Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πολλοί φίλοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οι πέντε υποψήφιοι του ψηφοδελτίου του κόμματος, ενώ το παρών έδωσαν, επίσης, ο δήμαρχος της Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, καθώς και άλλα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Δίνουμε τη μάχη στο Νομό της Κέρκυρας και σε όλη τη χώρα, με ενότητα, συστράτευση και αισιοδοξία. Τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και υπάρχει η προσδοκία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 20ής του Σεπτέμβρη. Επιδιώκουμε την αυτοδυναμία, ώστε να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση που, με ανανεωμένη εντολή, θα προχωρήσει μπροστά, θα συνεχίσει το έργο που κάναμε τους λίγους μήνες της πρώτης διακυβέρνησής μας, θα κρατήσει ζωντανή και θα ενισχύσει την ελπίδα για μια καλύτερη Ελλάδα σε μια καλύτερη Ευρώπη», ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο Γ. Μπαλάφας, ο οποίος διατηρεί απ’ τα εφηβικά του χρόνια πολύ στενούς δεσμούς με την Κέρκυρα.
Μάλιστα, απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, σημειώνοντας, πάντως, ότι «σε κάθε περίπτωση, θα σχηματιστεί κυβέρνηση πάνω σε προγραμματική βάση, ώστε να μείνει ζωντανή η ελπίδα για τον ελληνικό λαό.
Προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες
«Δε χωρίζουμε τους Έλληνες σε δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς, με βάση τα κριτήρια του παρελθόντος. Χρειάζεται πανστρατιά. Έτσι ανέβηκαν θεαματικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Όλος αυτός ο κόσμος είναι καλοδεχούμενος. Παραμένουμε πιστοί στις αξίες της αριστεράς, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας και προχωράμε μπροστά. Σχηματίζουμε κυβέρνηση, κρατάμε ζωντανή την ελπίδα, δημιουργούμε ένα καλύτερο αύριο για όλο τον ελληνικό λαό», σημείωσε με έμφαση ο Γιάννης Μπαλάφας.
Ο συνεχής πόλεμος της χώρας
Όπως επισήμανε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «διανύουμε στη χώρα έναν συνεχή πόλεμο -όπως αντίστοιχα σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο- ανάμεσα σ’ εκείνους που θέλουν να οδηγήσουν τις κοινωνίες στη βαρβαρότητα της φτωχοποίησης, της ανελευθερίας και του αυταρχισμού και σε όσους επιδιώκουν οι αυριανές κοινωνίες να είναι συνώνυμες με την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία».
Συνέχισε, λέγοντας ότι: «Στη χώρα μας, δίνονται μάχες από το Γενάρη μέχρι τις 20 του Σεπτέμβρη ανάμεσα στο παλιό, ξεπερασμένο, παρακμιακό, διεφθαρμένο και στο νέο, ελπιδοφόρο, αισιόδοξο. Αυτός ο πόλεμος διεξαγόταν πάντοτε. Ασφαλώς, η μάχη στις 20 του Σεπτέμβρη θα δοθεί υπό άλλες συνθήκες από τις προηγούμενες φορές, γεγονός που έχει κυρίως να κάνει με τη στάση που τήρησαν οι δανειστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους κυρίως απέναντι στην πρώτη αριστερή κυβέρνηση που υπήρξε στη χώρα μας. Δεχτήκαμε πρωτοφανή επίθεση με στόχο να μετατραπεί η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που σχηματίσαμε σε αριστερή παρένθεση, μέσω της οικονομικής ασφυξίας που προσπάθησαν να μας επιβάλουν. Κι όταν δεν το κατάφεραν, μπήκε σε εφαρμογή η δεύτερη εκδοχή του σχεδίου τους: ή σας διώχνουμε ή φεύγετε και πάτε στη δραχμή ή δέχεστε αυτήν τη συμφωνία».
