Δημοσιεύματα αθηναϊκού Τύπου (π.χ. Έθνος, Πρώτο Θέμα) μετά από πρόκληση που έγινε σε μεγάλο βαθμό από την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας και τις καταγγελίες και κινητοποιήσεις που έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα, δείχνουν τις τραγικές αδυναμίες στη στελέχωση του ΕΣΥ που μαστίζουν κυρίως τα ελληνικά νησιά…
Μάλιστα, το πρόβλημα αυτό ήταν για μια ακόμα φορά η αφορμή για την νέα προειδοποιητική στάση εργασίας που πραγματοποίησε η ΕΓΕΣΥΚ την Πέμπτη το μεσημέρι –την πρώτη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- και, μάλιστα, την ώρα που ο Πρωθυπουργός παρουσίαζε σε εκδήλωση στο Υπ. Υγείας την πολιτική του για τον ευαίσθητο αυτό χώρο προαναγγέλλοντας 4.500 προσλήψεις!
Λείπουν οι μισοί ιατροί από το νοσοκομείο Κέρκυρας!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, στην Κέρκυρα παραμένουν εσαεί κενές 38 (!) θέσεις ιατρών (με πρόβλεψη για περίπου 140) ενώ παρ΄ ότι είχαν προκηρυχθεί και στα χαρτιά πληρωθεί ορισμένες από τις θέσεις αυτές στο διαγωνισμό που έγινε τα τέλη στις αρχές της δεκαετίας, οι προσλήψεις αυτές πάγωσαν στη συνέχεια λόγω μνημονίων και ουδέποτε ολοκληρώθηκαν με αποτέλεσμα ακόμα και οι επιτυχόντες ιατροί να παραμένουν στο ακουστικό τους επί τόσα χρόνια και το Νοσοκομείο Κέρκυρας να είναι «γυμνό». Με νέα του απόφαση το Υπουργείο προτίθεται να πληρώσει άμεσα 17 από τις 38 κενές θέσεις.
Η μόνη «χειρότερη» περίπτωση είναι η Ρόδος, όπου οι κενές θέσεις είναι 62 (με μεγαλύτερο οργανισμό όμως, άρα, αρκετά περισσότερες προβλεπόμενες συνολικά θέσεις ιατρών) ενώ προς πλήρωση από τον τελευταίο διαγωνισμό είναι 22 θέσεις.
Στα υπόλοιπα Επτάνησα, η Λευκάδα περιμένει την κάλυψη 9 θέσεων, το Ληξούρι 1, το Αργοστόλι 3 έχοντας 16 κενές οργανικές θέσεις και η Ζάκυνθος 4 με 26 κενές οργανικές θέσεις.
Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία καταμέτρησε τα κενά. Με βάση την καταμέτρηση αυτή, το υπουργείο Υγείας ζητά -σε πρώτη φάση- από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προσληφθούν άμεσα γιατροί βασικών ειδικοτήτων.
Ζητείται να καλυφθούν στο Νοσοκομείο Κέρκυρας 17 από 38, Ρόδου 22 από τις 62 κενές θέσεις, στο Νοσοκομείο Χίου 16 από τις 17 κενές, Μυτιλήνης 9, Σάμου 6 από 27, Ικαρίας 3 από 10, Σύρου 7 από 26, Λήμνου 5 από 9, Νάξου 2, Κω 6, Καλύμνου 3 από 6, Κυθήρων 2 από 5, Λευκάδας 9, Κεφαλληνίας 3 από 16, Ληξουρίου 1 και Ζακύνθου 4 από 26.
Οι θέσεις που λείπουν ανά ειδικότητα στα Επτάνησα
• Κέρκυρας: Δύο παιδίατροι, ένας παθολόγος, ένας καρδιολόγος, ένας νευρολόγος, ένας αιματολόγος, δύο νεφρολόγοι, ένας χειρουργός, ένας ορθοπαιδικός, ένας γιατρός για τη μονάδα μεσογειακής αναιμίας, ένας ωτορινολαρυγγολόγος, ένας νευροχειρουργός, ένας ψυχίατρος, ένας βιοπαθολόγος, δύο για το τμήμα επειγόντων περιστατικών.
• Λευκάδας: Δύο παθολόγοι, δύο ορθοπαιδικοί, ένας καρδιολόγος, ένας αναισθησιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας βιοπαθολόγος, ένας νεφρολόγος.
• Κεφαλληνίας: Ενας καρδιολόγος, ένας αναισθησιολόγος, ένας βιοπαθολόγος.
• Ληξουρίου: Ενας παθολόγος.
• Ζακύνθου: Ενας ακτινολόγος, ένας παθολόγος, ένας καρδιολόγος, ένας οφθαλμίατρος.
Χάνονται μεγάλα ποσά και από τους τουρίστες!
