Η κα Τατάκη είχε μακρά συνομιλία με κατοίκους και τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, παρουσία του αρμόδιου αντιδήμαρχου και προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ Σπύρου Ασπιώτη, συμφωνώντας με το χαρακτηρισμό περί άθλιας κατάστασης την οποία της περιέγραψαν οι περίοικοι.
Οι κάτοικοι και ο Σπ. Ασπιώτης συμφώνησαν στην πρόταση της Εισαγγελέως να προγραμματιστεί αμέσως μετά τις γιορτές επανάληψη της συνάντησης που είχε γίνει, χωρίς αποτέλεσμα, μεταξύ των πολιτών και της δημοτικής αρχής ενώ η κα Τατάκη τόνισε ότι στην προσπάθεια να γίνει διάλογος, θα παρευρεθεί και η ίδια στη συνάντηση αυτή, αν και δεν έχει θεσμική αρμοδιότητα.
«Ξενάγηση» στο ΧΥΤΑ…
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μάγδα Παπανικολοπούλου «ξενάγησε» την Εισαγγελέα τόσο στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού, καταγγέλλοντας ότι τα τοξικά στραγγίσματα από τα κύτταρα του ΧΥΤΑ διαχέονται στο ευρύτερο περιβάλλον με ερωτηματικά για την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα της μέσης Κέρκυρας, όσο και στο εν λειτουργία τρίτο κύτταρο στο οποίο εδώ και καιρό, όπως υποστήριξε, τα σκουπίδια δεν θάβονται πλέον με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος λόφος απορριμμάτων που αναδύει έντονη δυσοσμία αλλά και κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
«Δεν είναι λύση το αυτόφωρο»
Οι κάτοικοι ζήτησαν από την Εισαγγελέα να προχωρήσει σε αυτόφωρα και συλλήψεις των αρμόδιων της δημοτικής αρχής για την κατάσταση που επικρατεί στο ΧΥΤΑ, ωστόσο η κα Τατάκη απάντησε ότι σε μία κατάσταση που σοβεί για 30 χρόνια, δεν έχει νόημα να διατάσσει αυτόφωρα αλλά αντιθέτως, να προσπαθήσει να συμβάλλει στο να γίνει διάλογος ώστε να βρεθεί μια λύση. Τόνισε, μάλιστα, πως η δικαστική εξουσία δεν είναι αδιάφορη στην υπόθεση του ΧΥΤΑ, καθώς βρίσκεται εν εξελίξει η δικογραφία που έχει σχηματιστεί. Προσέθεσε ότι δεν έχει κινήσει ποτέ τις διαδικασίες αυτοφώρου κατά των κατοίκων όταν κάνουν κατάληψη στο ΧΥΤΑ παρά τις διαμαρτυρίες πολιτών άλλων περιοχών, καθώς γνωρίζει τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κακή λειτουργία της εγκατάστασης και θεωρεί πως μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί λύση…
Ο –κατά τη δημοτική αρχή- «οδικός χάρτης» της λύσης
Εν μέσω διαμαρτυριών και οργής που εξέφραζαν οι κάτοικοι στον αντιδήμαρχο καθαριότητας Σπύρο Ασπιώτη, ο τελευταίος παρουσίασε μπροστά στην Εισαγγελέα το σχέδιο της δημοτικής αρχής, προκαλώντας πάντως μία σειρά από ερωτηματικά.
Ως οδικό χάρτη της επίλυσης του ζητήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών στο νησί, είπε ότι στο μεσοδιάστημα της κατασκευής εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, θα συγκεντρώνονται τα σύμμεικτα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, θα γίνεται διαχωρισμός όπου τα οργανικά υπολείμματα θα πάνε στο χώρο της κομποστοποίησης η οποία θα γίνεται σε ειδικούς σάκους χωρίς υγρά και στραγγίδια. Το 60% των σκουπιδιών που μένουν, αποτελούν κυρίως ανακυκλώσιμα υλικά διαχωρίζονται και φεύγουν προς πώληση, ενώ απομένει ένα μικρό μείγμα μη ανακυκλώσιμων αδρανών υλικών το οποίο θα δεματοποιείται και θα οδηγείται προς ταφή στο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης.
«Από μέρα σε μέρα»
Στην εύλογη απορία της Εισαγγελέως για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του σχεδίου του μεσοδιαστήματος μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας, ο κ. Ασπιώτης δεν απάντησε κάτι συγκεκριμένο, παρά μόνο ότι από μέρα σε μέρα έρχεται στην Κέρκυρα το μηχάνημα του δεματοποιητή.
Όμως, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, υπάρχουν πολλά ζητήματα προμήθειας άλλου εξοπλισμού αλλά και σειράς αδειοδοτήσεων, τόσο στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου όσο και στη Λευκίμμη.
«Ο δεματοποιητής έχει φτάσει σχεδόν στο νησί. Το πρώτο κομμάτι κατά συνέπεια, έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται. Μεσολαβεί μία δεύτερη φάση που έχει να κάνει με επιπλέον μηχανήματα. Θα στηθούν παράλληλα με το δεματοποιητή για να αρχίσει να γίνεται η επεξεργασία. Έχουμε καταθέσει αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων όπου θα γίνεται και η καύση του βιοαερίου, γιατί δεν υπάρχει καύση του βιοαερίου σήμερα».
Αμετάβλητη η απόφαση Δήμου Κέρκυρας για λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευμίμμης…
Παράλληλα, ο κ. Ασπιώτης υποστήριξε ότι αναμένεται και η αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, για τον οποίο το μόνο που θα πρέπει να γίνει είναι η αποκατάσταση των δολιοφθορών που άγνωστοι προκάλεσαν στη μηχανολογική του εγκατάσταση. Παραδέχθηκε, δε, ότι αν και η δολιοφθορά αυτή έχει προκληθεί εδώ και ένα σχεδόν χρόνο, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία ενέργεια αποκατάστασης των ζημιών, ενώ υποστήριξε –σε αντίθεση με όσα οι κάτοικοι της Λευκίμμης λένε- ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εκκρεμότητα για να πάρει άδεια λειτουργίας…
Τελευταία σχόλια