Την Τρίτη 24 Μάρτη στις 18:00 στο Δημ Θέατρο Κέρκυρας, τιμώντας την επέτειο «25ης Μαρτίου» στην Κέρκυρα με τον καλύτερο τρόπο, το χορό και το τραγούδι! Εκδήλωση που διοργανώνει ο «Λαοδάμας» Κέρκυρας με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας με ελεύθερη είσοδο και θα συνεχιστεί τη Τετάρτη 25 Μάρτη πάλι από τις 6 μμ.
Συμμετέχουν χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων από τον Άγιο Ματθαίο, τον Αρρίλα (πολιτιστική πρωτοβουλία), Αχαράβη, Άνω Παυλιάνα, Βιταλάδες, Βουνιατάδες, Κάτω Γαρούνα, Καβαλλούρι, Καλαφατιώνες, Καρουσάδες, Καστελλάνους Μέσης, Κασσιόπη, Κρήνη, Μακράδες, Μπενίτσες, Μοραΐτικα, Νυμφές, Πέλεκα, Πετριτή, Σινιές, Στρογγυλή, Λευκίμμη (ΦΑΕΘΩΝ), Χλωμό, το χορευτικό τμήμα της Φιλαρμονικής Κορακιάνας «Σπύρος Σαμάρας», από την «πόλη» ο Ηπειρωτικός Σύλλογος Κέρκυρας, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας, ο Ηρακλής, και φυσικά τα τμήματα του Λαοδάμαντα.
Πρόκειται για την μαζικότερη πολιτιστική εκδήλωση που διεξάγεται στο νησί και από πλευράς συμμετοχής (υπολογίζεται ότι στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας θα , παρουσιαστούν πάνω από 750 χορευτές) και από πλευράς προσέλευσης θεατών (… πέρυσι πέρασαν σύμφωνα με τους διοργανωτές πάνω από 2500 Κερκυραίοι)
«Το ’21 ήταν βεβαίως, επανάσταση εθνικοαπελευθερωτική. Ήταν ένα άλμα μπροστά στην ιστορική εξέλιξη, που συνέβαλε επίσης στην αποσύνθεση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της εξουσίας της. Γι’ αυτό και είχε βαθιά προοδευτικό κοινωνικό περιεχόμενο με τις νέες ανερχόμενες κοινωνικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν το φρενάρισμα της ανάπτυξής τους στα πλαίσια της οθωμανικής εξουσίας» τονίζει ο γραμματέας του Λαοδάμαντα Πέρρος Νίκος. Και συνεχίζει: «Επίσης σημαντικό είναι ότι το συνειδησιακό υπόβαθρο που διαμορφώθηκε και ώθησε στην Επανάσταση έχει ρίζες στη γαλλική αστική Επανάσταση του 1789, και το μεταλαμπάδιασμα των ιδεών της (ελευθερία – ισότητα – αδελφότητα), από τον «Ανώνυμο Έλληνα με την Ελληνική Νομαρχία», από τον Κοραή και κυρίως τον Ρήγα. Ο Ρήγας, μάλιστα, είχε συλλάβει την ιδέα της επανάστασης σ’ όλα τα Βαλκάνια, γιατί ήταν πεπεισμένος ότι η απελευθερωτική δύναμη όλων των Βαλκάνιων, μαζί, ήταν πολλαπλάσια μεγαλύτερη, ενάντια στη φεουδαρχία των Οθωμανών, από τον ξεσηκωμό ενός – ενός έθνους ξεχωριστά.
Η συγκεκριμένη λοιπόν ιστορική επέτειος, όπως κάθε ιστορική επέτειος, έχει ένα συμβολισμό. Αυτόν που αναδεικνύεται από το αποτέλεσμα και κατέγραψε η ιστορία μέσα από τα πραγματικά γεγονότα. Αποκτά δε συγκεκριμένο περιεχόμενο σε κάθε ιστορική περίοδο κατά την οποία γιορτάζεται. Έτσι ο λαός δημιούργησε την Επανάσταση του 1821 όταν απέρριψε τη μοιρολατρία και εμπιστεύτηκε τη δύναμή του. Όταν έβαλε στην άκρη αυτούς που υπερασπίζονταν το παλιό γιατί αντλούσαν προνόμια από αυτό. Που απαιτούσαν πίστη και υποταγή στην «Ιερή Συμμαχία» και στην εκάστοτε «Ιερή συμμαχία» . Και σήμερα πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από τα
μηνύματα του ’21, από τα λόγια και τις πράξεις των Λαϊκών Ηρώων, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Μακρυγιάννη, του Ρήγα. Η Κέρκυρα τιμά αυτόν τον αγώνα με τον καλύτερο τρόπο, με χορούς και τραγούδια δημιούργημα του ίδιου του λαού, μέσα από τον αγώνα του για επιβίωση, μέσα από τις κοινωνικές του στιγμές, της χαράς ή της λύπης»
Τελευταία σχόλια