Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ιονίων Νήσων:
«Στη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων (20/7/15) συζητήθηκαν αιτήσεις εκπαιδευτικών για απόδοση δεύτερης ειδικότητας, για χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών, για ανάκληση αποσπάσεων σε ΚΠΕ και ΚΕΠΛΗΝΕΤ, για άδειες άνευ αποδοχών καθώς και για αποσπάσεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.
Ο αιρετός της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (που στηρίζει το ΠΑΜΕ) στο ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων, συνάδελφος Διονύσης Γεωργόπουλος (αναπλήρωνε τον Γιάννη Μπορμπότη), έκανε τις ακόλουθες τοποθετήσεις – παρεμβάσεις ανά θέμα (σημ. το θέμα 1 αφορούσε επικύρωση πρακτικών γι’ αυτό δεν περιλαμβάνεται):
Θέμα 2:
Εκπαιδευτικός που αιτείται απόδοση 2ης ειδικότητας, για την οποία είναι προαπαιτούμενη η κτήση πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας (ΑΣΠΑΙΤΕ κλπ), θεωρείται αυτονόητο ότι καλύπτει αυτήν την τυπική – νομική απαίτηση λόγω της επαγγελματικής ιδιότητάς του, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεθεί σε αμφιβολία.
Θέμα 3:
Επισημαίνουμε ότι οι αιτήσεις άνευ αποδοχών αποτελούν την άδεια με τους χειρότερους όρους (οικονομικούς – συνταξιοδοτικούς). Πολλοί συνάδελφοι, ιδιαίτερα νέοι και χαμηλόμισθοι που εργάζονται μακριά από τις εστίες τους, ζητούν την άδεια αυτή προκειμένου να επιβιώσουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (κατ αρχήν κοντά στα σπίτια τους και χωρίς νοίκι) ή ακόμη και στο εξωτερικό. Ακόμη υπάρχουν και περιπτώσεις που αιτούνται την άδεια εξαιτίας της απουσίας κοινωνικής πολιτικής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανατροφή τέκνου. Όλα αυτά δείχνουν την αναλγησία με την οποία οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το λαό μας και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να προσφέρουν «γη και ύδωρ» στην καπιταλιστική ανάπτυξη.
Θέμα 4:
Με αφορμή την αίτηση ανάκλησης απόσπασης εκπαιδευτικού στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κέρκυρας, επισημαίνουμε ότι είναι απαράδεκτοι οι όροι εργασίας των τεχνικών υπεύθυνων και ότι ο φόρτος εργασίας τους είναι μεγάλος αλλά και είναι δραματική η κατάσταση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ και των σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής (και όλων των υπόλοιπων εργαστηρίων), εξαιτίας της απουσίας χρημάτων για λειτουργικά έξοδα και υποδομές στήριξης.
Θέμα 5:
Σχετικά με τις αιτήσεις εκπαιδευτικών αδειών με αποδοχές:
Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής χορήγησής τους (τέλος 2014), που έγινε βάσει της σχετικής περσινής υπουργικής εγκυκλίου, η δυνατότητα χορήγησης ή μη για το σύνολο των εκπαιδευτικών βρίσκεται στο ΑΠΥΣΔΕ. Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας μη εκδίδοντας νέα φετινή εγκύκλιο για αιτήσεις και μη χορηγώντας τις πιστώσεις που απαιτούνται οδηγεί τα ΑΠΥΣΔΕ στο να απορρίπτουν τέτοιες αιτήσεις.
Διαφωνούμε με την εισήγηση, δηλαδή με το να απορριφτούν οι αιτήσεις και προτείνουμε στο ΑΠΥΣΔΕ να ψηφίσει την παρακάτω θέση προς το Υπουργείο Παιδείας:
«Το ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων είναι θετικό στην έγκριση αιτήσεων αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης συναδέλφων με αποδοχές. Ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα (νέα εγκύκλιος, χρηματοδότηση) προκειμένου να υλοποιηθεί το δικαίωμα των συναδέλφων στην υπηρεσιακή εκπαίδευση, το οποίο είχε ανασταλεί μέχρι το 2014 (προσωρινά) εξαιτίας των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας».
Θέμα 6:
Σχετικά με τις αποσπάσεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων:
Οι διοικητικές θέσεις πρέπει να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού.
