Η ανακοίνωση της ΛΑΣΥ
Τον 7ο μήνα της θητείας της διανύει η νέα δημοτική αρχή και τα ίδια προβλήματα είναι εδώ, πιο οξυμένα και πιο απειλητικά για τον κερκυραϊκό λαό αλλά και για όσους επισκέπτονται την Κέρκυρα.
Ταυτόσημη με την ιδεολογική της προέλευση (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) η παράταξη της πλειοψηφίας –η ΝΕ.ΡΙ.ΚΙ.- αξιοποιεί, καλλιεργεί και «εκμεταλλεύεται» τις μειωμένες απαιτήσεις και τις χαμηλές προσδοκίες της κοινωνίας. Προεκλογικά διακήρυσσε σε όλους τους τόνους πως ήταν πανέτοιμη να αναλάβει τον Δήμο της Κέρκυρας, πως είχε σχέδια και θέσεις για τη λύση κάθε προβλήματος και για αυτό ζητούσε «μηδενική ανοχή» από τους Κερκυραίους Δημότες. Μετεκλογικά… άλλαξε τροπάρι. Απευθυνόμενη, κυρίως προς τη Λαϊκή Συσπείρωση, ισχυρίζεται πως ότι έχει να κάνει με φιλολαϊκές πολιτικές (στοιχειώδη δικαιώματα πολιτών, αντίσταση στον Καλλικράτη, αντίσταση στις φορομπηχτικές πολιτικές, στην οικονομική ασφυξία κ.λ.π.) είναι μαξιμαλιστικό και αντίθετα είναι ρεαλιστικά όσα επιβαρύνουν τις λαϊκές ανάγκες.
Προβλήματα όπως:
1. Καθαριότητα. Δύο μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου παρά την αύξηση των τελών φωτισμού και καθαριότητας η αποκομιδή είναι προβληματική με βουνά από σκουπίδια να κατα-κλύζουν την πόλη και την ύπαιθρο ενώ ο χώρος εναπόθεσής τους είναι ένα βήμα πριν την έκρηξη.
2. Ύδρευση – Αποχέτευση. Η ΔΕΥΑΚ καταρρέει. Είναι αμφίβολο αν μπορέσει στοιχειωδώς να εξασφαλίσει τις δύο υπηρεσίες που παρέχει (Ύδρευση – Αποχέτευση) στο άμεσο μέλλον. Οι άμεσες ανά-γκες της για έργα και παρεμβάσεις ανέρχονται σχεδόν στα 30 εκατομμύρια ευρώ και οι οικονομικές δυνατότητες που έχει είναι, στην καλύτερη περίπτωση, περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έχει προσωπικό και στελέχη να αντιμετωπίσει ακόμα και προβλήματα της καθημερινότητας. Αιχμή του προεκλογικού αγώνα της παράταξης της ΝΕ.ΡΙ.ΚΙ. ήταν η τεράστια αύξηση του νερού που είχε επι-βληθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η υπόσχεση της για άμεση επαναφορά της τιμής του νερού στα προ αύξησης επίπεδα. Στον προϋπολογισμό όμως του 2015 προβλέπεται η ίδια τιμή. Ταυτόχρονα όμως δεκάδες τοπικές και δημοτικές κοινότητες δεν έχουν πόσιμο νερό ενώ κάποιες δεν έχουν καθόλου νερό.
3. Χαράτσι. Με ευθύνες Δήμου, ΔΕΗ και κυβέρνησης το 2013-2014 οι κερκυραίοι εκτός από το γενικότερο χαράτσι –για το οποίο η ΛΑ.ΣΥ. από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της– για την κατοικία πλήρωσαν επιπλέον περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ σε συνθήκες φτώχειας και εξα-θλίωσης. Μέχρι σήμερα οι ενέργειες του Δήμου για το θέμα αυτό κινούνται στην αναποτελεσματική πεπατημένη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, δηλαδή αποστολή επιστολών και ραντεβού με διάφορους αναρμοδιοαρμόδιους, χωρίς να φαίνεται κανένα φως για λύση στο βάθος του τούνελ. Είναι ολοφάνερο ότι επιδιώκεται το θέμα να ξεχαστεί και να παραιτηθούν οι κερκυραίοι από τα ποσά που τους έκλεψαν. Βέβαια ούτε κουβέντα δε θέλουν να ακούσουν για λαϊκές κινητοποιήσεις…. αφού τώρα τα πράγματα άλλαξαν και στη κεντρική πολιτική σκηνή και έχουμε «φιλολαϊκή» κυβέρνηση στην εξουσία !!!
4. Καθημερινότητα. Τα τοπικά Συμβούλια παραμένουν υποβαθμισμένα χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και η επιχορήγησή τους γίνεται με ακόμα πιο λίγα χρήματα και ακόμα πιο σπάνια. Το αγροτικό και οδικό δίκτυο του νομού είναι από τα χειρότερα στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός για έργα που θα εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες είναι ανύπαρκτος. Δομές, όπως είναι «το βοήθεια στο σπίτι», κινδυνεύουν να καταργηθούν και το περιβόητο νοικοκύρεμα του Δήμου πάει περίπατο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Δημόσια Υγεία και Παιδεία (τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και σύγχρονο εξοπλισμό) είναι ολοφάνερα στους Δημότες. Παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή σφυρίζει αδιάφορα αφού αποδέχεται μεν τις προτάσεις της ΛΑ.ΣΥ για συζήτηση των θεμάτων αυτών στο Δημοτικό Συμβούλιο πλην όμως… λόγω φόρτου εργασίας τα παραπέμπει στις Ελληνικές Καλένδες. Και στον πιο καλοπροαίρετο είναι πια ολοφάνερη η προσπάθεια της νέας Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο από κέντρο λήψης σοβαρών πολιτικών αποφάσεων και λύσης σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τους Κερκυραίους Δημότες σε διεκπεραιωτή διοικητικών υποθέσεων του Δήμου 4ης και 5ης σημασίας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, εδώ και πολύ καιρό, δήλωσε σε όλους τους τόνους πως οι Δήμοι και οι Περι-φέρειες έχουν μετατραπεί στο μακρύ χέρι του κράτους στην ύπαιθρο και την περιφέρεια. Οι Δήμοι όπως και ο Δήμος της Κέρκυρας
υλοποιούν κατά γράμμα τις πολιτικές της Ε.Ε. και του μεγάλου κεφα-λαίου που εξειδικεύουν οι κυβερνήσεις και εξαθλιώνουν τους πολίτες.
Η μάχη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι απαραίτητη και αναγκαία όμως χωρίς ιδιαίτερα αποτε-λέσματα εάν δεν συνδυάζεται και συντονίζεται με το εργατικό λαϊκό κίνημα. Στους αγώνες που έρχονται για τον κερκυραϊκό λαό, εκτός από τα ζητήματα γενικότερης σημασίας (ανεργία, μισθοί, συντάξεις, φορολογία) πρέπει να τεθούν και οι Δημοτικές πολιτικές που οξύνουν τα προβλήματα αυτά όπως και τα προβλήματα της καθημερινότητας που ταλανίζουν υπερβολικά τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες του νησιού μας.
Τελευταία σχόλια