Το διήμερο περιλάμβανε ομιλίες, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ναύπλιο, ο κ. Νικολούζος είχε επαφές με άλλους δημάρχους του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» για την ενεργοποίηση και διεύρυνση του Δικτύου.
Το Δίκτυο συστάθηκε το 2007, με πρωτοβουλία του Δήμου Κερκυραίων και ιδρυτικά μέλη το Ναύπλιο, την Αίγινα, την Αμμόχωστο και το Κόπερ της Σλοβενίας
Ο χαιρετισμός Νικολούζου
Κυρίες και κύριοι.
Αγαπητοί φίλοι
Από την γενέτειρα του Ιωάννη Καποδίστρια χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση μνήμης και τιμής, για το μεγάλο Κυβερνήτη.
Ο τόπος, ξυπνάει συναισθήματα και ζωντανεύει ιστορικά γεγονότα, εδώ στο Ναύπλιο την πρώτη πρωτεύουσα της πατρίδας μας, έμελλε να γραφτεί το τέλος ενός μεγάλου ηγέτη.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της νεώτερης ευρωπαϊκής Ιστορίας, Η προσφορά του για την πορεία των Λαών μας, μπορεί να χαρακτηρισθεί καθοριστική.
Συνέδεσε το όνομα του με πολλά σύγχρονα κράτη, πρώτα απ’ όλα με την Ελλάδα και τα Επτάνησα, την Κύπρο και την Ιστρία, σημερινό “Κόπερ Σλοβενίας”, λόγω καταγωγής, αλλά και με τη Ρωσία, την Ελβετία και την Αυστρία, όπου εργάστηκε ως σπουδαίος διπλωμάτης. Πρωτοστάτησε και καθιερώθηκε σε μια διαπολιτισμική διεθνή κοινότητα ως εκφραστής του ευρωπαϊκού ιδεώδους.
Ο Καποδίστριας, ως ηγέτης της νεότερης Ελλάδας, στην βραχύβια δυστυχώς θητεία του, παραμένει το πρόσωπο εκείνο που σημάδεψε με τη δράση του τις δεκαετίες που ακολούθησαν.
Τις σημάδεψε ποικιλοτρόπως. Ακόμη και σήμερα, θυμόμαστε τις πρωτοβουλίες του, αλλά και τα εμπόδια που συνάντησε. Ακόμη και σήμερα, η έννοια ενός «κυβερνήτη», παραμένει ισχυρή στην συλλογική συνείδηση του μέσου Έλληνα, ακριβώς επειδή ο Καποδίστριας υπήρξε Κυβερνήτης, στην κυριολεκτική έννοια του όρου.
Η ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια, προκαλεί εντύπωση, με την πολυσχιδή δραστηριότητα και την ποικιλία των ζητημάτων που τον απασχόλησαν. Στην ουσία, ένας άνθρωπος που προήλθε από την ευγενέστερη παράδοση του Διαφωτισμού, βρέθηκε να διαχειρίζεται ζητήματα που είχαν άμεση σχέση με την αναπτυσσόμενη αποικιοκρατία, με την πρώτη βιομηχανική επανάσταση, με την εξέλιξη των αρχών της Γαλλικής επανάστασης, που οδηγούσε τους λαούς σε αναζήτηση της εθνικής τους ταυτότητας μέσα σε ένα πλαίσιο που τους υποχρέωνε σε σκληρούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Η θέση του Κυβερνήτη της Ελλάδας, δεν προσφέρθηκε στον Καποδίστρια για λόγους συγκυρίας. Ήταν ακριβώς ο άνθρωπος που επηρέασε όσο λίγοι το πολιτικό κλίμα της εποχής. Η θητεία του στην πολιτική αναδιοργάνωση της Ελβετίας, ήταν τόσο αξιόλογη και σημαντική, ώστε ακόμη και σήμερα, οι θεσμοί που οργάνωσε παραμένουν ζωντανοί και επιτυχείς. Η πολιτική διαθήκη του Καποδίστρια δεν αποτυπώθηκε ποτέ σε ένα φυσικό έγγραφο. Την έγραψε με την πολιτική του πρακτική και την υπέγραψε με το αίμα του.
