Η ανακοίνωση
Το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολεί το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας ένα θέμα μείζονος σημασίας που σχετίζεται με το εξάμηνο εξωτερικού. Αναλυτικότερα τον τελευταίο μήνα φημολογείται από μέλη του διδακτικού προσωπικού του τμήματος ότι το εξάμηνο εξωτερικού οδεύει προς κατάργηση.
Πρόκειται για ένα εξάμηνο κατά το οποίο οι φοιτητές του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. μεταβαίνουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού στα οποία παρακολουθούν κανονικά το πρόγραμμα σπουδών του εκάστοτε πανεπιστημίου. Το εξάμηνο αυτό βάσει του ιδρυτικού νόμου του τμήματος βαρύνει τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου, το οποίο με την ισχύουσα κατάσταση οφείλει να καλύψει τα έξοδα όσων φοιτητών επιθυμούν να μεταβούν στο εξωτερικό και έχουν συγκεντρώσει τις προϋποθέσεις που ορίζει ο κανονισμός του τμήματος. Το εξάμηνο αυτό όμως αποτελεί θεμέλιο λίθο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας και αναπόσπαστο κομμάτι αυτού. Στο εξάμηνο του εξωτερικού οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με φυσικούς ομιλητές της γλώσσας εργασίας και να «αναγκαστούν» οι ίδιοι να χρησιμοποιήσουν και να σκεφτούν στην εκάστοτε γλώσσα, αναπτύσσοντας έτσι την ευχέρειά τους αλλά και να γνωρίσουν επαγγελματίες μεταφραστές και να μάθουν από αυτούς μυστικά του επαγγέλματος. Δεν πρόκειται δηλαδή περί «πολυτέλειας» όπως θέλουν πολλοί να υποστηρίζουν αλλά για ένα αναγκαίο εφόδιο κατάρτισης επαγγελματιών μεταφραστών. Το εξάμηνο αυτό αποτελεί επίσης ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. ένα ξεχωριστό τμήμα πανελλαδικά και προσελκύει πολλούς νέους φοιτητές.
Έπειτα από πολλές συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του τμήματος , όσο και με αρκετούς καθηγητές μάθαμε ότι δεν πρόκειται απλά για φήμες. Συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου η φοιτητική κοινότητα πληροφορήθηκε μέσω επιστολής ότι η χρηματοδότηση για το εξάμηνο εξωτερικού αντιστοιχεί σε μηδενικό ποσό. Στην συνέχεια ανατέθηκε σε μια τριμελή επιτροπή να βρεθεί οικονομικότερη λύση. Έπειτα όμως η υπόθεση για την χρηματοδότηση πάγωσε, με αποτέλεσμα όλων αυτών, την νέα συνεδρίαση του Ιδρύματος για το παρόν θέμα στις 10 Φεβρουαρίου 2015.
Με την κατάργηση του θεσμού αυτού το τμήμα υποβαθμίζεται αφάνταστα και μαζί με αυτό και όλο το Ι.Π… Αποτέλεσμα αυτής της υποβάθμισης είναι αφενός η μαζική φυγή των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το τμήμα και αφετέρου η ραγδαία μείωση των εισακτέων λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, χωρίς να μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι δεν επέρχεται μετακίνηση του τμήματος σε άλλο πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή ίσως και παρόμοια μέτρα για άλλα τμήματα στο μέλλον με τις ίδιες επιπτώσεις.
Ως φοιτητές του Ι.Π. ζητούμε την στήριξη της τοπικής κοινωνίας καθώς και των υπόλοιπων φοιτητών, να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα που κάνουμε για τη διατήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας. Η απόφαση αυτή της Συγκλήτου του Ι.Π. που διώχνει ουσιαστικά μεγάλο μέρος του τμήματος παρασέρνει μαζί και το κεφάλαιο που οι φοιτητές αυτοί καταθέτουν στην τοπική οικονομία της Κέρκυρας. Επίσης μία φυγή του τμήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσάθρωση του πανεπιστημίου και ίσως μία σταδιακή κατάργησή του, γεγονός που θα βύθιζε την τοπική οικονομία σε μία άνευ προηγουμένου ύφεση.
ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Τελευταία σχόλια