Ο κ. Γκίκας ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών της ομάδος του Εθνικού Συντονιστή και τις καίριες τομές που προωθεί, την στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε αιφνιδίως την κατάργηση του θεσμού. Απόφαση που όπως είναι ευνόητο προβληματίζει ιδιαιτέρως.
Μετά την συνάντηση ο κ. Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον συμπολίτη μας πρ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και νυν Εθνικό Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, κ. Γιάννη Τέντε για το έργο το οποίο επιτελείται και το οποίο ομολογουμένως είναι πολύ σημαντικό. Με προβλημάτισε ιδιαιτέρως η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το συγκεκριμένο όργανο με ένα άρθρο, το οποίο μπήκε στο πρώτο νομοσχέδιο που κατετέθη, δηλαδή σ’ αυτό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης… Αν είναι δυνατόν!
Στα περισσότερα Υπουργεία συστάθηκαν Ομάδες Εργασίας, από τον κ. Τέντε, με σκοπό την ανίχνευση και υποτύπωση των φαινομένων της διαφθοράς. Στόχος του Εθνικού Συντονιστή, ήταν η καταγραφή λειτουργιών και διαδικασιών που σχετίζονται με τους εκάστοτε τομείς «υψηλού κινδύνου», η ανίχνευση των κινδύνων διαφθοράς αλλά και η καταγραφή των διαφορετικών τύπων αυτής. Επιπλέον προεβλέπετο αξιολόγηση της σημαντικότητας του σχετικού κινδύνου, υπολογίζοντας την πιθανότητα εμφάνισής του αλλά και το μέγεθος των συνεπειών του. Τέλος, οι Ομάδες Εργασίας του κ. Τέντε, σύμφωνα με τα όσα ορίστηκαν, θα κατέγραφαν τις υπάρχουσες δικλείδες ασφαλείας για την προστασία από σχετικούς κινδύνους, θα εξέταζαν πιθανά μέτρα πρόληψης και αποκάλυψης των περιπτώσεων διαφθοράς και θα κατέγραφαν τους μηχανισμούς που διαθέτει ο εκάστοτε φορέας και Υπουργείο.
Και ενώ τα περισσότερα Υπουργεία έχουν ήδη απαντήσει και έχουν προτείνει αλλαγές και βελτιώσεις, η κυβέρνηση αιφνιδίως καταργεί το όργανο του Εθνικού Συντονιστή για να το αντικαταστήσει με «Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της Διαφθοράς», η οποία όμως θα στερείται της απαιτούμενης ανεξαρτησίας, αφού θα βρίσκεται στον πυρήνα των κυβερνητικών δομών. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό – όπως λένε οι ειδικοί – αντίκειται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Διαφθορά.
Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι ενώ ο Εθνικός Συντονιστής είχε ουσιαστικά προληπτικό ρόλο, προσπαθώντας να “εξοντώσει” την διαφθορά κλείνοντας πχ. παραθυράκια που υπήρχαν στην νομοθεσία, η νέα Γ.Γ. προβλέπεται να έχει αποκλειστικά ελεγκτικό ρόλο.
Ελπίζω η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτές τις ακατανόητες αλλαγές, έτσι ώστε να μην πάει χαμένο το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε έως τώρα από την ομάδα του κ. Τέντε, και να διατηρήσει την υπάρχουσα δομή. Τονίζω ότι δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά ουσίας στην ευρύτερη υπερκομματική προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς.».
Τελευταία σχόλια