Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να δρομολογήσει η δραματική ψηφοφορία για τη συμφωνία με τους δανειστές και την πρόταση στο ESM, η οποία πέρασε μεν με τις ψήφους (και) ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, αλλά με μεγάλες διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση ουσιαστικά να χάνει τη δεδηλωμένη και τον Α. Τσίπρα να παραπέμπει για την (κυβερνητική;) συνέχεια μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.
Η δήλωση υπέρ «όχι» του Στ. Σαμοΐλη
Τα ξημερώματα του Σαββάτου, η συζήτηση και στη συνέχεια η ψηφοφορία στη Βουλή διεξήχθη σε δραματικούς τόνους. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης σε δήλωσή του στην ΕΡΤ ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης προανήγγειλε ότι θα ψηφίσει «όχι» στη συμφωνία, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο να ψηφίσει «ναι» μόνο εάν κρίνεται η κυβερνητική πλειοψηφία (αν με την ψήφο του θα απολεστεί η δεδηλωμένη, την οποία ουσιαστικά ζήτησε ο Πρωθυπουργός).
Στην ίδια δήλωση έκανε λόγο για πολύ κακή συμφωνία, υπογραμμίζοντας την πλήρη αντίθεσή του τόσο με τα υφεσιακά μέτρα για μισθούς, συντάξεις και φορολογία, όσο –ακόμη περισσότερο- με τη ζήτημα της εκποίησης δημόσιας περιουσίας.
Μάλιστα αναφέρθηκε στην κατηγορηματική του αντίθεση να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων, λιμανιών και της ΔΕΗ, εξαπολύοντας επίθεση κατά των δανειστών για τον εκβιασμό που κάνουν στη χώρα μας και την κυβέρνηση.
Και το τελικό «ναι», με ανακοίνωση υπέρ του «όχι»
Τελικά ο Κερκυραίος βουλευτής ψήφισε «ναι», ενώ μετά το πέρας της συνεδρίασης, στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου, εξέδωσε κοινή δήλωση με άλλους 14 βουλευτές που, στην πλειονότητά τους πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, όπου αναφέρουν ότι η απόφασή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση με το «ναι» αυτό, ελήφθη μόνο για να μην θεωρηθεί ότι δεν παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως αναφέρουν, η πρόταση προς τους θεσμούς, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση ζητάει την ψήφο τους ως εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευτεί, τους βρίσκει ριζικά αντίθετους. «Αυτή η πρόταση, στην ουσία, συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοπολιτικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και να επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην Οικονομία και να καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας», τονίζουν.
Εξηγούν πως γι’ αυτό το λόγο δηλώνουν την αλληλεγγύη τους σε όσους και όσες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο και υπογραμμίζουν ότι η ίδια αυτή τοποθέτηση της μη ψήφισης ανταποκρίνεται και στις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις. «Όλοι – όλες θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση δεν θα έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή και αν εμείς, μετά από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτή την πρόταση, το κάνουμε μόνο και μόνο για να μην δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση», σημειώνουν.
Προσθέτουν πως το «δικό μας ναι που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως ναι στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό-λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα. Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας αλλά στήριξης μισθών και συντάξεων, ρευστότητα στην Οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους», καταλήγουν στην κοινή δήλωσή τους.
Και η Βάκη, και ο Γκίκας
Ας σημειωθεί ότι σε επίπεδο Κέρκυρας ναι ψήφισαν τόσο η Φωτεινή Βάκη (ΣΥΡΙΖΑ) όσο και ο Στέφανος Γκίκας (ΝΔ) ενώ θερικά ψήφισαν και οι άλλοι τρεις βουλευτές των Επτανήσων, που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι κ.κ. Σταύρος Γρηγόρης (Λευκάδας), Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (Κεφαλονιάς-Ιθάκης) και ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής (βουλευτής Ζακύνθου).
Τελευταία σχόλια