Η CPMR είναι η Ένωση 140 παρακτίων περιοχών της Ε.Ε., εκπροσωπεί τις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιφέρειες και προτείνει και εκπονεί σχεδιασμό εφαρμογής πολιτικών για όλα τα θέματα αιχμής. Το πρόγραμμα της 43η Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνει συνεδριάσεις για τα θαλάσσιες μεταφορές, δράσεις των Μακροπεριφερειών, πολιτικές συνοχής και το καυτό θέμα της μετανάστευσης καθώς και συζητήσεις για τον τουρισμό αλλά και την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.
Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της 6ης Συνόδου των εργασιών της CPMR με θέμα «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, η Ευρώπη της θάλασσας στις υπηρεσίες μιας βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης», με συντονιστή τον κ. Omar Monestier (Δ/ντη της εφημερίδας “ il Tirreno”), εισηγητής ήταν και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος (άλλοι εισηγητές ήταν ο Haitze Siemers, Προϊστάμενος μονάδας, ΓΔ MARE- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Cees Loggen, Υπουργός Περιφέρειας, Περιφέρεια Noord-Holland κ.α.)
Στην εισήγησή του ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι η ΠΙΝ είναι μια καθαρά νησιωτική περιφέρεια, αποτελούμενη από μικρού και μεσαίου μεγέθους νησιά, που έχει πληγεί από την κρίση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ενημέρωσε ότι βασική προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής είναι η συνοχή ,οικονομική και διοικητική, της περιφέρειας και για το λόγο αυτό εφαρμόζονται πολιτικές που τη διασφαλίζουν, δίνοντας έμφαση στην εξασφάλιση της συνδεσιμότητας τόσο ανάμεσα στα νησιά όσο και με την απέναντι ηπειρωτική ακτή της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Αναφερόμενος δε στους ανασταλτικούς παράγοντες ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έκανε λόγο για την έλλειψη πόρων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού αφορά αφ ενός στην αντιμετώπιση της κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης που συνεχίζεται στην χώρα μας και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αφ ετέρου στις μεγάλες ανάγκες που προέκυψαν από τις φυσικές καταστροφές όπως ο μεγάλος σεισμός που έπληξε την Κεφαλονιά.
Όσον αφορά στην στρατηγική της Περιφέρειας για τον τουρισμό, ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στον θαλάσσιο τουρισμό και συγκεκριμένα στις κρουαζιέρες και την ιστιοπλοΐα, που προοδευτικά θα αποτελέσουν αφορμή για την ανάπτυξη της συνδεσιμότητας στην Αδριατική και το Ιόνιο.
«Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε στο Ιόνιο ένα δίκτυο από μαρίνες και μικρά αγκυροβόλια με δεδομένες τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή, καθώς επίσης και ένα σύστημα προβλητών, πέρα των υπαρχόντων, στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά, για να προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια. Άμεση πρέπει να είναι η μέριμνά μας ώστε στα λιμάνια να λειτουργήσουν πληροφοριακά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας ικανά να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγορίες χρηστών των λιμανιών μας.
Κεντρικό άξονα της πολιτικής μας για τον τουρισμό αποτελεί η σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας όπου θα προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα στα διάφορα τουριστικά καταλύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος και όσον αφορά την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ο κ. Γαλιατσάτος έκανε λόγο για τα υδροπλάνα, τη συνδεσιμότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δικτύωση.
«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στηρίζει απόλυτα την πρωτοβουλία της CPMR για τη θέσπιση μια πλατφόρμας μεταξύ των παράκτιων περιφερειών και των κοινωνικο-οικονομικών τομέων (βιομηχανία, έρευνα και καινοτομία) σχετικά με τις θαλάσσιες επενδύσεις που αφορούν την έξυπνη εξειδίκευση και τα ευρύτερα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πλαίσια» δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος και κατέληξε: «Θεωρούμε ότι απαιτούνται περισσότερο εστιασμένες δράσεις με πρωτοβουλίες που θα συνδέονται με οικονομικά κίνητρα με στόχο την ενεργότερη συμμετοχή των περιφερειών και των τοπικών κοινωνιών σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης».
Τελευταία σχόλια