Μια όμορφη βραδιά, με τον τίτλο «Τσ’ Απόκριες και τσι Τρινές…» διοργανώνει την Κυριακή της Αποκριάς, 15 Φεβρουαρίου 2015 στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Αυλιωτών (αίθουσα Φιλαρμονικής), η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών. Στην εκδήλωση, προσκεκλημένος είναι ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία», που θα αποδώσει αποκριάτικα τραγούδια από την ξεχασμένη αλλά πλούσια – όπως αποκαλύπτεται – λαϊκή παράδοση του νησιού μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των τραγουδιών που θα αποδοθούν, περιλαμβάνονται τοπικές διασκευές αποσπασμάτων του βυζαντινού ακριτικού τραγουδιού του 11ου αιώνα, «Λιογέννητη» όπως ο «Γαζιανάκης» και η «Άρνηση». Πρόκειται, ίσως, για δύο από τα παλιότερα τραγούδια της Κέρκυρας, που συνδέθηκαν με τις γιορτές της Αποκριάς, τον μεν πρώτο καθώς στην υπόθεσή του περιλαμβάνεται και το στοιχείο της μεταμφίεσης του ήρωα της αφήγησης, στο δε δεύτερο, γιατί περιγράφει την εντυπωσιακή άρνηση μιας χωριατοπούλας σε πρόταση γάμου που της έστειλε ένα αρχοντόπουλο. Στον ίδιο κλασσικό χορευτικό ρυθμό θα αποδοθούν και τα τοπικά αποκριάτικα τραγούδια «Χτες έχασα τον άντρα μου» και «Τούτες οι μέρες το ’χουνε…». Τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών «Γειτονία» συντονίζει όπως πάντα ο Γιώργος Ανυφαντής, ενώ τη λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος.
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών Εδώ και 17 χρόνια, στους Αυλιώτες, στο βορειοδυτικότερο άκρο της Κέρκυρας έχει δημιουργηθεί αυτό το νέο πνευματικό σωματείο, με σκοπό τη διάδοση και τη μελέτη των βιβλίων, καθώς και τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της κερκυραϊκής υπαίθρου. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί στον α’ όροφο του «Πνευματικού Κέντρου Αυλιωτών», ενός σύγχρονου κτηρίου στην πλατεία του χωριού και καταλαμβάνει χώρο 120 τ.μ. περίπου. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 τόμοι, με περιεχόμενο κυρίως ελληνική, ξένη πεζογραφία και ποίηση, πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία, θρησκεία, τέχνη, ιστορία, λαογραφία, θετικές επιστήμες, παιδικά – νεανικά βιβλία και λευκώματα.
Πολύπλευρη στήριξη της Βιβλιοθήκης
Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι αρκετά από τα έως τώρα βιβλία έχουν αποκτηθεί από δωρεές ιδιωτών αλλά και πνευματικών φορέων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχουν ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματά της Δανειστικής Βιβλιοθήκης Αυλιωτών, αρκετοί και σημαντικοί φορείς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όπως είναι η Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα Ουράνη, η Βουλή των Ελλήνων, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ο Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Μουσείο Μπενάκη, το Π.Ι.Ο.Π., το Ε.Λ.Ι.Α., το Μορφωτικό Ίδρυμα της Alpha Bank, η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, τα Γ.Α.Κ. Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής, ενώ το Υπ. Παιδείας έχει χορηγήσει κατά τα παρελθόντα έτη ένα ποσόν για την αγορά βιβλίων.
