρνησης. Ούτε πλάνο καλά – καλά για τον τουρισμό δεν υπάρχει ακόμη, τόσο καιρό μετά τις εκλογές, ενώ και η οικονομική πολιτική – της «δημιουργικής ασάφειας» – δεν βοηθά καθόλου.
Από αυτού του σημείου, όμως, μέχρι την αναγγελία των ύστερων του κόσμου, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και η δημοσιογραφία παίζει τον ρόλο της, όταν θα πρέπει να συμβάλει στην ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα.
Αν για παράδειγμα στο εσωτερικό της χώρας σπείρουμε τον πανικό με συνέπεια όλοι να τρέξουν στις τράπεζες για να σηκώσουν και το τελευταίο ευρώ των αποταμιεύσεών τους, τι θα καταφέρουμε; Και πόσο «πατριωτικό» (sic) είναι να ενημερώνουμε σε καθημερινή βάση για δήθεν ταξιδιωτικές οδηγίες και ακυρώσεις, κάνοντας τα «βαποράκια» των μεγάλων τουριστικών γραφείων του εξωτερικού, που ωφελούνται ρίχνοντας τις τιμές σε κλίνες και πακέτα διακοπών; Ποιος είναι ο ωφελούμενος σ’ αυτή την περίπτωση;
Υπάρχουν πολλοί, ευτυχώς και στην Κέρκυρα, που ασχολούνται σοβαρά με τον τουρισμό. Ο λόγος θα πρέπει να δοθεί σε αυτούς το επόμενο διάστημα για να υπάρξει μια συζήτηση σε σοβαρή βάση για το τουριστικό προϊόν μας, ακόμη και σε περίπτωση κρίσης.
Με την επισήμανση πάντως, ότι αυτή τη φορά οι φορείς του τουρισμού θα πρέπει να ακουστούν – και σε τοπικό επίπεδο – πριν ο κόμπος φτάσει στο χτένι. Και με την υπενθύμιση αυτό που λένε τα ξένα ΜΜΕ, περί ευκαιρίας για τουρισμό στην Ελλάδα αυτή τη χρονική στιγμή, θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε καταλλήλως.
ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ
Τελευταία σχόλια