Στην περίπτωση που υπάρχουν θέσεις που έχουν να κάνουν με καθοδήγηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ή με άλλου είδους έργο για το οποίο είναι προφανής η αναγκαιότητα να ασκείται από εκπαιδευτικούς, θεωρούμε ότι οι θέσεις αυτές πρέπει να θεσμοθετηθούν από το ΥΠΟΠΑΙΘ, να οριοθετηθούν και να προκηρυχθούν, με 100% αντικειμενικά και μοριοδοτούμενα κριτήρια. Οι Διευθύνσεις, όπως και η Περιφερειακή Διεύθυνση, πρέπει έγκαιρα να προκηρύσσουν τις κενές θέσεις για τα εν λόγω αντικείμενα, ώστε να είναι γνωστές σε όλους τους εκπαιδευτικούς και κατόπιν να γίνονται οι αιτήσεις.
Οι αποσπάσεις σε διοικητικές θέσεις να σταματήσουν να λειτουργούν σαν εργαλείο για μη υπηρέτηση οργανικών θέσεων, σαν μέσο συγκέντρωσης μορίων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά και σαν έκφραση αξιολόγησης συναδέλφων από την εκάστοτε διοίκηση που γίνεται με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια.
Αποσπάσεις συναδέλφων θα υπερψηφίσουμε μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας και για πολύ σοβαρούς κοινωνικούς λόγους, σε περιπτώσεις που πρέπει να επιδειχθεί η πρέπουσα αλληλεγγύη. Για τις περιπτώσεις που δεν έχουμε εικόνα αν εμπίπτουν στα κριτήρια αυτά ψηφίζουμε λευκό και κατά στις υπόλοιπες.
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το ΑΠΥΣΔΕ εξετάζει μόνο τις αποσπάσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα αποσπάσεων αφήνεται εντελώς ανεξέλεγκτο, απόλυτη θυσία στο βωμό των εξυπηρετήσεων και των διακρίσεων που συνεχίζει και η σημερινή «αριστερή» κυβέρνηση όπως έκαναν οι προηγούμενες σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του κλάδου.
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι στο θέμα της χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών η εισήγηση της διοίκησης πέρασε με ψήφους 4 υπέρ και ένα κατά (αιρετός ΠΑΜΕ). Ούτε ο αιρετός των ΣΥΝΕΚ στήριξε τη θέση μας. Από πλευράς μάλιστα του μέλους του ΑΠΥΣΔΕ και Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Λευκάδας κ. Μιλτιάδη Γκαμπρέλα (αναπλήρωνε τη Διευθύντρια της Κέρκυρας) τέθηκε η άποψη ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, με βάση τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα, μπορούν κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές χωρίς να χρειάζονται άδεια, χωρίς να αντικρουστεί από το νέο Περιφερειακό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Γκούση. Η λογική αυτή βάζει πλάτη στην πλήρη κατάργηση ενός ακόμη δικαιώματος του κλάδου. Μάλιστα, στο αίτημα του αιρετού του ΠΑΜΕ να μπει σε ψηφοφορία η θέση του (βλ. θέμα 5) και να υιοθετηθεί από το ΑΠΥΣΔΕ, η απάντηση του κ. Περιφερειακού ήταν ότι «δεν μπορούμε να υποδείξουμε την πολιτική που θα ακολουθήσει το Υπουργείο». Με το πρόσχημα αυτό δεν έθεσε την πρόταση σε ψηφοφορία και δεσμεύτηκε απλώς να μεταφέρει την άποψη στο Υπουργείο.
Επίσης στο θέμα των αποσπάσεων εγκρίθηκε το σύνολο των αιτήσεων, με μόνα λευκά σε κάποιες περιπτώσεις από πλευράς αιρετού του ΠΑΜΕ. Ο κ. Περιφερειακός δήλωσε ότι η μόνη πηγή για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες είναι οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, αφού υπάρχει τέλμα με τις μετατάξεις και δεν θα υπάρξουν προσλήψεις διοικητικών. Προεξόφλησε ότι θα πάμε σε νέο γύρο αποσπάσεων στις διοικητικές θέσεις, αφού θα παραμείνουν μεγάλα κενά. Ενδεικτικό της αντίληψης και της κοινωνικής ευαισθησίας της νέας αριστερής Περιφερειακής Διεύθυνσης στο αίτημα του αιρετού του ΠΑΜΕ για διευκόλυνση των συναδέλφων με πρόβλημα υγείας ήταν ότι «δεν θα κάνουμε τις διευθύνσεις Νοσοκομεία».
Τελευταία σχόλια