Η επερώτηση της ΛΑ.ΣΥ. προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων έχει ως εξής:
Στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής μας στην Κεφαλονιά διαπιστώσαμε αυτό που γνωρίζει καλά ο λαός της Κεφαλονιάς ότι τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από τους περσινούς μεγάλους σεισμούς έχουν σταματήσει. Το μόνο έργο που προχωράει είναι η επισκευή του λιμανιού του Ληξουρίου.
Έργα ζωτικής σημασίας για το νησί και ιδιαίτερα για την ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου είτε έχουν σταματήσει είτε δεν υπάρχουν καν μελέτες αν και έχει περάσει 1,5 χρόνος από τους σεισμούς.Έτσι π.χ.:
• Το Λύκειο Ληξουρίου συνεχίζει να στεγάζεται σε προκατ αίθουσες και πρόσφατα πλημύρισε ο περιβάλλον χώρος.
• Το ΕΠΑΛ Ληξουρίου είναι μεταστεγασμένο σε άλλο σχολικό κτήριο και λειτουργεί χωρίς τον μηχανολογικό εξοπλισμό του που παραμένει στο κατεδαφιστέο κτήριο του συγκροτήματος του ΕΠΑΛ.
• Το Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου στεγάζεται σε προκατ αίθουσες.
• Στο κεντρικό οδικό δίκτυο της επαρχίας Ληξουρίου παραμένουν όλες οι ζημιές (κατολισθήσεις κλπ) από τους σεισμούς ενώ προστέθηκαν και νέες από τις πλημύρες.
• Η αντικατάσταση του υδρευτικού αγωγού Αργοστολίου σταμάτησε.
• Άλλες σημειακές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών καθώς και των μαθητών που μετακινούνται καθημερινά δεν γίνονται.
• Επίσης δεν έχει αρχίσει καν το έργο επισκευής στην προβλήτα του λιμανιού του Αργοστολίου.
Γνωρίζαμε ότι για τα συγκεκριμένα και άλλα έργα είχαν χρεωθεί συγκεκριμένα κονδύλια πχ για τις κατεδαφίσεις δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων είχαν δοθεί 460.000€ όμως δεν έχει προχωρήσει καμία κατεδάφιση γιατί παρακρατήθηκαν τα χρήματα.
Επερωτάσθε γιατί δεν προχωράνε αυτά τα ζωτικά έργα και αν υπάρχουν τα κονδύλια ή έχουν αποσυρθεί από την κυβέρνηση;
Και η εισήγηση
Η εισήγηση για τα μέτρα αντιμετώπισης των ζημιών από τις πλημμύρες της 25ης Σεπτεμβρίου 2015 στην Κεφαλονιά έχει ως ακολούθως:
«Έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές σπίτια, οικοσκευές, αποθήκες, επαγγελματικοί χώροι μηχανήματα, αυτοκίνητα, αγροτικά εργαλεία. Μεγάλες είναι οι ζημιές σε σπίτια και καταστήματα στο Αργοστόλι καθώς και σε άλλες περιοχές του νησιού. Προστέθηκαν σοβαρές ζημιές στο επαρχιακό δίκτυο και σε αρκετά γεφύρια που ήταν ήδη κτυπημένα από τους περσινούς σεισμούς. Ανοίχτηκαν ολόκληροι τράφοι γύρω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ που κινδυνεύει με γενικό μπλάκ ουτ αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις. Από ότι πληροφορηθήκαμε κινδύνεψαν εργαζόμενοι και τουρίστες σε ορισμένα ξενοδοχεία της περιοχής Λάσης αφού κατέβηκαν χείμαρροι από τους λόφους και τα νταμάρια του Καλαφάτη.
