Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου του ο βουλευτής Κέρκυρας:
Το Xylella fastidiosa είναι ένα παθογόνο βακτηρίδιο που εισήχθη από την Λατινική Αμερική έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην γείτονα χώρα.
Οι Βουλευτές με την Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Λαφαζάνη, ζητούν να ενημερωθούν αν στη Χώρα μας πραγματοποιούνται οι αυστηροί έλεγχοι που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η Χώρα μας και αν έχουν ήδη καταγραφεί κάποια κρούσματα μόλυνσης.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΘΕΜΑ: «Προληπτική αντιμετώπιση του βακτηρίου Xylella fastidiosa που πλήττει τα ελαιόδενδρα»
Ένα παθογόνο βακτήριο γνωστό με την ονομασία Xyllela fastidiosa, που εμφανίστηκε στη νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στην επαρχία της Απουλίας έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές μολύνοντας περισσότερα από 1.000.000 ελαιόδεντρα.
Σύμφωνα με στοιχεία επιστημόνων ο μικροοργανισμός αυτός, έφτασε στην Ευρώπη μέσω φυτών που εισήχθησαν από τη Λατινική Αμερική. Η εμφάνισή του στην Ευρώπη και ειδικότερα στη νότια Ιταλία έγινε γνωστή τον Οκτώβριο του 2013, όταν οι υπηρεσίες της γειτονικής χώρας ενημέρωσαν τον Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Οργανισμό Φυτοπροστασίας (EPPO) σχετικά με την παρουσία του βακτηρίου σε ελιές στην ευρύτερη περιοχή του Λέτσε. Τα ελαιόδεντρα παρουσίασαν διάσπαρτες ξηράνσεις στην κόμη τους που επεκτείνονταν και ξέραιναν τα δένδρα.
Σε έκθεση του EPPO, στη συνέχεια, αναφέρθηκε ότι η περίπτωση της Ιταλίας ήταν η πρώτη επιβεβαιωμένης εμφάνισης του βακτηρίου στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έλαβε μέτρα έκτακτης ανάγκης που περιλάμβαναν την κοπή των δένδρων που είχαν ήδη μολυνθεί. Παράλληλα τέθηκαν αυστηρές προϋποθέσεις σ’ ό,τι αφορά τη διακίνηση και την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και φυτών που είναι ξενίστες του Xyllela fastidiosa ενώ τα κράτη – μέλη υποχρεώθηκαν να πραγματοποιούν ελέγχους για την πιθανή ύπαρξη του επιβλαβούς οργανισμού με τη υποχρέωση γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί ότι το βακτήριο μπορεί να ευθύνεται και άλλα είδη όπως είναι τα αμπέλια.
Στην Ελλάδα το Τμήμα Φυτοπαθολογίας Γεωπόνων του ΤΕΙ Κρήτης και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο του παθογόνου βακτηρίου, πραγματοποιούν ελέγχους, ενώ σύμφωνα με απόφαση της Μόνιμης Επιτροπής Φυτοϋγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα τέλη Απριλίου, ζητήθηκαν πιο αυστηρά μέτρα για την αποφυγή της εισαγωγής και εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού στην Ευρώπη.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός:
1. Πραγματοποιούνται και τι είδους έλεγχοι για την εμφάνιση του Xyllela fastidiosa, στην Ελλάδα και κυρίως στις περιοχές όπου υπάρχουν ελαιόδεντρα;
2. Γίνονται εισαγωγές φυτών στην Ελλάδα, από τη Λατινική Αμερική όπου θεωρήθηκε ως η περιοχή όπου πρωτοεμφανίστηκε το παθογόνο βακτήριο;
3. Ποια είναι τα στοιχεία της έκθεσης του EPPO, σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως της Μεσογείου, που είναι πιθανόν να βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα και κινδυνεύουν από την εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού;.
4. Έχει καταγραφεί έως τώρα κάποιο κρούσμα προσβολής ελαιόδεντρων στην Χώρα μας, και εάν ναι, σε ποιες περιοχές;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βασίλειος Γιόγιακας
Στέργιος Γιαννάκης
Στέφανος Γκίκας
Τελευταία σχόλια