Παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι συνθήκες κράτησης παραμένουν απογοητευτικές λόγω κυρίως της παλαιότητας του κτιρίου που στη μεγάλη του (υπεραιωνόβια) ιστορία είχε χρήση και ως σωφρονιστήριο και ως νοσοκομείο!
Από τις πρώτες ακτινωτές στην Ευρώπη
Αποτελούν ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη δείγματα του «πρωτοποριακού», για το 19ο αιώνα, σχεδιασμού φυλακών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι παραλλαγή τα αρχαιότερα δείγματα μία «συγχρονισμένη» παραλλαγή των αμερικανικών φυλακών «Eastern State» στην Πενσυλβάνια.
Κατασκευάστηκαν το 1831 από τους Άγγλους κάτω απο την κατοχή τους βρισκόταν την περίοδο εκείνη το νησί, ενώ για την ανέγερσή τους χρησιμοποιήθηκαν σχέδια του φημισμένου τότε για τη σκληρότητα της πολιτικής σωφρονισμού που είχε επιβάλλει, Άγγλου πολιτικού Jeremy Bentham.
Στη σύγχρονη ιστορία τους, πολλές φορές οι Φυλακές Κέρκυρας βρέθηκαν υπό κατάληψη, αναταραχή ή έγιναν αποδράσεις και απόπειρες αποδράσεων.
Η μεγάλη εξέγερση του 1987
Κρατούμενοι το 1987, στην ταράτσα του διοικητηρίου των φυλακών,
διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης στο “κολαστήριο της Κέρκυρας”
Στις 5 Φεβρουαρίου του 1987 ξεκίνησε εξέγερση στις φυλακές της Κέρκυρας. Και τότε, το σωφρονιστικό ίδρυμα της Κέρκυρας ήταν από τα πιο σκληρά που υπήρχαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Μηχανή του Χρόνου», ο Τύπος της εποχής και πολλοί κρατούμενοι το αποκαλούσαν «κολαστήριο». Οι τρόφιμοι της φυλακής με υποκινητές τους γνωστούς βαρυποινίτες Χάρη Τεμπερεκίδη, Βαγγέλη Ρωχάμη και Κυριάκο Παπαχρόνη, εξεγέρθηκαν ζητώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης. «Εξεγερθήκαμε στους γδάρτες των ονείρων μας», έγραφε ένα από τα πανό που είχαν αναρτήσει οι κρατούμενοι. Αρχικά σταμάτησαν να τρώνε και αρνούνταν τα επισκεπτήρια, αλλά τα πράγματα χειροτέρεψαν με αποκορύφωμα το κάψιμο του διοικητηρίου. «Κάψαμε το σύμβολο των βασανιστηρίων μας», ανέφερε ο πρώην κρατούμενος στην Κέρκυρα, Χρήστος Ρούσος. Η εξέγερση πήρε διαστάσεις. Πολλοί κρατούμενοι άρχισαν να αλληλοχτυπιούνται, καθώς θεωρούσαν κάποιους συγκρατούμενούς τους προδότες, και «τσιράκια» του διευθυντή και των σωφρονιστικών υπαλλήλων. «Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε γουρούνια», φώναζαν στα διαγγέλματα τους και απαιτούσαν πιο ανθρώπινες συνθήκες. Η εξέγερση κατεστάλη με την εισβολή των ΜΑΤ, αλλά οι κρατούμενοι κατάφεραν να περάσουν τα μηνύματά τους στην κοινωνία….
Μεγάλη απόδραση 44 κρατουμένων από τις φυλακές Κέρκυρας
Η καμένη φυλακή της Κέρκυρας, λίγο μετά την απόδραση του Μαρτίου του 1996
Πρόκειται για μία από τις εντυπωσιακότερες αποδράσεις που έχουν συμβεί στην Ελλάδα, στο… «πάνθεον» μαζί με αυτή του Παλαιοκώστα με το ελικόπτερο στον Κορυδαλλό…
Το Μάρτιο του 1996, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδων κατάληψη των Φυλακών από τους κρατούμενους, τό ΄σκασαν 44 μέσα από τούνελ 250 μέτρων!
Επρόκειτο για μια άριστα οργανωμένη απόδραση, με χρήση μίνας, μέρους του αποχετευτικού δικτύου που είχε κατασκευαστεί επί αγγλοκρατίας στην Κέρκυρα.
Οι φήμες αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι κρατούμενοι που οργάνωσαν την απόδραση βρήκαν στο διοικητήριο ή τους μεταφέρθηκε από έξω από τις φυλακές, σχεδιάγραμμα με τις υπόγειες στοές (μίνες) που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο των φυλακών.
Εκμεταλλεύτηκαν την αναταραχή αλλά και την απουσία ελέγχου λόγω της κατάληψης, σκάβοντας και καθαρίζοντας τις στοές με κατάληξη τον πίσω χώρο του 3-4 Γυμνασίου.
Ειρωνικό το γεγονός ότι στο προαύλιο του σχολείου ήταν εγκατεστημένα τα πανελλαδικής εμβέλειας Μ.Μ.Ε., link για ζωντανές συνδέσεις αλλά και εκατοντάδες αστυνομικοί, ωστόσο, κανείς δεν πήρε χαμπάρι τη νυκτερινή επιχείρηση εξόδου των κρατουμένων.
Η απόδραση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα αλλά οι αστυνομικοί τους εντόπισαν λίγο μετά τις 7 και μάλιστα από τις στίβες με τα ρούχα των Αλβανών που υπήρχαν στο σημείο που οδηγούσε το λαγούμι πίσω από το κτίριο του γυμνασίου.
Επί ημέρες είχε εξαπολυθεί ανθρωποκηνυγητό για τη σύλληψη των δραπετών, ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς (Αλβανοί υπήκοοι που προφανώς ξέφυγαν στη χώρα τους) δεν συνελήφθησαν ποτέ…
Η αιματηρή επιχείρηση του 1997
Τον Αύγουστο του 1997 γίνεται νέα απόδραση από τις Φυλακές Κέρκυρας. Κρατουμένοι παραβιάζουν τις τρεις πόρτες που χωρίζουν τις ακτίνες από την κεντρική πύλη. Απειλούν με αυτοσχέδια μαχαίρια και ένα ψεύτικο όπλο τους φύλακες. Ξεκινά συμπλοκή. Οι πυροβολισμοί δεν σταματούν την απόδραση 15 κρατουμένων, οι οποίοι πήραν όμηρο και έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, τον οποίο στη συνέχεια άφησαν ελεύθερο. Τρεις δραπέτες τραυματίζονται, ο ένας πολύ σοβαρά.
Πηγές: mixanitouxronou.gr, enet.gr, makthes.gr
Τελευταία σχόλια