Η τελετή των αποκαλυπτηρίων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο νησί στο οποίο κοντά σε αυτό, βυθίστηκε ο Πρωτεύς αύτανδρος, στις 29 Δεκεμβρίου του 1940 κατά την διάρκεια περιπολίας του στην Αδριατική.
Την τελετή που επιμελήθηκε η Τοπική Κοινότητα Οθωνών, ενώ τα αποκαλυπτήρια παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος, οι βουλευτές του νομού Φ. Βάκη και Στ. Γκίκας, η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Ν. Πανδή, ο αντιδήμαρχος Οθωνών, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Δήμο Κέρκυρας.
Η ιστορία του Πρωτέα
Το “Πρωτεύς” πραγματοποίησε την πρώτη του πολεμική περιπολία στο Ιόνιο, με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μιχαήλ Χατζηκωνσταντή, από την 30ή Οκτωβρίου έως και την 5η Νοεμβρίου 1940. Κατά την περιπολία αυτή κατέπλευσε στην Πάτρα όπου διεξήγετο αεροπορική επίθεση με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να παραμείνει εν καταδύσει μέχρι το τέλος του συναγερμού.
Στις 2 του Νοέμβρη το πλοίο εξήλθε στο Ιόνιο και κατευθύνθηκε στην περιοχή της περιπολίας του. Στις 6 Νοεμβρίου και ενώ βρισκόταν στην περιοχή των Παξών υπέστη βλάβη . Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών ο κυβερνήτης του κατευθύνθηκε σε υπήνεμη περιοχή των Παξών όπου πραγματοποιήθηκε πρόχειρη επισκευή του πηδαλίου. Στην συνέχεια και αφού έλαβε διαταγή του αρχηγού στόλου να επιστρέψει στον ναύσταθμο ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής φθάνοντας στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας την 5η Νοεμβρίου 1940.
Στις 15 Νοεμβρίου ξεκίνησε για την δεύτερη πολεμική του περιπολία στο Ιόνιο, ενώ στις 26 Δεκεμβρίου του πρώτου έτους του πολέμου, το Πρωτεύς ξεκίνησε για την τρίτη και τελευταία πολεμική του περιπολία, η οποία έμελλε να τελειώσει με την βύθισή του στις 29 Δεκεμβρίου 1940.
Έχοντας φθάσει στην περιοχή περιπολίας του εντόπισε στις 29/12 εχθρική νηοπομπή, αποτελούμενη από ιταλικά μεταγωγικά πλοία τα οποία συνοδεύονταν από το ιταλικό τορπιλοβόλο ANTARES ερχόμενη από την Αυλώνα της Αλβανίας με τελικό προορισμό το Μπρίντιζι.
Το υποβρύχιο επιτέθηκε με τορπίλες εναντίον της νηοπομπής καταφέρνοντας να βυθίσει το οπλιταγωγό SARDEGNA. Μετά την εξαπόλυση των τορπιλών το ΠΡΩΤΕΥΣ έχασε το καταδυτικό του βάθος με αποτέλεσμα να ανέλθει στην επιφάνεια, να γίνει αντιληπτό και να βυθιστεί αύτανδρο στην συνέχεια με εμβολισμό από το τορπιλοβόλο ANTARES.
Η ομιλία του αντιδημάρχου Οθωνών Θεόδωρου Λουκανάρη στην εκδήλωση
Σήμερα εδώ, σε αυτό το ακριτικό νησί της πατρίδας μας, αποκαλύπτουμε το Μνημείο που στήθηκε για να τιμήσει τους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους στη βύθιση του υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΑΣ, στις 29 Δεκεμβρίου του 1940, στα βόρεια των Οθωνών. 48 άνδρες θυσιάστηκαν, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και το αγαθό της Ελευθερίας.
Το υποβρύχιο ΠΡΩΤΕΑΣ ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου 1940 για την τρίτη και τελευταία πολεμική περιπολία του, που έμελλε να τελειώσει με τη βύθισή του στις 29 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου. Το περιστατικό συνέβη όταν το υποβρύχιο επετέθη με τορπίλες κατά της εχθρικής ιταλικής νηοπομπής, καταφέρνοντας να βυθίσει ένα ιταλικό πλοίο. Με την εξαπόλυση των τορπιλών, όμως, έχασε το καταδυτικό του βάθος με αποτέλεσμα να ανέλθει στην επιφάνεια, να γίνει αντιληπτό και στη συνέχεια να βυθιστεί αύτανδρο με εμβολισμό από ιταλικό τορπιλοβόλο
Κυρίες και κύριοι
Στις δύσκολες ημέρες που περνά η πατρίδα μας, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να χτίσουμε το μέλλον παίρνοντας δύναμη από το παρελθόν. Οι θυσίες των παλαιότερων, φωτεινά ορόσημα στο πέρασμα των αιώνων, αποδεικνύουν πως κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος. Φανερώνουν τη δύναμη του λαού μας που πηγάζει από την πίστη στις αρχές της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης. Την πίστη στα πανανθρώπινα ιδανικά.
Κι εμείς σήμερα, από το Β.Δ. άκρο της πατρίδας μας, που γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αγώνας επιβίωσης και αγάπης στην πατρώα γη, με τη σεμνή αυτή εκδήλωση, αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα 48 παλληκάρια του ΠΡΩΤΕΑ και με την αποκάλυψη του Μνημείου τους αποδίδουμε στην ιστορική μνήμη και τις επόμενες γενιές.
Τελευταία σχόλια