Στο πλευρό των εργαζομένων στο αεροδρόμιο βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, η αντιπεριφερειάρχης Νικολέτα Πανδή και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, ο πρώην βουλευτής Στέφανος Σαμοΐλης, ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γουλής, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Καββαδίας και Άρης Μπαλής, ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Γεωργόπουλος και φυσικά οι πρόεδροι των δύο σωματείων των εργαζομένων στην ΥΠΑ Γιώργος Μαυρωνάς και Βάιος Καραγιάννης. Από την Αθήνα για να παραστεί στη διαμαρτυρία των εργαζομένων στο αεροδρόμιο ήρθε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) Βασίλης Αλεβιζόπουλος.
Ο αερολιμενάρχης έκλεισε την πρόσβαση
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 9 το πρωί στον εξωτερικό χώρο των αναχωρήσεων εσωτερικού, με τους συγκεντρωμένους να περιμένουν την άφιξη του κλιμακίου της Fraport, που είχε προγραμματιστεί για τις 10. Στο χώρο είχε παραταχθεί από νωρίς αστυνομική δύναμη, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια και σε συνεννόηση με τον αερολιμενάρχη είχαν αποκλείσει την είσοδο στους χώρους και τα γραφεία της ΥΠΑ, στον πρώτο όροφο.
Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να απομακρυνθεί η αστυνομία και ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ εξέφρασε την έντονη αγανάκτησή του για τον αποκλεισμό των εργαζόμενων, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη διαχείριση της κατάστασης από τον αερολιμενάρχη Κέρκυρας. Μάλιστα ο κ. Αλεβιζόπουλος επικοινώνησε με τον υποδιοικητή της ΥΠΑ κ .Κάρολο Λάμπρου και ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπήρχε σχετική εντολή. Όταν η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική ζήτησε την απομάκρυνση της αστυνομίας και καταφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του αερολιμενάρχη Κέρκυρας. Όπως δήλωσε ο κ. Αλεβιζόπουλος στα υπόλοιπα αεροδρόμια δεν υπήρξε ανάλογη συμπεριφορά, με αποκλεισμό εισόδου για τους εργαζόμενους της ΥΠΑ, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις συνομίλησαν με τα στελέχη της Fraport.
Persona non grata
Είχε προηγηθεί το τελεσίγραφο Γαλιατσάτου που διαμήνυσε στη Fraport και δια βήματος περιφερειακού συμβουλίου αλλά και με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η γερμανική κοινοπραξία είναι ανεπιθύμητη στα Ιόνια Νησιά. Με τούτα και μ’ εκείνα οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ήρθαν και περιηγήθηκαν από την αίθουσα VIP στο διάδρομο προσγείωσης και από εκεί στις υποδομές του αεροδρομίου χωρίς να συναντήσουν εκπρόσωπο των τοπικών αρχών, ούτε και των εργαζομένων.
Με χαρτί και μολύβι έσβηναν και έγραφαν, έκαναν παρατηρήσεις και ζητούσαν διευκρινήσεις. Μάλιστα, σταμάτησαν στον πυροσβεστικό Σταθμό του αεροδρομίου και ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες για τη λειτουργία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς έγινε ήδη δεκτό το αίτημα για παράταση των εγγυητικών που έχουν κατατεθεί από τις αναδόχους εταιρείες, η Fraport δεν είναι απίθανο να καταγράφει τα «προικώα» προκειμένου να πιέσει για χαμηλότερο τίμημα, καθώς οι πιθανές ατέλειες και αδυναμίες των υποδομών στα αεροδρόμια θα αποτελέσουν βέλη στη φαρέτρα της εταιρείας για πιο ευνοϊκή συμφωνία.
Κι έφυγαν
Στη συνέχεια και ενώ στις 11 περίπου το πρωί, είχαν διαλυθεί οι συγκεντρωμένοι (που δεν ήταν όσοι αναμενόταν) οι εκπρόσωποι της Fraport έφυγαν ανενόχλητοι, αφού είχαν κάνει την επιτόπια καταγραφή που ήθελαν. Κατά την αναχώρησή τους δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, υποστηρίζοντας λακωνικά ότι “δεν είναι εξουσιοδοτημένοι”.
Αναμένοντας το δημοψήφισμα
«Έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η παραχώρηση των αεροδρομίων δεν προσφέρει ούτε στην ανάπτυξη, ούτε στην οικονομία και τον τουρισμό. Και βέβαια βρισκόμαστε εδώ για να καταδείξουμε την αντίθεσή μας στην σχεδιαζόμενη καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα αεροδρόμια», τονίζει με ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος, που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της ΟΣΥΠΑ Β. Αλεβιζόπουλο, και να τον ενημερώσει για τη θέση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπως αυτή εκφράστηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα και της απρόσκοπτης λειτουργία των αεροδρομίων των νησιών μας επ’ ωφελεία των τοπικών οικονομιών, των τοπικών κοινωνιών και του εθνικού συμφέροντος.
Ο κ. Γαλιατσάτος και σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία οριστικοποίησης των όρων του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος, ενώ κινούνται και νομικές διαδικασίες.
Η Ryanair κατά των… γερμανών
Την ίδια ημέρα και ίδια ώρα της διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο, στο Επιμελητήριο η αεροπορική εταιρεία Ryanair παρουσίαζε τα σχέδιά της για την Κέρκυρα. Ανάμεσα στα άλλα συζητήθηκε και το θέμα της εκποίησης των 14 αεροδρομίων από την κοινοπραξία της Fraport. Ο Εμπορικό Δ/ντης του αερομεταφορέα David O’ Brien και οι εκπρόσωποι της Ryanair κατέθεσαν την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας μονοπωλιακού καθεστώτος και την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελέσει εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη και την οικονομία, ενώ επεσήμαναν και τον κίνδυνο αύξησης των τελών χρήσης.
Τελευταία σχόλια