Όπως αναφέρει το ΔΗΠΕΘΕ στο δελτίο τύπου:
Τα καρναβάλια έχουν τις ρίζες τους στις αρχαίες Ελληνικές Διονυσιακές γιορτές. Όμως στα Επτάνησα και ειδικά στην πόλη της Κέρκυρας, η μεγάλη επίδραση έγινε από το καρναβάλι της Βενετίας. Σε αντίθεση με την πόλη, η διαφορετική κοινωνική ζωή στην Κερκυραϊκή ύπαιθρο, διέσωσε πάρα πολλά στοιχεία αρχαιοελληνικής παγανιστικής λατρείας.
Οι απόκριες είναι αναπόσπαστες από τις θεατρικές παραστάσεις. Το θέατρο είναι η ψυχή, το κέντρο, η εστία. Είναι γνωστά τα αισθήματα, τα φλερτ, οι έρωτες, οι σκοποί, τα πρόσωπα, οι σχέσεις. Το «μπρίο», η πολυχρωμία, το κέφι και κυρίως η λαϊκή συμμετοχή είναι στοιχεία που χαρακτήριζαν το Κορφιάτικο Καρναβάλι, που σε συνδυασμό με τους χορούς «μασκέ» και το μεγάλο «ρεμπελιό» στους δρόμους και τα καντούνια της πόλης, την έκαναν να μοιάζει με την Βενετία. Επίσης η ανάπτυξη του Λυρικού Θεάτρου στην Κέρκυρα έχει τη δική της συμβολή στην πορεία του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού.
Το «Γαϊτανάκι» είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση που επιδιώκει να αναδείξει και να συνθέσει όλη αυτή την ιδιαιτερότητα του εορτασμού του καρναβαλιού στην πόλη της Κέρκυρας, έτσι όπως εξελίχθηκε στο πέρασμα του χρόνου.
Στο δρώμενο συμμετέχουν οι: Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo», Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «Δημόδοκος», Λύκειο Ελληνίδων, Σχολή Χορού Σωτήρη Μπουχάγιαρ, Σχολή Χορού «Fuego» Μαρίας Τράκα, ηθοποιοί και μαθητές των Θεατρικών Εργαστηρίων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, μουσικοί και τραγουδιστές.
Τα κείμενα του δρώμενου έχει επιμεληθεί η Άννη Νούνεση.
Τελευταία σχόλια