Κατά τον Εσπερινό χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος περιέγραψε τις πνευματικές προϋποθέσεις για τον αγώνα της νηστείας και την πορεία στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή αφορμώμενος από το αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής της Τυρινής.
Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι χριστιανοί οφείλουν να είναι είναι πάντοτε έτοιμοι για αγώνα πνευματικό σε μία περίοδο νεο-ειδωλολατρίας, σε μία περίοδο όπου οι άνθρωποι λατρεύουν ή στέκονται σε είδωλα ποικίλης προέλευσης, μέσα από τα οποία περιθωριοποιείται η πίστη στον αληθινό Θεό. Ο αγώνας της νηστείας έχει να κάνει με την αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων. Οι χριστιανοί μπορούν να χαίρονται ό,τι όμορφο έχει δώσει ο Θεός, αλλά δεν πρέπει να το θεοποιούν. Το σώμα δόθηκε στον άνθρωπο για να το φροντίζει, όχι όμως να ταυτίζει το σκοπό της ζωής του με την ηδονή του. Ακόμη, ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε την ηθική κρίση της εποχής μας, η οποία έχει αποϊεροποιήσει τα πάντα, ακόμη και θεσμούς όπως η οικογένεια, και ωθεί τον άνθρωπο σε μία ζωή παραδομένη στην φιλαυτία και την φιληδονία, χωρίς πίστη στις ανθρώπινες σχέσεις και χωρίς αγάπη για το Θεό. Ο κ Νεκτάριος προέτρεψε τους χριστιανούς να πορευτούν ενδυόμενοι το Χριστό, με ταπείνωση και στροφή στον εαυτό, με μετάνοια και λειτουργική ζωή, ώστε να αποβεί η νηστεία καρποφόρος. Δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά άνθρωποι που θα κάνουμε το πνευματικό μας χρέος, επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος.
Στο τέλος της ομιλίας, κατά την παράδοση της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Κερκύρας παρέσχε τη συγγνώμη στους ιερείς και τους λαϊκούς και ζήτησε και την δική τους συγχώρεση αν σε κάτι τους στενοχώρησε ή δεν έκαμε όπως θα έπρεπε.
Το πρωί της Κυριακής της Τυρινής ο κ. Νεκτάριος λειτούργησε στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, παρουσία και του βουλευτή Κέρκυρας κ. Στέφανου Γκίκα. Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος μίλησε για τα πέντε γνωρίσματα της ζωής των Πρωτοπλάστων, την αρχέγονη δικαιοσύνη που δόθηκε από τον Θεό στον άνθρωπο, ώστε εκείνος να κυριαρχεί επί της κτίσεως, την δυνατότητα της αθανασίας, την απάθεια του σώματος και της ψυχής, την αποχή από την αμαρτία και την θεογνωσία, δηλαδή την κοινωνία με το Θεό. Αυτά τα στοιχεία μπορούμε να βιώσουμε κατά την διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προκειμένου εντός του σταυροαναστάσιμου κλίματος της Εκκλησίας μας να ενδυθούμε τον ίδιο το Χριστό, για να κατανοήσουμε το μέγεθος της θυσιαστικής αγάπης του Κυρίου.
Τελευταία σχόλια