Σήμερα, οι Έλληνες, σοφότεροι και πιο έμπειροι, μετά από τόσες δεκαετίες ζωντανής πολιτικής παρουσίας, μπορούμε να υποψιαστούμε τι εξέλιξη θα είχε ο τόπος μας αν καταφέρναμε τότε να ξεπεράσουμε τον τοπικισμό και την έμφυτη δυσπιστία μας, επιτρέποντας στον τότε Κυβερνήτη μας, μερικά χρόνια ακόμη παραγωγικής δράσης.
Η Κέρκυρα είναι περήφανη που γέννησε αυτή η μεγάλη προσωπικότητα, προσωπικότητα σπάνιας εμβέλειας και παγκόσμιας αναγνώρισης, που έθεσε τις πολιτειακές βάσεις της σημερινής Ελλάδας.
Ο Καποδίστριας όχι μόνο θυσίασε δόξα και πλούτη για να έρθει στην Ελλάδα, αλλά ξόδεψε και όλη του την περιουσία για να βοηθήσει στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους.
Προχώρησε με τολμηρά και γενναία βήματα στη οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, ανασυγκρότησε την οικονομία, αναδόμησε τις κατεστραμμένες πόλεις, γέμισε με σχολεία την Ελληνική επικράτεια, ανασύνταξε τον στρατό, οργάνωσε την Εκκλησία, τη δικαιοσύνη, την υγεία, τη γεωργία, εμφύσησε αίσθημα ασφάλειας στον λαό, έδωσε διπλωματικές μάχες για την επέκταση της Ελληνικής επικράτειας.
Αγαπητοί φίλοι
Ο ‘”Δήμος Κερκυραίων” το 2007 ανέλαβε την πρωτοβουλία της σύστασης δικτύου πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» με έδρα την γενέτειρα του Κυβερνήτη. Η πόλη σας, μαζί με τη δική μας την Αίγινα την Αμμόχωστο και το “Κόπερ Καποδίστριας της Σλοβενίας” αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη αυτού του δικτύου. Σκοπός του δικτύου ήταν να προστεθούν και άλλες πόλεις της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν σχέση με τον Ιωάννη Καποδίστρια, ενδυναμώνοντας έτσι αυτή την προσπάθεια. Δυστυχώς μέχρι σήμερα υπήρξε μια στασιμότητα και το δίκτυο δεν είχε την ανάλογη διεύρυνση.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και στο ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η διεύρυνση του δικτύου, μπορεί να εξασφαλίσει ένα φερέγγυο πλαίσιο για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ πόλεων, στον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα, συμβάλλοντας παράλληλα στην προσπάθεια για την ανάδειξη της τοπικής και εθνικής μας ταυτότητας.
Η Νέα δημοτική αρχή του Δήμου Κέρκυρας θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδυνάμωση του δικτύου “Ιωάννης Καποδίστριας” και θα ενισχύσει με όλες του της δυνάμεις αυτήν την προσπάθεια.
Η συνεργασία των πόλεων μας, μέσω μιας ευρείας ανταλλαγής ανθρώπινου δυναμικού, και συγκεκριμένων δράσεων, θα προσδώσει μια νέα δυναμική στην προσπάθεια να γίνει περισσότερο γνωστό το έργο και το πλαίσιο αξιών του Ιωάννη Καποδίστρια, όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στη διεθνή κοινότητα
Μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών, που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των ΟΤΑ θα μας δοθεί η δυνατότητα να βελτιώσουμε, την ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και να διεκδικήσουμε την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις. Μέσα από τέτοιες προσπάθειες ενισχύεται ο ρόλος μας και η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας μας δίδαξε πολλά, και θα μας διδάσκει ολοένα και περισσότερα, αρκεί να σεβόμαστε τον βίο και την πολιτεία του. Με οδηγό τη σκέψη του ας ενώσουμε σήμερα, που τιμάμε την μνήμη του, τις δυνάμεις μας, με την ελπίδα να συμβάλουμε στην ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Για την Ευρώπη των Λαών, της ειρήνης και της ευημερίας.
Σας ευχαριστώ
Τελευταία σχόλια