Το κείμενο της ΕΛΜΕ
Αδιαφανείς διαδικασίες και εξωθεσμικές συμπεριφορές υιοθετούνται από το Δήμο Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στα θέματα εκπαίδευσης, οι οποίες θυμίζουν τις χειρότερες πρακτικές των προηγούμενων διαχειριστών της τοπικής και περιφερειακής εξουσίας.
Ο Δήμος Κέρκυρας εξασφάλισε, όπως ισχυρίζεσαι, την παραχώρηση από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Κέρκυρας το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Κομμένο, ώστε να καλύψει κατεπείγουσες ανάγκες σε σχολικά κτίρια. Η πρωτοβουλία αυτή που θα μπορούσε να είναι σωστή και ωφέλιμη, γίνεται όμως επικίνδυνη γιατί, άγνωστο ποιος παράγοντας ή ποιό όργανο, αποφάσισε να στεγαστεί στο κτήριο αυτό το 1ο ΕΠΑΛ. Είναι προφανές για όποιον γνωρίζει ελάχιστα γύρω από την εκπαίδευση στην Κέρκυρα ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, γιατί δεν χωράνε στο κτίριο αυτό τα παιδιά του 1ου ΕΠΑΛ, αλλά και δεν εξυπηρετούνται λόγω της θέσης του. Ουσιαστικά μία τέτοια ενέργεια διαλύει την τεχνική εκπαίδευση της Κέρκυρας.
Αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας με επιλεκτικά προσκεκλημένους συνομιλητές και απουσία των άμεσα ενδιαφερόμενων αποφασίστηκε οι μαθητές του δημοτικού Λακόνων να πάνε από το Γυμνάσιο Σκριπερού στο Γυμνάσιο Λιαπάδων. Εκτός του ότι η σύσκεψη αυτή δεν είχε καμία θεσμική αρμοδιότητα να πάρει τέτοιου είδους απόφαση, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα δύο εν λόγω γυμνάσια βρέθηκαν στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα το 2011 με τη Διαμαντοπούλου Υπουργό Παιδείας, στο στόχαστρο προκειμένου να κλείσει το ένα τουλάχιστον από τα δύο. Πρόκειται για δύο μικρά σχολεία για τα οποία η εκπαιδευτική κοινότητα έχει καταλήξει εδώ και χρόνια ότι η λειτουργία τους είναι εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά ακόμη και για ιστορικούς λόγους αναγκαία. Αλλαγές στους μαθητές οι οποίοι πηγαίνουν σε καθένα από αυτά πρέπει να γίνονται με περίσκεψη, με γνώση και συναίνεση όλων των εμπλεκομένων και πάντα με την αποδοχή της θέσης ότι και τα δύο σχολεία πρέπει να διατηρηθούν και να επιβιώσουν.
Οι παρεμβάσεις από τον Δήμο και την Περιφέρεια ξυπνάνε μνήμες από το 2011, όταν σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα απέτρεψε τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων και σχέδια στην κυριολεξία επί χάρτου χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι το σχολικό δίκτυο της Κέρκυρας είναι ελλιπές, κακοσυντηρημένο και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας σχολικών κτιρίων. Επιπλέον η ανάπτυξη του σχολικού δικτύου δεν έγινε πάντα με ορθολογικό τρόπο και με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το πρόβλημα των παράνομων εγγραφών και μετεγγραφών δημιουργεί σχολεία τα οποία λειτουργούν με μαθητικό πληθυσμό πάνω από τις δυνατότητες της υποδομής τους και άλλα σχολεία τα οποία υπολειτουργούν. Το σύνολο όμως των σχολείων της Β/θμιας εκπαίδευσης επιτελούν ένα χρήσιμο ρόλο ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται αναντικατάστατος, γι΄ αυτό και κανένα σχολείο δεν πρέπει να κλείσει. Εκείνο το οποίο χρειάζεται κατεπειγόντως είναι ένα οργανωμένο και σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα σχολικής στέγης για όλο τον νομό και όχι παρεμβάσεις όπως αυτές του Δήμου και της Περιφέρειας, οι οποίες οδηγούν, έμμεσα ή άμεσα, σε κλείσιμο σχολείων. Θα ήταν όνειδος για τους νέους διαχειριστές της εξουσίας να επιχειρήσουν να κάνουν ότι δεν μπόρεσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ δηλαδή να κλείσουν σχολεία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο απευχόμαστε, είναι σαφές ότι σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος της Κέρκυρας θα βρεθεί απέναντι. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας απευθύνεται προς όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα της παιδείας στο νησί και τους καλεί σε έναν ειλικρινή διάλογο με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας παιδείας του τόπου μας.
Η απάντηση Νικολούζου
Απαντώντας στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Δήμου για το κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 1ο ΕΠΑΛ, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος δήλωσε:
«Μου προκαλεί εντύπωση, το επιθετικό πνεύμα της ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, σχετικά με την πρωτοβουλία του Δήμου να αναζητήσει κτήριο για την μεταστέγαση των Τεχνικών Λυκείων.
Σε ότι αφορά τον Δήμο, θέλω να ενημερώσω την ΕΛΜΕ ότι δεν υπάρχει απόφαση εν κρυπτώ.
Ο Δήμος από το θεσμικό του ρόλο ανέλαβε πρωτοβουλία – και αυτό είχε συζητηθεί με το Δ.Σ της ΕΛΜΕ – να αναζητήσει άμεσα κτήριο προκειμένου να μεταστεγαστούν τα Τεχνικά Λύκεια, αφού το κτήριο που στεγάζονται σήμερα έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνο.
Η μεταστέγαση του 1ου ΕΠΑΛ στο κτήριο που παραχωρείται από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης , φυσικά και θα συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς και κυρίως με την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν την ανακοίνωση του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας που μιλάει για «αστοχίες και επικίνδυνες πρωτοβουλίες από πλευράς του Δήμου»
Η νέα Δημοτική Αρχή κινήθηκε άμεσα προκειμένου να βρεθεί λύση σε ένα σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την ασφάλεια των μαθητών και χρονολογείται από το 2004, όταν το κτήριο των Τεχνικών Λυκείων κρίθηκε επικίνδυνο. Να σημειώσουμε ότι χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση επιδεινώνεται.
Θα περίμενε κανείς από την ΕΛΜΕ να συμβάλει δημιουργικά, με συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος και να μην επιτίθεται κατά αυτόν τον τρόπο στο Δήμο.
Τελευταία σχόλια