Η ΕΓΕΣΥΚ υπογραμμίζει ότι το νεόδμητο νοσοκομείο του νησιού σε συνδυασμό με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει οδηγήσει πολλές από τις ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού να προτρέπουν τους πελάτες τους να κάνουν χρήση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η προτίμηση αυτή, ωστόσο, δεν συνοδεύεται από ενίσχυση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι λιγοστοί και ήδη ταλαιπωρημένοι εργαζόμενοι να καλούνται να καταναλώσουν και τις τελευταίες παρακαταθήκες δύναμής τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο εργασίας… Λόγω έλλειψης προσωπικού, το Νοσοκομείο της Κέρκυρας χάνει μεγάλα ποσά από νοσήλια τουριστών και ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι υπηρεσίες του νεόδμητου νοσηλευτικού ιδρύματος δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν την οφειλή από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, επειδή είναι κλειστή η γραμματεία!
Νέα στάση Εργασίας την Πέμπτη μετά το Πάσχα
Ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Λ. Μαρκάτης υπογράμμισε ότι σε συνέλευση κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας της Πέμπτης «αποφασίσαμε τη συνέχεια των κινητοποιήσεων αμέσως μετά το Πάσχα, με νέα 2ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 16/4 από τις 9 έως τις 11 το πρωί και περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με τα ίδια αιτήματα».
Η στάση εργασίας της προηγούμενης Πέμπτης είχε μεγάλη συμμετοχή, κατά τον κ. Μαρκάτη: «Η επιτυχία αυτή έρχεται να πιστοποιήσει τη θέληση των γιατρών της Κέρκυρας για την αλλαγή της παρούσας υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό, και της ανάγκης για αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη βελτίωσης της κατάστασης στις δημόσιες δομές υγείας του νησιού μας. Τόσο στο νοσοκομείο, όσο και στα κέντρα υγείας του νησιού σταμάτησαν τα περισσότερα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο ισόγειο του κτηρίου και στη συνέχεια γενική συνέλευση», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης ο οποίος εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση κατά του διοικητή του Νοσοκομείου Κ. Γρηγορόπουλου, λέγοντας: «Είναι επίσης προφανές ότι μετά από 5 χρόνια διοίκησης που έχει φτάσει το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας της Κέρκυρας σε τέλμα, ο κομματικά διορισμένος από τη προηγούμενη κυβέρνηση διοικητής, που μέχρι τον περασμένο Γενάρη είχε κάθε πολιτική πρόσβαση για τη διεκδίκηση ιατρικού προσωπικού, όχι μόνο δεν έχει παραιτηθεί, αλλά θυμήθηκε τώρα να καλέσει τους φορείς του νησιού για να διεκδικήσουν το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό. Στην ίδια συνέντευξη απαξίωσε το έργο που προσφέρουν οι ελάχιστοι εναπομείναντες ιατροί στο ΕΣΥ δείχνοντας δημόσια το πραγματικό πρόσωπο της διοίκησης που άσκησε όλα αυτά τα χρόνια. Μια διοίκηση που μόλις προ διμήνου περιέκοψε ετσιθελικά για δεύτερη φορά μέσα στο 2014, δεδουλευμένες εφημερίες για το μήνα Δεκέμβρη κατά 7,5% με απόφαση της. Εφημερίες που σημειωτέων 4 μήνες μετά δεν έχουν ακόμα αποπληρωθεί».
Τσίπρας: Προσλαμβάνουμε άμεσα 4.500 άτομα
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση των δομών σε προσωπικό, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη και ανακοίνωσε την πρόσληψη κατά προτεραιότητα στο ΕΣΥ, γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικών. Πρόκειται για συνολικά 4.500 θέσεις.
Οι 700 θα πάνε στα νησιά Αιγαίου, Θράκη, δυτική Μακεδονία, Θεσπρωτία.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε παρέμβαση στις ΜΕΘ και προσλήψεις ώστε να ανοίξουν όλες οι κλινικές, ογκολογικά νοσοκομεία, ψυχιατρεία. Επίσης προανήγγειλε την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που έπληξαν την υγεία.
Στις εξαγγελίες περιλαμβάνονται:
• Πλήρης αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ
• Διασφάλιση της λειτουργίας των ΜΕΘ με ενίσχυση του προσωπικού τους για να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια
• Διασφάλιση της λειτουργίας ογκολογικών νοσοκομείων
• Ενίσχυση και αναβάθμιση πρωτοβάθμιας υγείας
• Κατάργηση της απαράδεκτης υποχρεωτικής πληρωμής για την είσοδο στα νοσοκομεία που ήδη έγινε από την Πέμπτη
• Τέλος, ενίσχυση κινήτρων στα άγονα νησιά για να πηγαίνουν γιατροί εκεί
Τελευταία σχόλια