Η επιστολή Νικολούζου
Κύριε Υπουργέ
Σας εύχομαι, καταρχήν, καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει τόσο εσείς προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση γενικότερα στο δοκιμαζόμενο τομέα της υγείας. Πέντε χρόνια μνημονίου έχουν – δυστυχώς – αφήσει βαθειά ίχνη στην πατρίδα μας, τους συμπολίτες μας και το δημόσιο σύστημα υγείας. Χρειάζεται εργώδης προσπάθεια για την αντιστροφή της κατάστασης, στην οποία (προσπάθεια) θα μας έχετε συμπαραστάτες.
Κύριε Υπουργέ
Δυστυχώς, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, η Κέρκυρα ταλανίζεται από σωρεία προβλημάτων και στον τομέα της υγείας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, με πληθυσμό 120.000 κατοίκων, που υποδέχεται ετησίως περισσότερους από 1.000.000 τουρίστες και συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία.
Ένα από τα σοβαρότερα θέματα, πέραν της πλημμελούς λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου για το οποίο ελπίζω να σας ενημερώσουμε προσωπικά, είναι τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΑΒ.
Όπως θα δείτε και στο σχετικό υπόμνημα των εργαζομένων, το οποίο σας επισυνάπτω, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τηλεφωνητές του Κέντρου να αναγκάζονται να επιλέξουν «ποιος ασθενής θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει» καθώς στις περισσότερες βάρδιες υπάρχει διαθέσιμο – ελλείψει διασωστών – ένα μόνον ασθενοφόρο για να καλύψει τις ανάγκες ολοκλήρου του νομού. Επισημαίνω στο σημείο αυτό ότι το πρόβλημα οξύνεται από τις διακομιδές ασθενών στα Γιάννενα για τη διενέργεια καρδιολογικών εξετάσεων (κυρίως στεφανιογραφιών) που θα έπρεπε να πραγματοποιούνται στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, θεωρούμε απαραίτητη – μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας – την κάλυψη των κενών θέσεων με προσωρινές αποσπάσεις από τα Ιωάννινα ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Είναι αδιανόητο να αναθέτουμε σε εργαζόμενους να παίζουν το ρόλο «του Θεού» και να χάνονται ανθρώπινες ζωές επειδή το ΕΚΑΒ δε μετακινεί εργαζόμενους του από άλλες περιοχές ενώ μπορεί.
Άλλα ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι είναι η διαίρεση του νομού σε τρεις υποτομείς (βορρά, μέση και νότο) ώστε τα ασθενοφόρα να μην είναι υποχρεωμένα να καλύψουν αποστάσεις των 40 και 45 χιλιομέτρων όταν καλούνται να παραλάβουν ασθενή ή τραυματία και η μεταστέγαση του ΕΚΑΒ σε άλλο κτίριο του δημοσίου, καθώς η λειτουργία του στο σημερινό κτίριο είναι προβληματική.
Τέλος, θεωρούμε απαραίτητη την πρόσληψη ενός γιατρού, μόνιμου ή επικουρικού.
Σε κάθε περίπτωση, ζητάμε η Διοίκηση του ΕΚΑΒ να σκύψει με ενδιαφέρον και αποτελεσματικότητα στα προβλήματά του στην Κέρκυρα, καθώς – σύμφωνα με τους εργαζόμενους σε αυτό – η κατάσταση λειτουργίας του στο νησί μας είναι
χειρότερη από πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας ακόμη και με τα σημερινά μνημονιακά δεδομένα.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας
Κωνσταντίνος Νικολούζος
Τελευταία σχόλια