Σε στάση αναμονής των αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πολιτικά στελέχη και φορείς στην Κέρκυρα, οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες είχαν πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της εκποίησης του αεροδρομίου Ι. Καποδίστριας.
Στην Κέρκυρα, δεν λείπουν οι φωνές που κάνουν λόγο για άμεση συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ήδη ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος προανήγγειλε συζήτηση στο Συμβούλιο, ενώ και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ήδη προειδοποιούν την Αθήνα…
Οι αμφίσημες δηλώσεις στελεχών της νέας κυβέρνησης αλλά και η εκτίμηση Βαρουφάκη ότι το τίμημα που συμφωνήθηκε για την πώληση των 14 περιφερειακών αερολιμένων είναι υψηλό, έχουν θορυβήσει ακόμα και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία, προ των εκλογών, είχαν κάνει «σημαία» μεταξύ άλλων το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας της Κέρκυρας, της αντίθεσης του ξεπουλήματος ακινήτων όπως ο Ερημίτης, ο Ίσσος, το αεροδρόμιο και το Παλαιό Ψυχιατρείο, ενώ μόλις την Τετάρτη η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα κάλεσε την κυβέρνηση να διατυπώσει το «όχι» στην πώληση για εθνικούς, αναπτυξιακούς αλλά και οικονομικούς λόγους.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της Fraport (του αγοραστή των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας) μέσω διαρροών στο γερμανικό Τύπο, εκτιμούν ότι η πώληση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015 και τα αεροδρόμια θα λειτουργούν υπό ιδιωτικό έλεγχο από το επόμενο καλοκαίρι…
Έσοδα 16 εκ. ευρώ μόνο το 2014!
Η ΟΣΥΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων το 2014, όπου ο αερολιμένας της Κέρκυρας βρίσκεται στην 5η θέση προσφέροντας στον κρατικό προϋπολογισμό 16 εκ. ευρώ! Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ηράκλειο με 55 εκ. ευρώ, στη δεύτερη η Θεσσαλονίκη με 39 εκ. ευρώ και στην τρίτη η Ρόδος με 35 εκ. ευρώ. Μία θέση πριν την Κέρκυρα τα Χανιά με 18 εκ. ευρώ και μία θέση μετά, η Κως με 15 εκ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασίλης Αλεβιζόπουλος, σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλά ΜΜΕ της χώρας μας την Τετάρτη, προανήγγειλε υπέρογκη αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων και ανέδειξε τους βασικούς λόγους για τους οποίους ζητά την ακύρωση της διαδικασίας: το ειδικό αεροπορικό τέλος σήμερα ανέρχεται σε 12 ευρώ ανά επιβάτη και με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται να αυξηθεί στα 26,5 ευρώ, ενώ μετά την τετραετία να εκτοξευθεί στα 32 ευρώ!
«Ποια συμφέρουσα προσφορά;»
Ο κ. Αλεβιζόπουλος, αμφισβήτησε το κατά πόσο είναι συμφέρουσα η προσφορά της γερμανικής Fraport και του ομίλου Κοπελούζου. Σύμφωνα με την προσφορά, προβλέπεται άπαξ καταβολή 1,23 δισ. ευρώ, συνολικές επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατά την 40χρονη περίοδο παραχώρησης. Ωστόσο, τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από το σύνολο των 39 περιφερειακών αεροδρομίων ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ. Στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από 8 οκτώ μεγαλύτερα αεροδρόμια, ενώ τα 25 είναι ελλειμματικά, διατηρούνται για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους, επομένως υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν μετά το 2024.
«Χαρίζουν τον τομέα του τουρισμού, τη “βαριά” βιομηχανία της χώρας σε γερμανικά συμφέροντα και παραδίδουν σημαντικά έσοδα από την αξιοποίηση του ελληνικού εναέριο χώρου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων είναι εθνική υπόθεση.
«Σίγουροι» οι Γερμανοί…
Την ίδια ώρα, βέβαιη ότι θα ολοκληρωθεί η εξαγορά των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων έως το τέλος του έτους, παρά τις εξαγγελίες για διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων, εμφανίζεται η γερμανική εταιρία Fraport, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της Στέφαν Σούλτε στην εφημερίδα Bild. «Αυτή τη στιγμή περιμένουμε τέλος του 2015- αρχές του 2016 να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή και να ξεκινήσουμε τη λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων» δηλώνει ο κ. Σούλτερ.
Τελευταία σχόλια