Για το “κόμμα της δραχμής”
Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της αριστεράς «δε θα μπορούσε να κάνει το χατίρι του Σόιμπλε και της παρέας του, που ήθελαν να μας διώξουν, όχι για λόγους οικονομικούς, αλλά για πολιτικό παραδειγματισμό. Σε αυτή την περίπτωση, θα περνούσαμε στη δραχμή με επακόλουθα τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, την υποτίμηση μισθών και συντάξεων, με αδυναμία εισαγωγών φαρμάκων και πετρελαίου. Μια τέτοια εξέλιξη υποστηρίζει το κόμμα της δραχμής; Αν οι υποστηρικτές της επιστροφής στη δραχμής πίστευαν πραγματικά σ’ αυτήν τη “λύση”, θα το διαλαλούσαν σε όλους τους τόνους. Αντιθέτως, δειλά και ντροπαλά υποστηρίζουν αυτή την προοπτική. Πότε παρουσίασαν ένα εφαρμόσιμο σχέδιο που θα μπορούσε να επικρατήσει έναντι της συμφωνίας με την οποία κατέληξε η διαπραγμάτευση;»
Η συμφωνία
Σε σχέση με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, ο Γ. Μπαλάφας παραδέχτηκε πως δεν επρόκειτο για μια καλή συμφωνία: «Καταλήξαμε σε μια συμφωνία που δεν ήταν δική μας επιλογή. Υποχωρήσαμε. Ήταν, όμως, μια τακτική υποχώρηση στη συγκεκριμένη μάχη, στο συνεχιζόμενο πόλεμο, και μείναμε όρθιοι για να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά».
Δίνοντας περισσότερα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά αυτής της συμφωνίας, είπε πως εμπεριέχει πολλά αρνητικά μέτρα, διατηρεί όμως ορισμένες θετικές διατάξεις καθώς και προοπτική β
ελτίωσης (ελάφρυνση του χρέους, ήπια δημοσιονομική προσαρμογή κ.α.), σε αντίθεση με τις προηγούμενες συμφωνίες που περιελάμβαναν αποκλειστικά υφεσιακά μέτρα, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα διεξόδου από την κρίση.
Σταδιακή αποδέσμευση απ’ τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Μπαλάφας, η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ «θα τηρήσει μεν τις δεσμεύσεις της, αλλά με κοινωνική ευαισθησία: με εφαρμογή ισοδύναμων, όπου η συμφωνία το επιτρέπει, αντισταθμιστικών μέτρων, λείανση των αρνητικών, χρονική μετάθεση της εφαρμογής ή μη οριζόντια εφαρμογή μέτρων, δηλαδή να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με ελάφρυνση των πιο αδύνατων και με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιβάρυνση των πιο ισχυρών».
Ο Γ. Μπαλάφας επέκρινε τη ΝΔ γιατί, σε αναντιστοιχία με την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επέδειξε στα χρόνια διακυβέρνησής της καμία κοινωνική ευαισθησία, επιβαρύνοντας με φόρους τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα και όχι όσους μονίμως φοροδιαφεύγουν, φοροαπαλλάσσονται και ευνοούνται από χαριστικές διατάξεις.
Και αναρωτήθηκε: «Μπορεί η ΝΔ να κάνει κάτι για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, όταν η ίδια είναι χωμένη στη διαφθορά και στη διαπλοκή; Επίσης, μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση ένα κόμμα το οποίο, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, έφτιαξε όλα τα προηγούμενα χρόνια έναν δημόσιο τομέα κατ’ εικόνα και ομοίωσή του; Δηλαδή βαρύ, αναποτελεσματικό, εχθρικό προς τον πολίτη, διεφθαρμένο, διαπλεγμένο και πελατειακό».
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο σύντομο χρονικά διάστημα που διακυβέρνησε, μπόρεσε να δώσει δείγματα γραφής στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της αριστεράς, απορροφημένη από τη διαδικασία της επίπονης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεν είχε το χρόνο να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Στις 20 του Σεπτέμβρη θα επιδιώξει την ανανέωση της λαϊκής εντολής, έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία, αφουγκραζόμενη περισσότερο το λαό.
Αυτήν τη φορά, μάλιστα, θετικός παράγοντας στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η στάση της Ευρώπης, καθώς η Ευρωζώνη δεν παραμένει το απόλυτο υποχείριο του Σόιμπλε και της παρέας του όπως κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Επομένως «μπορούμε να προσδοκούμε ότι, στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης και στις μάχες που θα δώσουμε, θα βρούμε αρκετούς συμμάχους».
Ακολούθησαν ερωτήσεις παρισταμένων προς το Γ. Μπαλάφα σε σχέση με πολιτικά θέματα, στα οποία το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε διευκρινιστικές απαντήσεις και, όπου χρειάστηκε, ανέλυσε λεπτομερώς το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος.
Τελευταία σχόλια