Όπως τονίζει το δελτίο τύπου της ΕΓΕΣΥΚ
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της προέδρου του ιατρικού συλλόγου κ.Γονίδη, ενώ σε αυτή παρεβρέθει και το μέλος του κινήματος νέων ιατρών κ.Καλλιάτσος (μέλος της ΕΙΝΑΠ και του ΔΣ του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών και αντιπρόσωπος του ΙΣΑ στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο)
Το θέμα που μονοπώλησε τη συνάντηση δεν ήταν άλλο πέρα από το κύριο θέμα που απασχολεί τους νέους γενικούς ιατρούς μετά τις 22/12/2014. Δηλαδή τη μη μονιμοποίηση των νέων Γενικών ιατρών που προσλήφθηκαν μετά την 1/1/2010. Αυτοι οι γενικοί ιατροί και έμειναν εκτός διαδικασίας μονιμοποίησης με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4316 του 2014 σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους ιατρούς του ΕΣΥ.
Τεθήκαν πρακτικά ζητήματα υπ’ όψην του γ.γ. όπως ότι οι πρώτες πενταετίες λήγουν εντός του 2015, και έρχονται οι πρώτες απολύσεις γενικών ιατρών. Επί του θέματος έγινε αναλυτική παρουσίαση των λεπτομερειών του ζητήματος όπως ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ουδεμία δυνατότητα ο γιατρός που απομακρύνεται να επαναδιεκδικήσει τη θέση που κατέχει (καθώς αυτή θα προκυρηχθεί 5 μήνες νωρίτερα, όσο αυτός θα είναι ακόμα υπάλληλος του ΕΣΥ), ότι υπάρχει όριο ηλικίας (45 έτη) μετά το οποίο ο νέος γενικός ιατρός δε θα μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου 5ετη θητεία στο ΕΣΥ.
Πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την τοποθέτηση μας στις επί μέρους δυσκολίες ο γγ μας διέκοψε λέγοντας μας πως πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να μην απολυθεί κανείς γιατρός από το ΕΣΥ και μάλιστα της ΠΦΥ.
Σε απάντηση του εξηγήσαμε ότι δεδομένης της ύπαρξης του πρόσφατου νόμου, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και υποσχέθηκε ότι το υπουργείο να σκοπό να την προωθήσει.
Δεν υπήρξε καμιά χρονική δέσμευση αλλά ευελπιστούμε κάτι τέτοιο να γίνει άμεσα καθώς το θέμα επείγει. Σε κάθε περίπτωση εμείς ως ένωση δεν πρόκειται να αφήσουμε το ζήτημα και προφανώς θα επανέρθουμε τόσο μέσω της ομοσπονδίας των γιατρών ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ), όσο και μέσα από τους ιατρικούς συλλόγους και του ΠΙΣ, όσο και απευθείας στο υπουργείο ως ένωση. Θεωρούμε πως το αντίστοιχο πρέπει να γίνει επιπλέον και πρώτιστα από τους αρμόδιους και εκπρόσωπους της γενικής ιατρικής στην Ελλάδα (κάτι που άλλωστε έπρεπε να είχαν πράξει ήδη, αλλά δυστυχώς δε βλέπουμε καμιά τέτοια κίνηση).
Στη συνάντηση τέθηκαν και πιο πρακτικά ζητήματα όπως των μόνιμων μετακινήσεων των γενικών ιατρών σε νοσοκομεία και ΤΕΠ από την 6η Υ.Πε. κατά παράβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τη στελέχωση τμημάτων επειγόντων και δημιουργώντας τεράστια κενά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη βόρειο Κέρκυρα. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της επικίνδυνης εφημέρευσης, στο ΚΥ Αγ. Μάρκου που αρκετές μέρες το μήνα εφημερεύει μόνος του ένας γιατρός χωρίς νοσηλεύτρια ή άλλο προσωπικό. Ο γενικός γραμματέας ενημερώθηκε επίσης για την πρακτική του απερχόμενου διοικητή της 6ης Υ.Πε. που χωρίς να ρωτήσει για την κατάσταση στο νησί κανέναν άλλο πέραν από το διοικητή του νοσοκομείου κ.Γρηγορόπουλο, στέλνει συνέχεια έγγραφα, αγνοώντας όλους τους τοπικούς φορείς, τον τοπικό ιατρικό σύλλογο και την ένωση γιατρών ΕΣΥ του νησιού.
Ο γενικός απάντησε ότι θα ενεργοποιηθεί άμεσα για το ζήτημα ενημερώνοντας τον υπουργό κ.Κουρουμπλή.
Τελευταία σχόλια