Ξεχωριστή αναφορά οφείλεται στην πολύ τιμητική δωρεά του γνωστού συγγραφέα και πρώην διευθυντή της βιβλιοθήκης του Κολεγίου Αθηνών Κυριάκου Ντελόπουλου, ο οποίος, εκτός από περίπου 1.200 βιβλία γενικής φύσεως, πρόφερε και μια ειδική συλλογή 450 βιβλίων με αφιερώσεις των συγγραφέων τους προς εκείνον. Επίσης, πολύ σημαντική υπήρξε η δωρεά των βιβλίων της αείμνηστης κερκυραίας καθηγήτριας Ζωής Χειμαριού, αποτελούμενη από 2.000 περίπου τίτλους, που αποκτήθηκε χάρη στην ευγενική πρωτοβουλία του καθηγητή του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, κυρίου Γιάννη Λαζαράτου. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική και η δωρεά, εκ μέρους των αδελφών Αγάθης και Μάριου Παϊπέτη, των βιβλίων που προέρχονται από την βιβλιοθήκη των αειμνήστων γονέων τους Δονάτου και Ιουλίας Παϊπέτη, τα οποία συνθέτουν ποικίλα πνευματικά ενδιαφέροντα και αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο μιας κερκυραϊκής αστικής βιβλιοθήκης.
Δημιουργικές πρωτοβουλίες
Σε ό,τι αφορά τώρα, το δυσκολότερο, ίσως, κομμάτι της προσπάθειάς, δηλαδή την κίνηση του ενδιαφέροντος και της αγάπης προς τη βιβλιοθήκη, η Διοίκησή της έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες οργάνωσης συστηματικών επισκέψεων των μαθητών της περιοχής, σε συνεργασία με τα σχολεία, στο χώρο της βιβλιοθήκης, πετυχαίνοντας έτσι την προσέλκυση μεγάλου αριθμού μαθητών, οι οποίοι αποτελούν τους τακτικότερους αναγνώστες! Επίσης έχουν θεσπιστεί από δεκαετίας, ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός έκθεσης στο Σχολικό Κέντρο Αυλιωτών, με βράβευση των καλύτερων εκθέσεων. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, κατά μέσο όρο, διακινούνται περίπου 2.000 βιβλία το χρόνο!!
Επίσης, από την Βιβλιοθήκη προωθείται η διαρκής συλλογή παλαιών φωτογραφιών τοπι
κού ενδιαφέροντος και η δημιουργία σχετικού αρχείου (ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 2.000), έχοντας ήδη οργανώσει αρκετές θεματικές εκθέσεις φωτογραφίας, με την πρόθεση έκδοσης ενός λευκώματος. Ο ρόλος των φωτογραφιών κρίνεται απαραίτητος, καθώς συγκινεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, τους φέρνει κοντά στη βιβλιοθήκη και τους ευαισθητοποιεί σε θέματα σεβασμού του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ακόμη, οργανώνεται συλλογή προφορικών μαρτυρίων και συλλογή παλαιών εγγράφων, όπως και αντικειμένων, για να διασωθεί η μνήμη των γενεών που φεύγουν.
Μια ακόμη πρόσφατη, επιτυχημένη και αξιόλογη δραστηριότητα της Βιβλιοθήκης είναι η οργάνωση –για τρίτη συνεχή χρονιά- θερινών μαθημάτων παιδικής ζωγραφικής, τα οποία προσφέρει, με ιδιαίτερη αμεσότητα, η γνωστή ζωγράφος Φανή Μιχαηλίδη, σύζυγος του Κερκυραίου, επίσης αξιόλογου ζωγράφου, Σπύρου Κουρσάρη. Πρόκειται για μια ακόμη ιδέα που ευαισθητοποιεί μικρούς και μεγάλους γύρω από τα καλλιτεχνικά θέματα και συμβάλλει ουσιαστικά στην πηγαία και δημιουργική έκφραση.
Η Βραδιά με τα Αποκριάτικα Τραγούδια της Λαϊκής μας Παράδοσης
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών επιδιώκει να συμβάλλει στην οργάνωση κάθε σχετικής εκδήλωσης που προωθεί τον ιδιαίτερο και πλούσιο πολιτισμό του τόπου μας σε κάθε του έκφραση, καθώς θεμελιώδης στόχος της είναι η αναζωπύρωση της μνήμης, η αίσθηση της συνέχειας, το βίωμα της παράδοσης, δηλαδή ουσιαστικά η διάσωση και ανάδειξη της ταυτότητάς μας.
