Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μεγανήσι στις 11 Ιουνίου 2015, ήταν ομόφωνη και η ΠΕΔΙΝ θα εκδώσει και θα προωθήσει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και στο αρμόδιο υπουργείο ψήφισμα με το οποίο ζητείται η ισότιμη μεταχείριση, ως προς τον ΦΠΑ, όλων των νησιών της Ελληνικής Επικράτειας.
Η Μερόπη Υδραίου, στην παρέμβασή της τόνισε ότι ενόψει των άσχημων συνθηκών για τον τουριστικό τομέα στα νησιά μας, δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά στην ανισότητα αναφορικά με τον ΦΠΑ που ισχύει μέχρι σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και του Ιόνιου και πολύ περισσότερο μπροστά στο ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό.
Το κείμενο του ψηφίσματος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων
Είναι γνωστό και γενικά αποδεκτό ότι τα νησιά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα και δυσκολίες που οφείλονται στο νησιωτικό τους χαρακτήρα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο Σύνταγμα της Ελλάδας και συγκεκριμένα στο άρθρο 101 προβλέπεται ότι η Διοίκηση και ο νομοθέτης πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους.
Ανάλογη αναφορά για την αναγκαιότητα στήριξης των νησιωτικών και μειονεκτικών περιοχών περιλαμβάνεται και στη Συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα προβλήματα των νησιών είναι ίδια για όλα τα νησιά, τόσο εκείνα του Αιγαίου όσο και εκείνα του Ιονίου, αφού έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, τα βασικότερα από τα οποία είναι τα ακόλουθα:
1. Τα νησιά λόγω της γεωγραφικής τους θέσης είναι αποκομμένα από την ηπειρωτική χώρα και επομένως και από την εσωτερική αγορά.
2. Οι μετακινήσεις, αλλά και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές προϊόντων επιβαρύνονται υπέρμετρα με αποτέλεσμα το κόστος των προϊόντων τόσο στον έμπορο όσο και στον καταναλωτή και συνακόλουθα εν συνόλω το κόστος διαβίωσης να είναι μεγαλύτερο.
3. Ιδιαίτερα στα μικρά νησιά τα προβλήματα είναι περισσότερα επειδή ο μικρός πληθυσμός που έχουν δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν οικονομίες κλίμακας που θα βοηθούσαν την εν γένει την ανάπτυξή τους.
4. Η ακτοπλοϊκή κυρίως αλλά και η αεροπορική σύνδεση σήμερα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξή τους, λόγω της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στους τομείς αυτούς, αποτελεί, δε, άμεση προτεραιότητα η αναβάθμισή της προσπελασιμότητας από αέρα και θάλασσα στα νησιά, αφού είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μην είναι απομονωμένα και να έχουν ευκαιρίες ανάπτυξης.
5. Υπάρχει ανάγκη για την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένων δράσεων για την ενίσχυση των υποδομών και την καλύτερη λειτουργία της υγείας και της παιδείας, που παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα αλλά και για τη στήριξη της απασχόλησης.
6. Επιπλέον, παρατηρείται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερα εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων που έχει σε κάθε δραστηριότητα η οικονομική κρίση.
Επιπροσθέτως, για τα Ιόνια Νησιά τα έκτακτα περιστατικά και οι φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί που έπληξαν το 2014 την Κεφαλονιά, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και πληγές που δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί.
Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή πολιτικών ειδικών ενισχύσεων για τα νησιά, η θεσμοθέτηση του «μεταφορικού ισοδύναμου» καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών.
Οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος αλλά και της Συνθήκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να μένουν γράμμα κενό αλλά να υλοποιούνται καθημερινά στην πράξη.
Το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να περιοριστούν οι ανισότητες και τα προβλήματα.
Στη χώρα μας εφαρμόζεται μόνο για τα νησιά του Αιγαίου γεγονός που αποτελεί διάκριση σε βάρος των νησιών του Ιονίου.
Σήμερα γίνεται συζήτηση για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αλλά παράλληλα και για μεγάλη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στις τουριστικές δραστηριότητες που είναι αυτές που κυρίως αναπτύσσονται στις νησιωτικές περιοχές και αποτελούν το οικονομικό θεμέλιό τους .
Βάσει, λοιπόν, όλων των ανωτέρω, Ζητάμε να μην αλλάξει το ειδικό φορολογικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιά και μειονεκτικές περιοχές και παράλληλα να επεκταθεί, ώστε να συμπεριλάβει και τα νησιά του Ιονίου.
Ταυτόχρονα, ζητάμε να μην αυξηθούν σε καμία περίπτωση οι συντελεστές ΦΠΑ στον τουρισμό. Ο τουρισμός αποτελεί την κύρια οικονομική δ
ραστηριότητα και τον βασικό μοχλό ανάπτυξης στα νησιά και τυχόν αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα και συνακόλουθα στην οικονομική ζωή αλλά και εν τέλει στην ίδια την επιβίωση και το μέλλον των νησιωτικών περιοχών.
Τελευταία σχόλια