Άντζελα Γκερέκου, ΝΔ:
«Πίσω από την ποσοτική βελτίωση του τουρισμού εξακολουθεί να κρύβεται μια ποιοτική υστέρηση που δείχνει τα όρια του υφιστάμενου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα.
Η αξιοσημείωτη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων συνυπάρχει με την κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού. Η αύξηση του all inclusive δοκιμάζει την αντοχή των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ζητούνται παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και για τη βιώσιμη φορολόγησή τους ενώ αναμένονται αποτελέσματα από τη βελτίωση των μηχανισμών προώθησης τουριστικών επενδύσεων. Πρέπει επιτέλους να διαχειριστούμε το τεράστιο απόθεμα γερασμένων καταλυμάτων με κίνητρα είτε για απόσυρση, είτε για αλλαγή χρήσης.Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού είναι στρατηγική επιλογή και για τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών και για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ξεκινώντας από αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες χρονίζουν, όπως αυτές για τον Ιατρικό Τουρισμό και τον Τουρισμό Υπαίθρου (Travelling News, 26/9/2013)
Στέφανος Σαμοΐλης, ΣΥΡΙΖΑ
«Το «success story» του τουρισμού είναι μύθος, διότι: Οι αριθμοί «δε φέρνουν την ευτυχία». Υπάρχει σοβαρό ζήτημα διανομής του εισερχόμενου τουριστικού εισοδήματος. Ο εσωτερικός τουρισμός έχει καταρρεύσει. Το υπ. Τουρισμού λειτουργεί με αυξημένα επιτελικά καθήκοντα, με στόχο την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων. Υπάρχει παντελής έλλειψη σταθερού πλαισίου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, καθώς και χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού σε υποκείμενα επίπεδα. Το κράτος δεν έχει στα χέρια του αναπτυξιακά εργαλεία και τέλος, η ελληνική οικονομία μοιάζει να «τουριστικοποιείται». Συνεπώς, η παρέμβαση στη ροή του εισερχόμενου τουρισμού προς τη χώρα είναι πολιτική συνολικού εθνικοοικονομικού, περιφερειακού και κοινωνικού χαρακτήρα, με ορίζοντα την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Παράλληλα, είναι και ζήτημα δημόσιων πολιτικών (χωροταξία, δημόσιες επενδύσεις, εκπαίδευση, πολιτισμός, διεθνείς σχέσεις, περιφερειακή ανάπτυξη, δημόσια διοίκηση, μεταφορές, ασφάλεια, υγεία, κτλ). Αλλά και με δεδομένους τους μοναδικούς στον κόσμο τουριστικούς πόρους της Ελλάδας, αυτό που αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό, ώστε «όποιος έρθει να ξανάρθει», δεν είναι οι «τουριστικοί παράδεισοι εν μέσω «καμένης γης», αλλά οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης του γηγενούς πληθυσμού» (από ομιλία του σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, 14/3/2014)
Σταμάτης Πελάης, ΚΚΕ:
«Τα προβλήματα στον τουριστικό κλάδο οφείλονται «στο ευρώ και τη συναλλαγματική διαφορά με άλλους προορισμούς, στην αύξηση της φτώχειας στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, στις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής στις γερασμένες υποδομές των ξενοδοχείων, στην εντατικοποίηση της δουλειάς που καταργούν την επικοινωνία και φιλοξενία, στην αντικατάσταση των ξενοδοχοϋπαλλήλων με δήθεν μαθητευόμενους, στην έλλειψη υποδομών θεματικού τουρισμού, στην εγκατάλειψη των βασικών υποδομών του νησιού, στη ρύπανση της θάλασσας και την πλημμελή αποκομιδή απορριμμάτων, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην αδυναμία παροχής υπηρεσιών υγείας από το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας στους τουρίστες. Υπεύθυνοι γι’ αυτά είναι Δήμαρχοι που δεν φρόντισαν τον τόπο τους, μεγαλοεπιχειρηματίες και μεσάζοντες του τουρισμού που υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και οι κυβερνήσεις με τις αντιλαϊκές οικονομικές πολιτικές» (corfupress 21/10/2012)
Πρώτη δημοσίευση στην Corfu-free-Press, την Κυριακή 11/1/2015
Τελευταία σχόλια