Για το λόγο αυτό, με πολύ μεγάλη χαρά, οργανώνεται για δεύτερη φορά, την Κυριακή της Αποκριάς, στο Πνευματικό Κέντρο Αυλιωτών, με τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών, ΓΕΙΤΟΝίΑ, μια βραδιά γνήσιας κερκυραϊκής λαϊκής παράδοσης, ακριβώς με την πρόθεση να ξαναθυμηθούμε τα αυθεντικά τραγούδια που για αιώνες και μέχρι πολύ πρόσφατα ηχούσαν στο νησί μας, που υμνούν τις χαρές της ζωής και «χαράσσουν» τον κύκλο της, διδάσκοντάς μας και εκφράζοντας με πηγαίο τρόπο τα συναισθήματα των δικών μας ανθρώπων.
Η Διοίκηση της Βιβλιοθήκης ευχαριστεί πολύ την ΓΕΙΤΟΝίΑ, τον συντονιστή της κ. Γιώργο Ανυφαντή, τον κ. Στέφανο Πουλημένο, που έχει αναλάβει την ευθύνη της έρευνας, μελέτης και παρουσίασης των τραγουδιών, καθώς και τον καθέναν ξεχωριστά απ’ όλα τα μέλη που έχουν διαμορφώσει αυτό το πολύ ωραίο και γόνιμο σύνολο, με την ευχή αυτή η προσπάθεια να βρει πολλούς υποστηριχτές και να διαδοθεί σ΄ ολόκληρο το νησί μας!
Ποια είναι η «Γειτονία»
Ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία» ιδρύθηκε στους Κυνοπιάστες τον Φεβρουάριο του 2011, από ομάδα κατοίκων που είχε ακούσματα ή συμμετείχε σε λαϊκές εκδηλώσεις της υπαίθρου με τα παλιά τοπικά τραγούδια και χορούς.
Αποτελείται σήμερα από 22 μέλη, καθώς συμμετέχουν πλέον και εραστές της λαϊκής μουσικής παράδοσης και από άλλα χωριά.
Στα τέσσερα χρόνια ζωής της «Γειτονίας» έχει διαμορφωθεί μια πλούσια συλλογή 50 και πλέον τραγουδιών, απ’ όλους τους κύκλους της λαϊκής παράδοσης της Κέρκυρας. Για την καταγραφή των τραγουδιών αυτών και των μελωδιών τους, αξιοποιήθηκε κάθε διαθέσιμη πηγή, με πρώτη τη ζωντανή παράδοση που επιβιώνει στον Κάτω Γαρούνα. Αξιοποιήθηκαν ακόμη παλιές ηχογραφήσεις του «Συλλόγου προς διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής» από τις 10ετίες του 1950 και 1960, παλιές ηχογραφήσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κέρκυρας, η πλούσια συλλογή της Δόμνας Σαμίου, τα στοιχεία του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και λαογραφικές έρευνες και καταγραφές όπως του Αντωνίου Μανούσου (1850), του Νικολάου Πολίτη (1919), του Γεωργίου Κοντού (1877), του Γεράσιμου και της Μαλβίνας Σαλβάνου (1930-31), του Γιάννη Μαρτζούκου (1959), του Γεράσιμου Χυτήρη (1988), του Νίκου Πακτίτη (1989) κ.ά.
Στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας και της τεκμηρίωσης της ταυτότητας των τραγουδιών και των μελωδιών τους, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν και διαχωριστούν μελωδίες ξένες, που εγγράφηκαν λάθρα τις τελευταίες 10ετίες στην παράδοσή μας, προδίδοντας άκομψες αντιγραφές που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία της πραγματικής λαϊκής παράδοσης του τόπου μας.
Η «Γειτονία» έχει παρουσιάσει τον πλούτο των τραγουδιών της κερκυραϊκής λαϊκής μουσικής παράδοσης σε 10άδες εκδηλώσεις σε ολόκληρο το νησί, ενώ πρόσφατα δέχτηκε και τις πρώτες δύο προσκλήσεις για παρουσίασή τους και εκτός Κερκύρας.
Τελευταία σχόλια