Η ανακοίνωση του Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης παρατίθεται αυτούσια:
Ο Φορέας Κορφιάτικης ‘Έκφρασης, ύστερα από τα ευρήματα που κατά την διάρκεια ήρθαν στο φως στην οδο Γ.Θεοτοκη , στα πλαισια ανάπλασης της περιοχής, ενισχύει και ενώνει την φωνή του,με τις φωνές των άλλων φορέων, σχετικά με την ανάδειξη της <> (Βασιλικής Πύλης).
Μπορεί, πριν και πλέον έναν αιώνα ,το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, για λόγους σκοπιμότητας, να έλαβε την απαράδεκτη απόφαση για την κατεδάφιση της Πύλης.Μπορεί (μάταια όμως) η απόφαση αυτή να ξεσήκωσε τις έντονες διαμαρτυρίες των πνευματικών ανθρώπων της εποχής.Μπορεί το γεγονός της κατεδάφισης να διακωμωδήθηκε δεόντως, στο καρναβάλι του 1898.Μπορεί τελικώς να κατεδαφίστηκε, μαζί με μέρος των τοίχων, που την συνέδεε με τον,εν γένει, τειχισμό της πόλης.Ποτέ όμως η Βασιλική Πύλη δεν έπαψε να <<ζει>> στις καρδιές των Κερκυραίων.
Πάμε για ψώνια στην << Πόρτα Ριάλα >>, συνήθιζαν να λένε οι προγενέστεροι μας (έστω και εαν αυτή είχε πάψει να υπάρχει) και << Πόρτα Ριάλα >> ονόμαζαν και την περιοχή,εώς και την << μπόμπα >> (Πλ.Σαρόκο).
Θεωρούμε λοιπόν ως επιβεβλημένη την ανάδειξη του τμήματος του λιθόστρωτου και του υπονόμου και φυσικά, την ανάδειξη της ύπαρξης και αρχιτεκτονικής της Βασιλικής Πύλης,μαζί με κάθε άλλο προσάρτημά τύπου βρίσκεται διασκορπισμένο δεξιά και αριστερά,σαν γεγονός ιστορικής αποκατάστασης (έστω και με την σημερινή μορφή των ευρημάτων).
Κάνουμε έκκληση προς την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία να δείξει την πρέπουσα ευαισθησία και σε συνεργασία με τον Δήμο, να μεριμνήσει ,τόσο για την εξεύρεση ικανής λύσης ανάδειξής τους, οσο και για την ύπαρξη σε περίοπτη γειτονική θέση ,ενός συμβατού, με τον χώρο πίνακα, όπου με φωτογραφίες και διαγράμματα ,να γίνεται αναφορά στα ευρήματα ,στην Πύλη και (σε σχέση με την θέση της) στον τειχισμό της πόλης.
Πιστεύουμε πως αυτό (έστω και 117 χρόνια μετά),θα συντελέσει στην δικαίωση εκείνων των Πνευματικών ανθρώπων (που εξέφραζαν τότε, την αντίρρηση τους στην κατεδάφιση της Πύλης) και θα αποτελέσει ένα περεταίρω τρόπο διδαχής και εκλαΐκευσης της ιστορίας της και αυτής του τειχισμού της πόλης, προς τους μεταγενέστερους και τους επισκέπτες μας.
Αλήθεια. ποια θα ήταν η ιστορική σημασία και το ενδιαφέρον και ποιά η οικονομική ανάταση της πόλης μας, αν είχαμε αξιοποιήσει το κάθε τι και δεν το είχαμε θαμμένο ; Aν τα μνημεία μας δεν κατέρρεαν ; Aν τα ιστορικά και διατηρητέα μας κτήρια δεν καταστρέφονταν, ώστε να τείνουν να ερειπωθούν η να κινδυνεύουν προς εξαφάνιση ;
ΑΝ…;…
Τελευταία σχόλια