Κι όπως αναφέρει ο βουλευτής Κέρκυρα “στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα νευραλγικής σημασίας.
Αρχικά, σε σχέση με το λιμάνι του Μαθρακίου ο Υπουργός δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει το έργο μετά τη μελέτη που θα εκπονήσει ο ΟΛΚΕ σε συνεργασία με το τμήμα Λιμενικών έργων του Ε.Μ.Π. Η μελέτη αυτή αφορά τη διαμόρφωση του λιμανιού, την περαιτέρω προστασία του και τη λειτουργικότητα του σταματώντας το φαινόμενο προσχώσεων φυκιών κατά τους χειμερινούς μήνες. Ακόμη ζητήθηκε η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου για τη μεταφορά εμπορευμάτων στο νησί αυξάνοντας το πλαφόν της μεταφοράς εμπορευμάτων, που βρίσκεται σε καθεστώς διατίμησης
Στη συνέχεια εξετάστηκε η δυνατότητα να εξαιρεθεί η χερσαία ζώνη που είναι εκτός λιμενικής δράσης και βρίσκεται υπό το καθεστώς του ΟΛΚΕ και να επιστρέψει στο Δημόσιο. Ο Δήμος Κέρκυρας θα πρέπει να χαρακτηρίσει τα τμήματα αυτά που υπάρχουν στην επικράτεια του και να αιτηθεί την εξαιρεσή τους στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
Παράλληλα αποφασίστηκε να υπάρξει προγραμματική σύμβαση Δήμου-ΟΛΚΕ ώστε να παραχωρηθούν τα «ορφανά» λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια στη Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοικηση, αφού πρώτα γίνει η χάραξη της χερσαίας ζώνης τους από τον ΟΛΚΕ.
Τέλος απαιτήθηκε λόγω της σημαντικής σχέσης του λιμανιού με τη πόλη της Κέρκυρας, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με την συμμετοχή στο Δ.Σ. του ΟΛΚΕ του Δημάρχου ή ενός μέλος της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Στο αίτημα αυτό ο Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και δεσμεύτηκε να το αντιμετωπίσει σε πανελλαδικό επίπεδο στη φάση της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των Οργανισμών Λιμένος”
Ενώ, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Κέρκυρας αναφέρει:
Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα είχαν χθες (18/11/2015) οι Αντιδήμαρχοι Διαποντίων Νήσων Νόνη Μάστορα και Ανδρέας Γουλής. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Βουλευτής Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης.
Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Διαπόντια Νησιά, σχετικά με τα Λιμάνια και τη συγκοινωνία καθώς και γενικότερα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου.
Σε σχέση με το λιμάνι του Μαθρακίου ο Υπουργός δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει το έργο μετά τη μελέτη που θα εκπονήσει ο ΟΛΚΕ σε συνεργασία με το τμήμα Λιμενικών έργων του Ε.Μ.Π. Η μελέτη αυτή αφορά τη διαμόρφωση του λιμανιού και την περαιτέρω προστασία και
τη λειτουργικότητά του, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο προσχώσεων από φύκια κατά τους χειμερινούς μήνες. Επίσης μετά την ολοκλήρωση του έργου και τη χάραξη της χερσαίας ζώνης, με τις σχετικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, να ενταχθεί και το Λιμάνι του Μαθρακίου στον ΟΛΚΕ, όπως έχουν ενταχθεί τα Λιμάνια των Οθωνών και της Ερείκουσας.
Ο Υπουργός δήλωσε επίσης ότι θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση των έργων των Λιμανιών των Διαποντίων Νήσων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Παράλληλα αποφασίστηκε να υπάρξει προγραμματική σύμβαση Δήμου-ΟΛΚΕ ώστε να παραχωρηθούν τα «ορφανά» λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια στη Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού πρώτα γίνει η χάραξη της χερσαίας ζώνης τους από τον ΟΛΚΕ.
Τέλος απαιτήθηκε, λόγω της σημαντικής σχέσης του Λιμανιού με τη πόλη της Κέρκυρας, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με την συμμετοχή στο Δ.Σ. του ΟΛΚΕ του Δημάρχου ή ενός μέλος της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Στο αίτημα αυτό ο Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και δεσμεύτηκε να το αντιμετωπίσει σε πανελλαδικό επίπεδο στη φάση της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των Οργανισμών Λιμένος.
Τελευταία σχόλια