Στο αίτημα που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο σύλλογος νεφροπαθών Κέρκυρας και υπογράφουν ο πρόεδρος Παναγιώτης Κορμαρής, ο γραμματέας Γιώργος Μαζαράκης και η αντιπρόεδρος Λουκία Μπαλή παρουσιάζεται ανάγλυφα η κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες συμπολίτες μας καθημερινά στην προσπάθειά τους να ζήσουν:
Δεν υπάρχει επάρκεια σε γιατρούς, σε ειδικευμένους νοσηλευτές, σε τραυματιοφορείς, δεν υπάρχουν υλικοτεχνικές υποδομές, προσβάσεις ΑμΕΑ παρότι το κτίριο του νοσοκομείου Κέρκυρας είναι καινούργιο(!) και τόσα άλλα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα ανθρώπων που έχουν ανάγκη κάθε προστασίας και βοήθειας.
Λίγοι γιατροί, λιγότεροι νοσηλευτές
Όπως τονίζουν οι νεφροπαθείς: «Δεν υφίσταται η απαραίτητη κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων του κατά νόμο απαιτούμενου ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού (4 προβλέπει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου). Άμεση προτεραιότητα – ανάγκη η προκήρυξη θέσης δ/ντη ιατρού νεφρολόγου. Ο δ/ντης συνταξιοδοτήθηκε με αποτέλεσμα η μία νεφρολόγος και η μία παθολόγος, μη ειδικευμένη, να βρίσκονται πέρα από τα όρια των ψυχολογικών και σωματικών τους ορίων. Έτσι η κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών καθημερινά και ειδικά της τρίτης βάρδιας και ολόκληρης της μέρας του Σαββάτου να γίνεται από μη ειδικευμένους (γενικούς) ιατρούς, ο δε ειδικευμένος (νεφρολόγος ή παθολόγος) ιατρός να επισκέπτεται μόνο για χρονικό διάστημα ή να έρχεται μετά από τηλεφώνημα (στις προαναφερόμενες βάρδιες) τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς και στην συνέχεια να βρίσκεται εκτός Νοσοκομείου, στην οικία του, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ο εν λόγω ειδικευμένος ιατρός ολόκληρο το διάστημα των διαδικασιών αιμοκάθαρσης στην μονάδα και μέχρι και την λήξη της τελευταίας βάρδιας και την αποχώρηση όλων των ασθενών.
Δεν υπάρχουν στην μονάδα αρκετές νοσηλεύτριες ειδικευμένες αυτές που υπάρχουν είναι πλήρως απαξιωμένες (συνήθως αναγκάζεται η προϊσταμένη να καλύπτει κενά ώστε να καλύπτονται πλήρως οι βάρδιες) οι άδειες και τα ρεπό φυσικά δεν δίνονται κανονικά οφείλονται άδειες 1000 μερών ρεπό 300 μερών και το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια ψυχολογικής και σωματικής κατάρρευσης με ότι αυτό συνεπάγεται για κλειστά τμήματα»
Μεταφορά και προσβάσεις
Και συνεχίζουν: «Δεν υπάρχουν δύο νοσοκόμοι – τραυματιοφορείς οι προβλεπόμενοι και απαιτούμενοι με βάση τον αριθμό και τις ανάγκες των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών. Έστω κι ένας ακόμη, ο οποίος να παραμένει μόνιμα στην Μονάδα, με αποτέλεσμα να αναζητείται συχνά η συνδρομή νοσοκόμας από άλλα τμήματα του Νοσοκομείου που συμβαίνει το τραγικό ένας νοσοκόμος να καλύπτει ολόκληρο το νοσοκομείο και μόνιμα να συνοδεύονται οι ασθενείς μέσα στη μονάδα από συγγενείς, συνοδούς ταξιτζήδες και να δημιουργούνται προβλήματα εκτός των άλλων
Δεν υφίσταται αν και νέο κτίριο η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και ειδικότερα για την πρόσβαση στις τουαλέτες…».
Κραυγή αγωνίας στο Περιφερειακό
Το αίτημα των νεφροπαθών συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κυριακής 13/12 μετά από εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέτας Πανδή, η οποία ζήτησε από το Σώμα να ψηφίσει υπέρ:
1/ Άμεσης προτεραιότητας – αναγκαιότητας προκήρυξης θέσης διευθυντή ιατρού νεφρολόγου.
2/ Κάλυψης των κενών σε ειδικευμένες νοσηλεύτριες και τραυματιοφορείς με βάση τον αριθμό και τις ανάγκες των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών.
3/ Ενίσχυσης της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής για την εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ
4/ Συνέχισης της ομαλής χορήγησης του μηνιαίου διατροφικού επιδόματος.
Τέλος, καθώς, όπως δηλώνουν οι νεφροπαθείς αναγκάζονται να μεταβαίνουν εκτός Κερκύρας για την παροχή υπηρεσιών υγείας καθώς και να χρησιμοποιούν ιδιώτες ιατρούς για τις συνταγογραφήσεις τους, το Περιφερειακό Συμβούλιο θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να του εκθέσει τις δυσκολίες που υπάρχουν, με στόχο τη βελτίωση του καθημερινού αγώνα των ασθενών για τη ζωή αλλά και για την προώθηση της προκήρυξης οργανικής θέσης διευθυντή νεφρολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Η εισήγηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Και το επίδομα…
Να σημειωθεί ότι, όπως ενημέρωσε η κα. Πανδή, από τον Οκτώβριο του 2014 το διατροφικό επίδομα χορηγείται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κάθε μήνα και όχι ανά δύο μήνες, όπως ίσχυε έως τότε. «Να συνεχίσει η ομαλή καταβολή του» ζητούν οι νεφροπαθείς επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να «φτάσουμε σε καταστάσεις του 2011-2014 που έπρεπε να είμαστε έξω από την Περιφέρεια και το επίδομα το ψάχναμε κάθε τρεις μήνες σε άσχετες ημερομηνίες».
Τελευταία σχόλια