Ορισμένα συμπεράσματα:
1. Οι μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας έργων υποδομής (υδρορροών- φρεατίων-γεφυριών κλπ) για την απορροή των βρόχινων υδάτων στην πόλη του Αργοστολίου και σε πολλά χωριά του νησιού. Επίσης η κατάσταση στο νησί και σε πολλά χωριά έχει επιδεινωθεί ραγδαία από την κατασκευή των Αιολικών Πάρκων και των δρόμων που οδηγούν σε αυτές. Οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των Αιολικών Πάρκων παραβίασαν όλους τους όρους των περιβαλλοντικών μελετών και οι κρατικές και οι τοπικές αρχές έκαναν τα στραβά μάτια. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και το αστικό κράτος συνειδητά αδιαφορούν για τη δημιουργία υποδομών που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών και αγροτών. Αντίθετα το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στους δήμους και περιφέρεις είχαν ως πρώτη προτεραιότητα τον αγώνα για κατασκευή έργων και υποδομών αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας. Έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις που τις έχουμε θέσει επανειλημμένα στα ΠΣ και ΔΣ αλλά δεν γίνονται αποδεκτές. Ας βγουν συμπεράσματα
2. Οι αστικές κυβερνήσεις μαζί και η σημερινή επιδιώκουν να καθυποτάξουν τις εργατικές και λαϊκές συνειδήσεις στην αποδοχή της αντιλαϊκής πολιτικής τους να συναινέσουν οι εργαζόμενοι στον σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους, να μην διεκδικούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Αυτή η επιδίωξη γίνεται προσπάθεια να την περάσουν και τώρα με τις ζημιές από τις πλημμύρες και τους περσινούς σεισμούς με τη συμβολή των τοπικών αρχών περιφέρειας και δήμου. Έτσι η βουλευτής Κεφαλονιάς του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να κηρυχθούν ορισμένες περιοχές του νησιού πλημμυρόπληκτες. Όμως αν συμβεί αυτό αφήνονται απέξω οι παρεμβάσεις σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού που υπέστη σο
βαρές ζημιές και από τις πλημμύρες που προστέθηκαν σε όσες έγιναν από τους σεισμούς. Έτσι κινδυνεύει η ασφάλεια πεζών, οδηγών και των μαθητών που καθημερινά μεταφέρονται με λεωφορεία. Ο περιφερειάρχης περιμένει να φτιάξει φάκελο με τις ζημιές για να ζητήσει από την κυβέρνηση να κηρυχθεί το νησί πλημμυρόπληκτο αντί να το έχει ήδη ζητήσει. Ο Περιφερειάρχης και η παράταξη ΑΝΑΣΑ έχουν τεράστια ευθύνη γιατί παραχώρησαν τα μισά αποθεματικά της Περιφέρεια (10 εκ. ευρώ) στην κυβέρνηση. Με αυτά τα χρήματα μποροπύσαν να χρηματοδοτήσουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλα τα Ιόνια Νησιά.Ο δήμαρχος Κεφαλονιάς παρουσίασε κατάλογο παρεμβάσεων και έργων που απαιτούν άμεσα χρηματοδότηση 8 εκ. ευρώ. Η προσπάθεια ενσωμάτωσης της λαϊκής αγανάκτησης δεν πρέπει να περάσει. Προτείνουμε οργάνωση της διεκδίκησης του λαού και νεολαίας της Κεφαλονιάς μέσα από εργατικούς-λαϊκούς μαζικούς φορείς, από Λαϊκές Επιτροπές ώστε:
• Να κηρυχτεί ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης πλημμυρόπληκτη.
• Καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στο σύνολό τους (100%) και στην πραγματική τους αξία για τις καταστροφές που υπάρχουν σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές – γεωργικές εγκαταστάσεις και τις αντίστοιχες δραστηριότητες.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το σεισμόπληκτο και πλημμυρόπληκτο Νομό για το 2014, 2015 και 2016
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
• Αποκατάσταση με 100% κρατική χρηματοδότηση των ζημιών σε υποδομές, οδικό δίκτυο, εγγειοβελτιωτικά έργα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά μνημεία (γεφύρια, εκκλησίες κα).
• Ασφάλεια από βραχοπτώσεις – καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο, ειδικά στο κεντρικό και όπου υπάρχει διέλευση σχολικών λεωφορείων.
• Καθολική παροχή υγείας και φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό με ευθύνη της κυβέρνησης. Πλήρης στελέχωση στα Νοσοκομεία Αργοστολιού και Μαντζαβινάτειο, Κέντρα Υγείας Ιθάκης και Σάμης, αγροτικά ιατρεία και χρηματοδότηση που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες λειτουργίας τους.
• Άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας γύρω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ
• Διασφάλιση διαχρονικά της αυτόνομης έκτακτης κάλυψης του νομού σε ρεύμα από το τοπικό εργοστάσιο της ΔΕΗ το οποίο πρέπει να τεθεί σε επαναλειτουργία.
• Ολοκλήρωση και υλοποίηση των μελετών για τα σχολεία και διασφάλιση τόσο της αντισεισμικής όσο και της αντιπλημμυρικής θωράκισής τους.
• Έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, με κρατικά κονδύλια από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών.
• Άμεσο καθαρισμό των χειμάρρων με μηχανήματα του στρατού.
Το παραπάνω πλαίσιο προτείνουμε να υιοθετηθεί και από το Π.Σ.Ι.Ν.
Θόδωρος Γουλής, Γιάννης Κορφιάτης.
Τελευταία σχόλια