Πλήθος απόψεων είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αναπτυξιακή τράπεζα της ομάδας των BRICS. Παράλληλα με την θετική ή αρνητική άποψη, δηλαδή αν αυτή η συμμετοχή θα μπορούσε να καταστεί αντίβαρο του ΔΝΤ για τη χώρα μας, αξίζει να παρακολουθήσουμε τις σκέψεις που κάνει ο έγκριτος Ρώσος οικονομικός αναλυτής Βασίλι Καλτασόφ. Ο εν λόγω οικονομικός επιστήμονας είναι επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων, ο οποίος μελετά συστηματικά τις εξελίξεις στη πατρίδα μας. Αναφέρει λοιπόν μεταξύ άλλων ότι: «Πρόκειται για μια νέα κίνηση, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να αισθανθεί χώρα, που δεν είναι παρίας, αλλά είναι έτοιμη και ικανή για συνεργασία και το βασικότερο, χώρα, που αντιμετωπίζεται σήμερα κατ’ αυτόν τον τρόπο…» Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο οικονομολόγος αναλυτής Βασίλι Καλτασόφ στο ράδιο «Σπούτνικ», εκτιμώντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει τώρα να ενταχθεί στην Τράπεζα των BRICS, αλλά μπορεί να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή, δηλαδή να επιδείξει την έναρξη μιας ενταξιακής διαδικασίας στις δομές των BRICS. Και αυτό θα είναι αντίβαρο στην αναγκαστικά επώδυνη συνεργασία της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Κατά τη γνώμη λοιπόν του Β. Καλτασόφ η Ελλάδα – και αυτό είναι το αξιόλογο της υπόθεσης – δεν χρειάζεται πρόσθετα δάνεια, αλλά κίνητρα ανάπτυξης. «Δεν χρειάζεται να βοηθήσουμε την Ελλάδα με χρήματα. Χρειάζεται να την βοηθήσουμε μέσω της αγοράς, με την πώληση των προϊόντων της, με τουριστικές ροές και αποκατάσταση της Ελληνικής Βιομηχανίας της, συμπεριλαμβανομένων των Ναυπηγείων, τα οποία κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν από τους Έλληνες εφοπλιστές, που στράφηκαν στη Ν. Κορέα», εκτιμά ο Β. Καλτασόφ, ο οποίος θεωρεί ότι «Για την Ελλάδα χρειάζονται κίνητρα Ανάπτυξης. Το χρέος και η έλλειψη χρημάτων προκαλούν μόνο εμπόδια στην κίνηση προς αυτά τα κίνητρα. Για την Ελλάδα είναι αντικειμενικά απαραίτητη η διαγραφή του χρέους, αλλά μπορεί να μην γίνει τώρα, διότι η σημερινή κυβέρνηση δεν το θέλει και η κοινωνία φοβάται ότι η διαγραφή του χρέους θα οδηγήσει στην εκδίωξη της Ελλάδας από την ΕΕ, πράγμα, που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή, σε σχέση με σήμερα».
Είναι απολύτως βέβαιο ότι το συνεχές και αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ρώσων και όχι μόνο αυτών, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τα ανοίγματα τους προς σ’ αυτήν, είναι φυσικό να μεγαλώνουν τις ανησυχίες των Αμερικανών… Χαρακτηριστικό δείγμα είναι και η συνέντευξη του πρώην αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, την οποία έδωσε πριν από μερικές ημέρες στην πολιτική επιθεώρηση Harvard Political Review (HPR). Σ’ αυτήν την πολύ συζητημένη συνέντευξη ο Σπέκχαρντ, προτίμησε να εστιάσει τα σχόλιά του στην κρίση που μαστίζει την Ελλάδα , στο Ευρώ και στο επαπειλούμενο ενός Grexit…
«Μου προκαλεί εκνευρισμό και αγωνία το γεγονός ότι μέχρι πολύ πρόσφατα η Ευρώπη δε έδινε σημασία στα γεωστρατηγικά ζητήματα που διακυβεύονται από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη χώρα μας. Ξεκαθαρίζοντας στη συνέχεια λέγοντας ότι «Ευρώπη», ίσον Γερμανία της Μέρκελ, συνεχίζει: «Πρόσφατες δηλώσεις από το Βερολίνο αποδεικνύουν ότι ακόμη δεν κατανοούν πλήρως και δεν δίνουν την αρμόζουσα σημασία στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε επίπεδο γεωστρατηγικών εξελίξεων». Το HPR έσπευσε να διευκρινίσει , προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες σε τι ακριβώς αναφερόταν ο πρώην πρέσβης, ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ η Ελλάδα θα στραφεί υποχρεωτικά και προς τη Ρωσία και τότε η Αθήνα μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό βαθμό ρυθμιστής της ενεργειακής αυτονομίας ολόκληρης της Ευρώπης. Με βάσει πάντα τη συνέντευξη το άρθρο, έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στις επαφές του Έλληνα υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη με την Ρωσική Gazprom και το κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο για το πέρασμα της ρωσικής ενέργειας προς την Ευρώπη. Παράλληλα ο γνωστός επενδυτής Μάρκ Φάμπερ ο αποκαλούμενος και με το ψευδώνυμο Dr Doom (Δρ όλεθρος), σημείωνε πρόσφατα : «Η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε δεν θέλουν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα τις χτυπήσουν την πόρτα άλλοι παίχτες, όπως η Ρωσία και Κίνα». Γι’ όλες λοιπόν τις καθοριστικά ιστορικές αποφάσεις υπάρχει και η κρίσιμη ώρα… Στη περίπτωση της πατρίδας μας, όταν θα μας έχουν στραγγίξει τελείως… Όταν θα έχουν απαξιώσει το όποιο αριστερό ανάχωμα είχε υψώσει ο Λαός με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών… Όταν την κάθε προσπάθεια ανατροπής την αφήνουμε να ποδοπατηθεί από την νεοφιλελεύθερη χρηματιστηριακή – τοκογλυφική μπότα με τις συνεχείς προαποφασισμένες από τη πλευρά τους, ατελέσφορες διαπραγματεύσεις… Τότε οπωσδήποτε θα είναι εντελώς αργά για έναν άλλο δρόμο…
Τελευταία σχόλια