Συμμετείχαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γρεβενών κ. Δαυίδ, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και ο Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Στο κήρυγμά του ο κ. Χρυσόστομος εξήρε τη σημασία της μνήμης των πιστών, παίρνοντας αφορμή από την ανάμνηση του Θαύματος της διάσωσης της Κέρκυρας από τον Άγιο Σπυρίδωνα το 1716 κατά των Τούρκων.Ανέτρεξε ιστορικά στην περιόδο της Παλαιάς Διαθήκης, όπου ο Θεός ζήτησε από τον περιούσιο λαό Του να ενθυμείται την σωτηρία του, από τη δουλεία στη γη της Επαγγελείας. Έχοντας μνήμη ένας λαός, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, είναι πραγματικά ελεύθερος, αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνος για την σημερινή εποχή, στην οποία οι λαοί δεν θα πρέπει να θυμούνται, ώστε να είναι ευκολότερα ελεγχόμενοι και να μην αντιδρούν.
Στη συνέχεια ο κ. Χρυσόστομος τόνισε την απλή ζωή του Αγίου Σπυρίδωνος, όντας ένας άνθρωπος όπως όλοι εμείς, ένας άνθρωπος όμως πονεμένος,αφού έχασε τόσο τη σύζυγό του, όσο και τη μονάκριβη κόρη του Ειρήνη. Η αγάπη του για το Χριστό έγινε τέλεια. Μπορεί να μην ήταν μορφωμένος κατά κόσμον, αλλά ήταν κατά Θεόν. Ανέλυσε με παραστατικό τρόπο στην Α΄Οικουμενική Σύνοδο τη διάκριση των Προσώπων της Αγίας Τριάδος, με τη βοήθεια ενός κεραμυδιού.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στάθηκε στη διαπροσωπική σχέση μεταξύ του λαού της Κέρκυρας με τον Άγιό του. Είναι σημείο αναφοράς είπε, για κάθε πιστό Κερκυραίο ο Άγιος Σπυρίδων, μια σχέση ανάμεσα σε έναν πατέρα και στο παιδί του. Η σχέση αυτή οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών, στην Όντως Ζωή, μια πορεία την οποία ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε να συνεχιστεί.
Τελευταία σχόλια