Σίγουρα βιώνουμε το τέλος μιας μακράς χρονικής περιόδου όπου οι ΗΠΑ και η Ευρώπη με διαφόρους τρόπους, κυρίως οικονομικούς αλλά και στρατιωτικούς είχαν την παγκόσμια ηγεμονία. Σήμερα όμως γίνεται αντιληπτό το προοδευτικό στρίμωγμα του παντοδύναμου κάποτε αμερικάνικου δολαρίου μέσα και από την απόφαση του κινέζικου δράκου να ιδρύσει και Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ) ! Με την ανακοίνωση από τη Κίνα της ίδρυσης, ο αρμόδιος αμερικανός υφυπουργός Νάθαμς Σις προσπάθησε να υψώσει φράχτη ασφαλείας για να αποτρέψει δυτικές χώρες να μολυνθούν από την ασιατική τραπεζική «πανούκλα», ματαίως όμως… Ως γνωστόν ο καπιταλισμός δεν δημιουργεί συναισθηματικούς δεσμούς φιλίας… Έτσι αφού ο ένας μετά τον άλλον οι μέχρι πρότινος δυτικοί ομοτράπεζοι των αμερικανών συνωστίζονταν στους κινέζικους προθαλάμους προκειμένου να γίνουν μέλη του προς ίδρυση ασιατικού τραπεζικού ιδρύματος, αναγκάστηκαν και οι ΗΠΑ να κάνουν την σχετική κωλοτούμπα…
«Συγχρηματοδότηση σε νέα προγράμματα…» ονόμασαν την αναγκαστική στροφή τους. Και η Λαγκάρντ του ΔΝΤ κρύβοντας την πικρία της που οι πρώην κούληδες έρχονται να αμφισβητήσουν την παντοδυναμία της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και των άλλων αμερικανοελεγχόμενων οικονομικών οργανισμών, δήλωσε μπροστά στις κάμερες ευτυχής που θα συνεργαστεί με την ασιατική ΑΙΙΒ. Την ίδια στιγμή που ασιατικές κυβερνήσεις αλλά και ευρωπαϊκές ακόμα, έχουν δυσαρεστηθεί από το γεγονός ότι το αμερικανικό Κογκρέσο καθυστερεί τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΝΤ μέσω της οποίας η Κίνα αλλά και άλλες αναδυόμενες οικονομίες απαιτούν να αποκτήσουν και δικαίως μεγαλύτερη επιρροή. Σύμφωνα πάντα με το οικονομικό μέγεθός τους, στις αποφάσεις αυτού του οργανισμού. Βέβαια όλα έρχονται στην ώρα τους, η μετατόπιση της παγκόσμιας παραγωγής από τις μέχρι χθες παραδοσιακές βιομηχανικές χώρες, σήμερα προς την Ασία με κυρίαρχη πάντα δύναμη τη Κίνα ήταν φυσικό επακόλουθο να αμφισβητήσει και την χάρτινη παντοδυναμία του δολαρίου… Έρχεται λοιπόν σε βάθος – όχι και τόσο μακρινού – χρόνου η ώρα που οι αμερικάνικες εκτυπωτικές μηχανές δεν θα είναι σε θέση να καλύπτουν τα γιγάντια χρέη της, αποκαλύπτοντας πλέον σε πια ακριβώς σαθρά οικονομικά θεμέλια στηρίζονταν ο παγκόσμιος χωροφύλακας. Ο οποίος όμως θα εξακολουθεί να παράγει και να εξάγει συνεχή παγκόσμιο τρόμο θανάτου με την πανίσχυρη πολεμική μηχανή που μέχρι τώρα διαθέτει… Παράλληλα με τα παραπάνω, το Πεκίνο αφήνοντας πίσω του τη παλιά σινοσοβιετική διένεξη που αποτελεί πλέον εξαιρετικά μακρινό παρελθόν, προχωρεί σε συμφωνίες με τη Μόσχα που ο πρόεδρος της Σι Τζινπίνγκ, αυτή την πολύπλευρη συνεργασία Πεκίνου – Μόσχας την χαρακτήρισε «σφαιρική συνδετικότητα». Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει και από τις δύο πλευρές έργα εξαιρετικά μεγάλης εμβέλειας και στρατηγικής σημασίας. Έργα που όταν θα ολοκληρωθούν, θα αλλάξουν κυριολεκτικά την όψη του κόσμου σε αρκετούς τομείς.
Ο συνολικός όγκος του σχεδιασμού αυτού αποτελεί την πιο θεαματική, φιλόδοξη, πολυεπίπεδη, πολυεθνική «επίθεση υποδομών» που επιχειρήθηκε ποτέ. «Ιλιγγιώδη σύλληψη» το αποκάλεσαν πολλοί ειδικοί σε παγκόσμια κλίμακα. Ένα πολυσύνθετο πλέγμα οδικών αρτηριών, λιμανιών, σιδηροδρομικών γραμμών, αγωγών πετρελαίου, καλωδίων οπτικών ινών που θα συνδέσουν την Κίνα με τη Ρωσία και θα διακλαδωθούν σ’ όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο κολοσσών άρχισε ήδη η κατασκευή του μήκους 4.000 χιλιομέτρων αγωγού που θα συνδέσει την Ανατολική Σιβηρία με τη Βορειοανατολική Κίνα και τη Ρωσική Άπω Ανατολή. Ο τομέας της ενέργειας είναι ένας άλλος βασικός κρίκος της συνεργασίας Πεκίνου – Μόσχας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης ασιατικής επιθεώρησης “Foreign Policy News” ενώ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όπως υποστηρίζει, διστάζουν να προβούν σε επενδύσεις στα
Βαλκάνια, η Κίνα ήδη προχωρεί σε παρόμοιες επενδύσεις στη Σερβία, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της στην “πράσινη ενέργεια”. Η επιθεώρηση αποκαλύπτει ότι το Πεκίνο επιδιώκει να προωθήσει το κολοσσιαίο αυτό έργο που θα έχει την ονομασία “Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού”, επισπεύδοντας την πραγματοποίηση επενδύσεων σε περιφερειακούς κόμβους και δημιουργώντας εκτεταμένο δίκτυο από κέντρα ανεφοδιασμού και γραμμές σιδηροδρομικών μεταφορών των προϊόντων της. Οι “Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού” θα περνούν από τη χώρα μας – από το λιμάνι του Πειραιά, σημαντικό διακομιστικό σταθμό στις διαδρομές τους. Φυσικά τους «Νέους δρόμους του Μεταξιού» με ότι σημαίνουν αυτοί σε φοβερά επενδυτικά ύψη, είναι ανάγκη για μας να τους θωρακίσουμε παντοιοτρόπως από κάθε είδους επικίνδυνες «κακοτοπιές» και ιδίως από τα αδηφάγα δόντια του κινέζικου δράκου… Είναι φανερό πως ανοίγονται Νέοι δρόμοι καπιταλιστικοί δυστυχώς και αυτοί, γιατί άλλοι δεν υπάρχουν… Νέοι δρόμοι που ανατρέπουν τα περί δυτικού και κυρίως στη περίπτωσή μας, γερμανικού ευρωπαϊκού μονόδρομου…
Τελευταία σχόλια